ACTUALITATE 1 iunie 2011

Programul Porţi Secuiești, prelungit până la sfârșitul lui iulie

de Monica Vrânceanu | 494 vizualizări
Primăria Sfântu-Gheorghe continuă Programul Porți Secuiești, lansat în 2010 în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna. Președintele Asociației, Gazda Zoltan, a declarat că prin acest program se intenționează subvenționarea costului total al unei porți cu sume de 1.500 de lei în cazul porților secuiești mici și cu 2.000 de lei în cazul celor mari. Cei care doresc să

Primăria Sfântu-Gheorghe continuă Programul Porți Secuiești, lansat în 2010 în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna.

Președintele Asociației, Gazda Zoltan, a declarat că prin acest program se intenționează subvenționarea costului total al unei porți cu sume de 1.500 de lei în cazul porților secuiești mici și cu 2.000 de lei în cazul celor mari.

Cei care doresc să achiziționeze o astfel de poartă trebuiau însă să depună cereri în acest sens până pe 31 mai, dar ca urmare a faptului că solicitările în acest sens au fost foarte puține s-a decis prelungirea termenului până pe 31 iulie. Odată acceptate cererile și finanțarea fiind acordată, porțile secuiești pentru care s-au primit banii trebuiesc montate până pe 1 decembrie.

”Porţile deja executate sunt finanţate parţial doar atunci, în decembrie, dacă motivele sunt tradiţionale, executate din lemn de calitate şi sunt cioplite la un nivel calitativ şi estetic. Orice apreciere se face cu ajutorul specialiștilor de la Școala Populară din Cernat. Dacă porţile nu sunt încă executate, motivele vor fi propuse de specialiştii din Cernat, iar executarea se va face de un meşter propus de Asociaţie”, a declarat Gazda Zoltan.

Acesta a arătat că, în cazul suprasolicitării de finanțări pentru porți se va lua în considerare ordinea depunerii proiectelor, urmând a fi favorizaţi cei care locuiesc lângă drumul principal, subvenția fiind acordată direct către meșterul care execută poarta, pe baza facturii. Pentru acest an, Programul este finanțat cu 10.000 de lei.

În 2010, municipalitatea a prevăzut 30.000 de lei pentru sprijinirea celor care doreau să își schimbe vechile porți cu unele noi, semnificative pentru această zonă. Din acei bani, fiecare doritor ar fi urmat să primească 2.000 de lei, sprijin din partea autorităților locale, tocmai pentru ca vechile porți să fie înlocuite cu unele secuieşti şi nu cu unele moderne. Costul unei porți secuiești mari poate ajunge și la 8.000 de lei, în funcție de complexitatea motivelor aplicate pe aceasta și calitatea lemnului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
DanielT, 3 iunie 2011
Degeaba sa incearca tot felul de prostii din astea, ciudatenii care sa dea o nota aparte. Tot saracia si blazarea sunt definitorii. Morosenii au portile traditionale si pentru ca ei au pastrat mai citeste integral
"PANORAMIX", 2 iunie 2011
SANT FRUMOASE DAR OARE E MOMENTUL PENTRU ELE ? AVETI CE MANCA ,NU MAI EXISTA GRIJA ZILEI DE MAINE? SANTETI MULTUMITI DE VIATA PE CARE O AVETI ? VA SIMTITI IN SIGURANTA ? EU CRED CA PORTILE MAI POT citeste integral
vasy, 2 iunie 2011
Bani cheltuiti aiurea.Sunt sigur ca in orasul asta amortit sunt alte prioritati.
milu, 2 iunie 2011
mare minune , secuii nu sunt interesati de porti secuiesti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.