Programul Mai mult decât un loc pe hartă! – un succes
„Fără îndoială, programul Mai mult decât un loc pe hartă! a fost programul cel mai de succes al Fundației după programul de carduri comunitare” – este de părere directorul Fundației Comunitare Covasna (HKA), Bereczki Kinga.
În program au participat 1.017 elevi cu vârste cuprinsă între 7-18 ani şi toți au mers în excursiile organizate în perioada octombrie – noiembrie în județul Covasna. Programul a fost finanțat de fundația HKA, din fondul comunitar Újvárossy József.
Conform rapoartelor întocmite de către grupurile beneficiare, excursiile s-au bucurat de mare succes, atât din partea elevilor cât şi al pedagogilor şi al părinţilor. Interesul pentru program a atins nivelul maxim încă de la primul anunţ. Părinții au fost consultați în ședințele speciale cu elevii şi si-au manifestat mulţumirea si aprecierea deosebită pentru astfel de acțiuni. Cadrele didactice au considerat programul extrem de util în activităţile şcolare care asigură completarea cunoștințelor teoretice ale elevilor cu cunoștințe practice. „Au învățat mai multe în aceste excursii decât la ore întregi în școală”, au afirmat profesorii coordonatori.
Foarte mulţi elevi au vizitat locurile cultural – istorice renumite ale județului pentru prima oară, deoarece posibilitățile financiare reduse ale părinților nu le-au permis acest lucru până acum. Totodată, sunt copii care călătoresc cu regularitate în străinătate, dar niciodată nu au fost în satul natal al lui Kőrösi Csoma Sándor, sau nu au vizitat muzeul etnografic din Cernat. „Nu credeam că avem atât de multe obiective turistice în județul nostru!”, a afirmat o elevă din clasa X-a a Liceului „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.
Pe durata excursiilor nu s-au semnalat dificultăţi, singura problema fiind vremea nefavorabilă în unele cazuri. S-au realizat 28 de excursii în totalitate în 13 localităţi ale județului. Fondul programului – 27.000 de lei – a fost aproape în întregime utilizat, au rămas necheltuiţi doar 400 de lei, datorită planificării financiare exacte şi a aplicării valorilor standard la anumite categorii de cheltuieli (transport: 6 lei/km, bilete de intrare: 3 lei/persoană, masă: 10 lei/persoană).
Pe lângă aspectul de îmbogățire a cunoștințelor cultural-istorice ale elevilor, programul a avut un impact pozitiv şi asupra economiei locale. Într-o perioadă de o lună s-au cheltuit 16.905 lei pentru transport, 5.880 lei au rămas la unitățile de alimentație publică, respectiv au fost cumpărate bilete de intrare la diferite instituții culturale, muzee în valoare de 5.057 lei. Programul „Mai mult decât un loc pe hartă!” este un exemplu pozitiv pentru cooperare locală în beneficiul comunităţii. A fost finanțat din banii proveniți în urma utilizării cardurilor comunitare, fondul fiind reinvestit în așa fel încât a produs multiple beneficii comunității locale.
„În concluzie, putem considera că programul a atins scopul principal: elevii au aflat multe informații de la județul Covasna, le-a crescut interesul pentru aceste cunoștințe, mai mult, şi-au propus să parcurgă şi cu părinții același traseu. S-a conștientizat în ei că locul lor natal este mai mult decât un loc pe hartă” – a declarat Bereczki Kinga.