ACTUALITATE 17 septembrie 2010

Programe europene și implicarea Guvernului - rezolvări în problemele romilor

de Monica Vrânceanu | 570 vizualizări
Problema romilor, tot mai des discutată în ultima perioadă inclusiv pe plan internațional, ar trebui rezolvată prin implicarea Guvernului în acest sens alături de administrațiile locale, este de părere primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Edilul consideră că problemele romilor nu pot fi rezolvate fără programe guvernamentale şi europene, drept pentru care în acest sens ar fi binevenite unele programe

Problema romilor, tot mai des discutată în ultima perioadă inclusiv pe plan internațional, ar trebui rezolvată prin implicarea Guvernului în acest sens alături de administrațiile locale, este de părere primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Edilul consideră că problemele romilor nu pot fi rezolvate fără programe guvernamentale şi europene, drept pentru care în acest sens ar fi binevenite unele programe speciale pentru aceștia, cum ar fi acordarea de facilități celor care angajează oameni din rândul acestei etnii, dacă tot se vorbește atât de mult despre „integrarea” romilor.

„Trebuie luat în considerare și faptul că aceste comunităţi au probleme specifice, pentru care trebuie găsite rezolvări speciale. Este evident şi că trebuie pus accent pe educaţia lor”, a explicat Antal, atenționând că rezolvarea nu vine din acordarea alocațiilor pentru creșterea copilului, care de fapt îi încurajează pe romi să trăiască exclusiv din acești bani sau din cei de ajutor social.

„Trebuie găsit un mod de integrare reală pentru romi, ei trebuie educați iar cu cât se vine mai târziu, cu atât e mai rău”, a punctat Antal Arpad.

Municipiul Sfântu Gheorghe are la rândul său probleme cu romii, primarul declarându-se în mai multe rânduri nemulțumit de comportamentul acestei comunități, în special de faptul că romii circulă prin oraș cu căruțele și fac mizerie. Dorind să-i integreze cumva pe romi în comunitate, autoritățile locale au lansat programe destinate copiilor, i-au chemat pe adulți la munci pentru a le șterge din amenzile către municipalitate și au încercat să le organizeze cartierul Orko astfel încât acesta să nu mai fie despărțit prin „zidul berlinez” de restul orașului. Apreciind că în rândul romilor s-au înregistrat câteva progrese, Antal Arpad a promis că în această toamnă va fi luată o decize legată de dărâmarea sau menținerea zidului.

Munca, devalorizată prin ajutoarele Statului

În aceeași idee, Antal Arpad a atenționat că în ultimii 20 de ani, munca a fost devalorizată în România, Statul îndemnând practic o parte a populației - inclusiv cea romă - să stea acasă, din moment ce valoarea salariului minim este apropiată de cea a indemnizaţiei de şomaj.

„Prin acest aspect nu motivezi oamenii să lucreze. O societate este însă una sănătoasă atunci când munca este apreciată (…) Nici nu pot estima ce consecinţe poate avea această dependență de Stat pe termen mediu şi lung. S-a reuşit în România, în 20 de ani, ca munca să nu aibă valoare, să nu fie apreciată”, a concluzionat primarul din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Marian, 17 septembrie 2010
tiganul trebuie deportat pe o insula.
''panoramix'', 17 septembrie 2010
AM SPUS-O SI O MAI SPUN ! PE TIGANI NU POTI SA-I INTEGREZI IN SOCIETATE PENTRU CA EI AU MODUL LOR DE VIATA SPECIFIC NOMAZILOR SI ORICE INCERCARE DE AI SCOATE DIN TIPARELE LOR VA FI UN ESEC ! S-AU citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.