Profesorul de la Turia, cercetat pentru purtare abuzivă, rămâne la catedră
Decizia, care a fost luată de Consiliul de Administrație de la nivelul școlii, este criticată de reprezentanții elevilor
În urmă cu aproximativ două săptămâni, județul Covasna a făcut înconjurul presei naționale, după ce poliția anunța că a deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă, în care cercetat este un profesor. S-a aflat între timp că este vorba despre un cadru didactic al Școlii Gimnaziale „Kicsi Antal”, din Turia. Autoritățile au făcut public și faptul că una dintre cele patru victime ale sale a avut nevoie de patru zile de îngrijiri medicale. În cele din urmă, cadrul didactic și-ar fi recunoscut vina, însă decizia școlii la care predă a fost de a-i interzice să avanseze în cariera profesională, timp de doi ani. În tot acest timp, profesorul continuă să predea. În paralel, continuă și ancheta deschisă la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna, iar cadrul didactic în vârstă de 39 de ani este cercetat în stare de libertate.
Comisia de la nivelul școlii, care a cercetat cazul, a stabilit că profesorul este vinovat, ne-a spus inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Kiss Imre.
„În cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale „Kicsi Antal” s-a hotărât aplicarea unei sancțiuni disciplinare. Deci, înseamnă că comisia care a cercetat acest caz a considerat că profesorul este vinovat. Atunci, Consiliul de Administrație a luat hotărârea de a aplica o sancțiune disciplinară, și anume cea prevăzută în Legea Educației Naționale, Articolul 280, Alineatul 2, litera d. Acesta spune că se suspendă pe o perioadă de doi ani dreptul de înscriere la concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare. Asta înseamnă grade didactice, deci i se interzice. Deci practic nu va putea să participe la nici un concurs de grad didactic și nici la un concurs organizat pentru ocuparea unei funcții de director sau director adjunct”, a explicat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Kiss Imre.
Profesorul continuă să predea, pentru că „nimeni nu i-a interzis să-și continue activitatea didactică”.
„Vreau să vă spun că e penultima sancțiune. Ultima sancțiune este desfacerea contractului de muncă. Continuă să predea, pentru că nu are nici o interdicție. Deci nimeni nu i-a interzis să-și continue activitatea didactică. Legea Educației Naționale prevede sancțiuni disciplinare, la Articolul 280. Pe baza procesului verbal, în care s-a stabilit vinovăția domnului, Consiliul de Administrație a aplicat această sancțiune. Asta este pedeapsa. Ca gravitate, v-am spus, ultima sancțiune este desfacerea contractului de muncă. Dar nu asta s-a aplicat”, a detaliat Kiss Imre.
Decizia luată la nivelul școlii poate fi contestată. Inspectorul școlar general spune că IȘJ Covasna a luat la cunoștință decizia școlii.
„Nu intră în competența noastră. Articolul 280 spune clar cine face ancheta și cine dă pedeapsa: școala, adică o comisie din cadrul școlii și Consiliul de Administrație. Acest lucru se poate contesta, eventual, la Tribunalul Covasna sau la Colegiul de Disciplină de pe lângă IȘJ Covasna. Noi am luat la cunoștință acest lucru (n. red. decizia luată la nivelul școlii) și atât”, a mai spus, pentru redacția noastră, Kiss Imre.
Ancheta poliției continuă
Chiar dacă la nivelul școlii cazul a fost, cel puțin teoretic, la nivel de birocrație, încheiat, dosarul deschis la IPJ Covasna își continuă parcursul.
„Se continuă cercetările. Persoana în cauză este cercetată în stare de libertate”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Radu Stroe.
Consiliul Județean al Elevilor: „E clar că abuzurile au fost cât se poate de reale”
Președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna, Marian Calcea, spune că decizia luată de Consiliul de Administrație al școlii este „dezamăgitoare și paralelă cu normalitatea spre care ar trebui să țintim”.
„Criticăm cu fermitate decizia Consiliului de Administrație al școlii și suntem de părere că pozițiile fondate doar pe „așteptăm rezultatul anchetei penale" sunt poziții și reacții de dragul să fie luate, de prevenție, aș spune. Din moment ce a fost luată o decizie în urma acuzațiilor la adresa profesorului (cu toate că este una cel puțin dezamăgitoare și paralelă cu normalitatea spre care ar trebui să țintim), e clar că abuzurile au fost cât se poate de reale și trebuie să realizăm că această modalitate de coerciție nici nu trebuie să fie adusă în discuție în zilele noastre. După cum am zis și în trecut, trebuie să acordăm zero toleranță când vine vorba de asemenea practici. Darămite să vină din partea persoanelor care ar trebui să educe generația de mâine. Iar noi, bineînțeles, vom lucra în acest sens. Menținem legătura în permanență cu Ministerul Educației, iar în perioada imediat următoare vom discuta din nou asupra acestui aspect, având suportul total al Ministerului”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Marian Calcea.
De unde a pornit totul
Un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă a fost deschis la IPJ Covasna, după ce un minor a ajuns la o unitate medicală spunând că a fost lovit de un cadru didactic. Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a informat pe 12 octombrie că elevul în vârstă de 12 ani care s-a prezentat la spital, moment care a generat începutul anchetei poliției, prezenta leziuni traumatice pentru care au fost necesare până la patru zile de îngrijiri medicale. Cercetările polițiștilor au arătat și că încă trei elevi ar fi fost agresați de același profesor, un bărbat de 39 de ani.
La acel moment, cadrul didactic a fost reținut pentru 24 de ore.
Redacția CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna a încercat să ia legătura și cu unul dintre purtătorii de cuvânt de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, pentru a afla dacă sunt noutăți în cadrul anchetei. Procurorul Nicu Paul Ioniță, care ne-a contactat aproape de încheierea ediției, a transmis că va reveni cu informații pe marginea acestui subiect săptămâna viitoare.
Am încercat să obținem un punct de vedere și de la directoarea Școlii Gimnaziale „Kicsi Antal” din Turia, însă secretara instituției de învățământ ne-a informat că aceasta este în concediu, iar școala nu are un director adjunct.
Sursa foto: pixabay.com