STIREA ZILEI 13 octombrie 2022

Profesor covăsnean cercetat penal pentru purtare abuzivă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1041 vizualizări

Medicul legist a concluzionat că elevul de la care a pornit ancheta avea nevoie de până la patru zile de îngrijiri medicale 

Un dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă este în lucru la IPJ Covasna, după ce un minor a ajuns la o unitate medicală spunând că a fost lovit de un cadru didactic. Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a informat miercuri că elevul în vârstă de 12 ani care s-a prezentat la spital, moment care a generat începutul anchetei poliției, prezenta leziuni traumatice pentru a căror vindecare au fost necesare până la patru zile de îngrijiri medicale. Cercetările polițiștilor au arătat și că încă trei elevi ar fi fost agresați de același profesor, un bărbat de 39 de ani. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore. Între timp, în perioada în care se derulează ancheta, și reprezentanții elevilor din județ spun că vor lua măsuri, care constau în campanii împotriva violenței în școli. 

Cazul de la care a pornit ancheta polițiștilor din cadrul Biroului „Siguranța Școlară” a fost înregistrat în 7 octombrie, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna, după o sesizare a unei unități medicale unde s-a prezentat un minor, în vârstă de 12 ani, care le-a spus medicilor că a fost agresat de un cadru didactic în timpul orelor de curs. 

Din cercetări, polițiștii au stabilit că minorul ar fi fost agresat fizic în sala de clasă dintr-o unitate de învățământ în timpul orelor de curs de către cadrul didactic, un bărbat de 39 de ani.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că profesorul în cauză ar mai fi lovit alți 3 elevi din unitatea de învățământ respectivă”, arată comunicatul de presă trimis redacției miercuri de IPJ Covasna. 

Oamenii legii au deschis astfel un dosar penal unde efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă. Totodată, au aplicat și măsura reținerii pentru 24 de ore. 

În cauză, prin ordonanța din 08.10.2022 a organelor de cercetare penală ale poliției judiciare, confirmată de procuror, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de S.Z., cadru didactic, cu privire la săvârșirea a patru infracțiuni de purtare abuzivă, prev. de art. 296, alin. 2 Cod penal.

La 08.10.2022, persoana vătămată minoră care s-a prezentat la unitatea sanitară a fost examinată de către un medic legist, care a concluzionat că minorul prezenta leziuni traumatice pentru a căror vindecare sunt necesare 3-4 zile îngrijiri medicale. La 08.10.2022, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul I.P.J. Covasna - Biroul Siguranţă Şcolară au dispus măsura preventivă a reţinerii suspectului S.Z., pentru o perioadă de 24 de ore.

În prezent, ancheta este în desfășurare, în vederea stabilirii în mod corect şi complet a circumstanțelor comiterii faptelor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc. 

Potrivit surselor Observatorul de Covasna, cadrul didactic cercetat predă la o unitate de învățământ din comuna Turia. 

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoana cercetată beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul de presă transmis miercuri de Inspectoratul de Poliție Județean Covasna. 

Inspectorul școlar general Kiss Imre a spus miercuri pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro că o cercetare internă a fost inițiată și la nivelul școlii, dar și că IȘJ Covasna trebuie să aștepte rezultatele anchetei polițiștilor pentru a dispune măsuri, dacă se vor impune, sau pentru a oferi alte informații.

Consiliul Județean al Elevilor va începe o campanie împotriva bullyingului 

Reprezentanții elevilor din județ se declară îngrijorați de răspândirea fenomenului de bullying în școli și spun că vor începe o campanie de conștientizare în acest sens în perioada următoare. Legat de cazul de la Turia, președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE), care este totodată și vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor, Marian Calcea, spune că acest caz îi amintește de situația reclamată de forul elevilor în decembrie anul trecut, când un elev din Târgu Secuiesc a acuzat un profesor că l-a strâns de gât. 

Suntem martorii proverbului „Cine nu învață din istorie, riscă să o repete". Cum am aflat de acest caz, ne-am amintit bineînțeles de incidentul de la sfârșitul anului trecut, de la Apor Péter. Fenomenul de bullying este din ce în ce mai răspândit din păcate, tocmai de aceea CJE Covasna va demara o companie în acest sens în perioada următoare. În privința cazului de la Turia, în scenariul în care după anchetă vom afla că într-adevăr cadrul didactic a avut un asemenea comportament vehement și inuman, singura decizie corectă care se poate lua de consiliul de administrație al școlii ar fi rezilierea contractului de muncă dintre unitatea de învățământ și profesor. Decizie asupra căreia, bineînțeles, vom face presiune, în cazul în care rezultatul anchetei este acela sesizat de către elevi. Nu putem tolera un asemenea component din partea unei persoanei care, în teorie, ar trebui să educe generația de mâine. Însă, așteptăm bineînțeles rezultatul anchetei pentru a ne poziționa în cunoștință de cauză, având în vedere că profesorul are, momentan, prezumția de nevinovăție”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Marian Calcea. 

În cazul de la Liceul Tehnologic „Apor Péter” din Târgu Secuiesc, atât elevul, cât și cadrul didactic au primit avertismente. Profesorul, care l-ar fi împins pe elev, a primit o observație scrisă, iar elevul, care ar fi „făcut o mișcare ambiguă” către profesor, o observație individuală. 

Acum rămâne de văzut ce va mai scoate la iveală ancheta poliției în cazul prezentat miercuri și ce concluzii se vor lua. 

Sursa foto: Unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.