Producătorii covăsneni garantează pentru laptele şi carnea autohtone
Scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină şi cel al cărnurilor infestate cu diverse bacterii sau tratate cu antibiotice şi hormoni nu îi afectează, deocamdată, pe producătorii şi crescătorii din judeţul Covasna. Cu toate acestea, oamenii sunt destul de temători în legătură cu ceea ce va urma, mai ales că zi de zi apar noi şi noi probleme legate de produsele alimentare şi spun că nu e exclus să aibă de suferit şi vânzările lor, chiar şi pe piaţa locală.
Preşedintele Asociaţiei Crecătorilor de Bovine din Judeţul Covasna, Ötvös Mózes, a declarat că, cel puţin deocamdată, vânzările de lapte nu au fost afectate semnificativ din cauza laptelui cu aflatoxină descoperit în alte judeţe ale ţării şi nici vânzările de carne. Ötvös susţine că, dimpotrivă, judeţul Covasna este unul dintre cele mai sigure judeţe din acest punct de vedere, iar noi avem cele mai sănătoase produse.
„Se ştie că laptele din Covasna este cel mai bun, se respectă regulile de siguranţă şi nimeni nu face şmecherii. La fel pot spune şi despre carne, avem producători serioşi, care lucrează curat. Ceea ce ar trebui să ştie şi oamenii este că e indicat să consume produsele autohtone, adică din Covasna – sunt câteva societăţi şi procesatori de lapte în acest sens, precum şi laptele de la automate, care este foarte bun. Carnea provenită de la animalele crescute în judeţ este la fel de sigură, avem şi la această categorie producători locali consacraţi, cunoscuţi în judeţ”, a explicat Ötvös Mózes.
Acesta a ţinut să sublinieze faptul că e foarte important consumul de alimente locale, inclusiv în contextul în care ar apărea ceva probleme, deoarece cauzele îmbolnăvirilor ar putea fi mai uşor depistate.
„Sunt consumatori care aleg să cumpere lapte de export care uneori e mai iefin decât laptele nostru. Oamenii sunt furioşi din cauza asta şi ne cred pe noi responsabili. Aş vrea însă să subliniez două aspecte importante: în judeţul nostru se munceşte încă natural, intenţia producătorilor nu e să ia pielea de pe oameni cu preţuri ridicate. Plus să singura explicaţie pentru laptele de export mai ieftin este aceea că străinii au mai multe subvenţii decât noi, aşa că îşi permit un preţ mai mic; dar asta nu înseamnă că laptele lor e mai bun. Garantez pentru laptele nostru, care niciodată nu a fost implicat în vreun scandal de îmbolnăviri”, a mai spus Ötvös.
Potrivit lui Ötvös Mózes, în ultima săptămână au fost preluate 87 de probe din laptele din judeţ, pentru a fi trimise la laboratoarele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Probele au fost analizate şi, odată ce nu s-a sesizat nicio neregulă, nu s-a transmis niciun răspuns în judeţ, semn că probele sunt conforme cu normele şi nu trebuie impuse măsuri.