Proces între Staţiunea de Cercetare a Cartofului și Primăria Târgu-Secuiesc
Mărul discordiei este o suprafaţă de 127 de hectare de teren
O suprafaţă de 127 de hectare de teren face subiectul unui proces între Staţiunea de Cercetare și Dezvoltare a Cartofului din Tg.Secuiesc și Primăria municipiului, prima înfăţișare fiind câștigată de Staţiune.
Potrivit directorului societăţii, Mike Luiza, municipalitatea a acţionat în instanţă Staţiunea revendicând 127 de hectare de teren care ar fi aparţinut unor localnici.
„La judecarea pe fond, instanţa a respins această acţiune a Primăriei cu termen de recurs în 15 zile, dar noi sperăm că vom câștiga în continuare acest proces (...) Ţinem în loc 80 de unităţi din toată România, datorită problemelor artificial create că ar fi la Staţiunea de aici”, a declarat Mike Luiza.
Potrivit acesteia, Primăria invocă nepunerea în posesie a oamenilor pe baza legii 18, dar a menţionat că nu ar fi fost făcută dovada că întreaga suprafaţă este pe vechiul amplasament. Mai mult, apreciază Mike Luiza, cele 240 de hectare pe care le-au retrocedat nici până acum nu s-ar fi verificat dacă cei care le-au primit aveau acte că au deţinut teren pe acest amplasament sau nu.
Practic, problemele de fond funciar afectează reorganizarea societăţii de la Tg.Secuiesc și nu numai.
Potrivit primarului Racz Karoly, acţiunea lor în instanţă are la bază solicitarea unor oameni care susţin că au terenuri acolo.
„Am dat în judecată pe baza faptului că terenul este folosit pe nedrept, de o societate care a fost protejată de lege. Nu vrem pentru noi terenul, este un proces în numele oamenilor, care în baza cărţii funciare aveau terenuri acolo”, a declarat primarul.
Racz a subliniat că se vor folosi de toate căile legale pentru ca acel teren să intre în posesia oamenilor.
Ana Sidon