Problemele funcţionarilor publici, discutate cu conducerea ANFP
Șeful Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), Szakal Andras, s-a întâlnit în urmă cu câteva zile, la Sfântu-Gheorghe, cu mai mulți conducători și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județ. Principalele discuții s-au axat pe problemele funcționarilor publici din județ, precum și pe mai multe aspecte pe care le ridică reorganizarea unora dintre instituțiile deconcentrate.
În cadrul întâlnirii s-a discutat inclusiv despre reorganizarea administrațiilor fiscale - prin desființarea celor de la Întorsura Buzăului și Covasna, precum și despre dificultățile cu care se confruntă funcționarii publici din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna. La întâlnire au mai luat parte inclusiv subprefectul Valentin Ionașcu și șeful Vămii Covasna, Sorin Iorescu.
Pentru unii muncă, pentru alţii plăcere
Potrivit lui Sorin Iorescu, discuțiile au vizat aspecte complexe din activitatea funcționarilor publici, reguli de conduită, perfecționarea acestora și situații în care funcția devine incompatibilă.
În ceea ce-l privește pe Valentin Ionașcu, acesta a declarat că întâlnirea a vizat mai multe puncte și că a fost una ”de plăcere”.
Reprezentanta ITM Covasna, Liliana Balmuș, a declarat că lui Szakal Andras i-a fost prezentată situația funcționarilor de aici, arătându-se că nivelul de salarizare a acestora este mult prea scăzut și deloc motivant, în vreme ce inspectorii de muncă se confruntă cu foarte multe probleme atunci când merg la controalele pe teren, tocmai din cauza lipsei unui statut clar.
”Inspectorii de muncă au dificultăți în ceea ce privește accesul în societăți, acesta fiind blocat de către angajatori prin porți foarte înalte și închise, câini de pază și alte astfel de elemente. Angajatorii refuză semnarea actelor de control, iar cei care prestează munca în beneficiul angajatorilor nu colaborează cu inspectorii de muncă. În plus, există o atitudine agresivă față de funcționarii ITM, deoarece nu există un statut clar al inspectorilor de muncă, la nivel de țară. O altă mare nemulțumire este legată de salarizare, nu este posibil ca un șofer de la ITM să aibă salariul mai mare decât un inspector. Tocmai din cauza salariilor mici, a lipsei stimulentelor, oamenii nu pot fi motivați”, a explicat Liliana Balmuș.
Concediu medical... în Spania
În ceea ce-i privește pe funcționarii din administrațiile financiare, soarta acestora a fost discutată inclusiv la întâlnirea cu Szakal Andras, vorbindu-se despre anunțata reorganizare de la administrațiile din Covasna și Întorsura Buzăului. Funcționarii de aici sunt în preavize, cele două administrații urmând să se desființeze, iar angajații să treacă la administrațiile din Sfântu-Gheorghe și Târgu-Secuiesc.
”Am discutat inclusiv pe aspecte legate de legislație, însă acestea urmează să fie lămurite la nivel central. Deocamdată este bine că nimeni de la administrațiile din Întorsura și Covasna nu va rămâne fără loc de muncă, deoarece vor fi preluați”, a explicat șefa administrației financiare din Covasna, Felicia Muntean.
La Întorsura Buzăului a apărut însă o situație cel puțin neobișnuită, șeful administrației de aici, Iulian Tudor, fiind plecat, potrivit unor surse, în vacanță în Spania. Acest lucru contravine, se pare, unor ordine din cadrul Direcţiei Generale de Finanţe Publice, șefii de administrații nu ar avea voie să-și ia concedii în această perioadă. Mai grav este însă faptul că, susțin unele surse din Finanțe, Iulian Tudor ar fi plecat în Spania deși concediul de care dispune este unul medical, ceea ce l-ar obliga, cel puțin teoretic, să stea la domiciliu și nu să se plimbe prin țări străine. Tocmai din această cauză, unele voci din Finanțe afirmă că această vacanță nu ar fi doar nesocotirea unui ordin de serviciu ci chiar o infracțiune deoarece se încalcă reglementări legate de concediile medicale – dacă nu cumva s-a recomandat un tratament în Spania.