Prioritățile Primăriei Sfântu Gheorghe pentru anul 2017
Autorităţile locale se vor concentra pe atragerea de fonduri europene
Prioritatea zero a Primăriei Sfântu Gheorghe pentru anul 2017 este atragerea de fonduri europene şi guvernamentale în vederea dezvoltării oraşului. Într-o conferinţă de presă susţinută joi, primarul Antal Árpád a transmis că după plata salariilor şi cheltuielilor de funcţionare a Primăriei şi instituţiilor aparţinătoare, bugetul pentru investiţii va ajunge la circa 2,5 milioane de euro, astfel că atragerea de fonduri din surse externe este foarte importantă pentru continuarea procesului de modernizare a oraşului.
„Anul acesta va fi un an al depunerii proiectelor. Ne concentrăm să depunem cât mai multe proiecte pentru a atrage fonduri europene cât mai multe. Aceasta este prioritatea zero pentru acest an, să avem toate documentaţiile pregătite, în aşa fel încât în momentul în care se intră pe linie dreaptă la fondurile europene, să avem posibilitatea să atragem cât mai multe. Principiul meu a fost, este şi va rămâne că putem să dezvoltăm acest oraş din bani europeni şi bani guvernamentali şi nu în primul rând din banii proveniţi din impozitele şi taxele cetăţenilor”, a declarat primarul Antal Árpád.
Printre priorităţi se mai numără şi predarea amplasamentului de la Arena Sportivă, continuarea lucrărilor la stadionul mic al Clubului Sportiv Şcolar, dar şi finalizarea lucrărilor la străzile aflate în şantier.
„O prioritate este şi finalizarea lucrărilor şi predarea amplasamentului de la Arena Sportivă. Îmi doresc să facem un pas mare în ceea ce priveşte lucrările la stadionul mic pentru baza Clubului Sportiv Şcolar. Tot ce înseamnă drumuri să finalizăm ce am început şi să mai începem câteva străzi”, a declarat primarul Antal Árpád, precizând că printre străzile a căror documentaţie este pregătită să fie depusă pentru obţinerea de fonduri europene este Jókai Mór, dar că sigur lucrările aici nu vor începe în acest an.
Bugetul local nu ajunge nici măcar pentru modernizarea unei singure străzi
Necesitatea absorbţiei de fonduri externe a fost explicată de primar şi prin comparaţia că suma disponibilă acum pentru investiţii în bugetul local, de 2,5 milioane de euro, nu este suficientă nici măcar pentru modernizarea unei singure străzi, ca de exemplu Jókai Mór, amintită anterior.
„Consider că şi în acest an avem un buget echilibrat. Încercăm să alocăm fonduri pentru toate domeniile importante din oraş, dar nici cu acest buget nu vom rezolva toate problemele oraşului. Sperăm să rezolvăm măcar o parte. Vreau să subliniez faptul că anul acesta, după ce plătim toţi angajaţii din primărie şi din toate serviciile publice ale instituţiei, după ce alocăm sumele pentru funcţionarea instituţiilor care aparţin de primărie, ne rămân pentru investiţii o sumă de aproximativ 2,5 milioane de euro. Trebuie să simţim faptul că nu putem să rezolvăm toate problemele oraşului cu o asemenea alocare de fonduri. De exemplu modernizarea străzii Jókai Mór costă ceva mai mult de 2,5 milioane de euro. Dacă am dori să modernizăm strada aceasta exclusiv din fondurile primăriei, ar însemna ca în acel an să nu facem alte investiţii în oraş”, a explicat primarul.
Potrivit acestuia, în anii trecuţi, sumele atrase pentru oraş din fonduri europene sau guvernamentale au fost de cel puţin două ori mai mari decât bugetul local pentru investiţii. „Am premisele să spun că vom avea fonduri europene mai multe decât am avut în anii precedenţi”, a mai spus edilul, precizând că în bugetul actual nu sunt cuprinse fonduri europene sau guvernamentale pentru că nu s-au deschis liniile de finanţare.
„În fiecare an, în momentul în care adoptăm bugetul suma este, de cele mai multe ori, considerabil mai mică decât ceea ce efectiv realizăm în anul respectiv. Sunt convins că aşa va fi şi anul acesta. Într-adevăr suma cu care pornim anul acesta este mai mică decât am pornit anul trecut, din cauză că anul trecut aveam fonduri europene deja în buget, anul acesta nu avem fondurile europene incluse în buget. (...) Pe noi cel mai mult ne interesează Axa 4 din Programul Operaţional Regional. Acolo noi avem alocată o sumă de 21 de milioane de euro pentru care trebuie să pregătim proiecte”, a punctat Antal Árpád.
Bugetul local pe anul 2017 al municipiului Sfântu Gheorghe este de 128.531.100 lei, din care aproape 2 milioane de lei excedent din anul 2016. Potrivit Proiectului de Hotărâre adoptat de Consiliul Local, din suma totală, secţiunea de funcţionare ajunge la aproape 117 milioane de lei, iar cea de dezvoltare la aproape 12 milioane de lei. Cei mai mulţi bani, peste 51,4 milioane de lei, vor merge către învăţământ.
Situaţia străzilor Lăcrămioarei şi Kós Károly
Printre priorităţile autorităţilor locale se găseşte şi finalizarea lucrărilor începute anul trecut. Primarul a mai explicat în cadrul conferinţei de presă că situaţia celor două artere importante din oraş închise, Kós Károly şi Lăcrămioarei, se va rezolva în curând.
„Pe strada Lăcrămioarei se pune balastul în parcări, se continuă aşezarea bordurilor la trotuare. La Kós Károly sunt lucrări de pregătire a terenului pentru a face fundaţia drumului”, ne-a spus edilul, care a ţinut să sublinieze că de acum încolo mai mult de 10 şantiere nu vor mai fi deschise simultan în oraş.
„După ce se vor finaliza aceste lucrări, chiar dacă se vor închide porţiuni de drum, va fi pe termen scurt, pentru că nu sunt lucrări atât de mari, ca cele două străzi. (...) Aproape sigur nu vom fi cum am fost în urmă cu câţiva ani, să avem 30-40 de investiţii de modernizare străzi sau de reţele pe anumite străzi, care să creeze foarte multă dezordine şi disconfort în oraş. În acest moment avem patru investiţii începute, patru străzi unde se lucrează şi încercăm pe cât posibil să lucrăm între şase şi 10 străzi în fiecare an. Vrem să finalizăm ce am început, dar niciodată să nu avem mai mult de 10 şantiere. E posibil să fie momente în care din cauza unor termene pe programe europene să fie un pic mai multă agitaţie, dar eu sper că lucrările se vor face în aşa fel încât să nu creăm prea mult disconfort”, a conchis Antal Árpád.