ACTUALITATE 2 decembrie 2020

CJ: prioritatea zero în infrastructura covăsneană, finalizarea lucrărilor pe DJ121A

de Iulia Drăghici - Taraș | 1326 vizualizări

Autoritățile județene au dat din nou asigurări că lucrarea va fi gata până la finele lui 2021

Consiliul Județean Covasna are ca prioritate zero în 2021 finalizarea reabilitării și modernizării Drumului Județean (DJ)121A, între Boroșneu Mare – Întorsura Buzăului, au spus vineri, într-o videoconferință de presă, reprezentanții instituției.  

Prioritatea zero este acum să terminăm proiectele pe PNDL, fonduri guvernamentale, pentru că cele pe infrastructură mare trebuie terminate până în 2021, cele pe infrastructură mică în mare le-am terminat. Iar aici prioritatea zero este Întorsura – Boroșneu. Toată forța ce o are Drumuri și Poduri, anul viitor trebuie să se concentreze acolo, ca să putem cu succes termina acest proiect. Asta e prioritatea zero pentru județ pe infrastructură de drumuri. Pe lângă acesta, mai avem trei proiecte mai mici, tot pe PNDL: podul de la Aita Mare din centru, împreună cu intersecția spre Aita Medie. Acolo suntem în fază de licitație. E un proiect de 6 milioane de lei. Mai avem încă un proiect, micuț să zicem, între Moacșa și intersecția spre Pădureni, un drum de 1,3 kilometri, cu o valoare de 5,2 milioane de lei, dar și un pod și un podeț, podul de lângă Țufalău, peste Râul Negru și podețul de la Várhegy, în drumul spre Leț. Acest proiect înseamnă 2,8 milioane de lei. Astea le avem pe PNDL. (...) Până la sfârșitul anului viitor trebuie să terminăm toate proiectele pe PNDL. Deci prioritatea zero este, fără doar și poate, Întorsura Buzăului - Boroșneu”, ne-a declarat managerul public al județului Covasna, Kovács Ödön. 

Întârzieri din cauza lucrărilor de la Sărămaș 

Se pare că, deși din luna mai a.c. se anunța că lucrările au prins elan în zonă, din cauza unui alt proiect, de apă și canalizare, în zona Sărămaș s-a cam oprit treaba. 

„S-a lucrat puțin din cauza lucrărilor de canalizare de la Sărămaș. Degeaba ne apucam să lucrăm acolo, că se face canalizarea. Pe partea Boroșneului, acolo lucrările auxiliare din Valea Mare – Boroșneu înseamnă șanțuri și intrări la proprietăți. Alea sunt făcute, practic ar trebui să mergem cu front mare, de doi, trei, patru kilometri. Dar din cauza lucrărilor, a trebuit să acceptăm că Barcaniul a câștigat un proiect de la AFIR, trebuie să pună și dânșii canalizarea. Noi degeaba facem drumul și după aceea să tăiem. Din primăvară, toate forțele de la Drumuri și Poduri o să fie în acea zonă”, a mai spus managerul public al județului Covasna. 

Potrivit primarului din Barcani, lucrările de canalizare sunt executate cam pe jumătate la ora actuală. 

Stadiul lucrărilor e undeva la 40 - 50%. Îmi doresc să se finalizeze cu succes această lucrare, deoarece sunt probleme mari cu apa atunci când este secetă. Pe lângă asta, canalizarea e și ea așteptată de ani de zile de locuitorii satului Sărămaș”, ne-a spus primarul din Barcani, Nicolae Pastor. 

Legat de problema bugetului comunei și cofinanțările ce trebuie plătite, dar nu sunt bani, managerul județului Covasna a spus că și Consiliul Județean va încerca să dea o mână de ajutor. 

„Am discutat și domnul primar nou, încercăm să îl ajutăm. E problema comunei, dar așa se pare, că până în primăvară el poate să termine măcar tronsonul principal care este lângă drumul 121A”, a explicat Kovács Ödön. 

Inițial, valoarea proiectului de reabilitare și modernizare a DJ121A, era, conform contractelor semnate în iunie 2018, 23, 5 milioane de lei. După doi ani, costurile recalculate s-au ridicat la 27 de milioane de lei, pentru că între timp a intrat în vigoare legislația pentru majorare a salariilor în domeniul construcțiilor. Din astfel de motive juridice, lucrările pe șantierul acesta au fost stopate o bună bucată de vreme. 

Lucrarea, care leagă zona Buzaielor de regiunea orașului Covasna, este considerată cea mai amplă dezvoltare infrastructurală în această zonă din ultimii 50 de ani, potrivit CJ. 

Tronsonul de 22,5 kilometri pornește de la drumul național 13E, trece prin Boroșneu Mare, Boroșneu Mic, Valea Mare, Sărămaș, iar apoi, la Întorsura Buzăului, se conectează din nou la drumul național 13E. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.