Primul căţel comunitar sterilizat la Sfântu-Gheorghe s-a întors acasă
După ce a fost sterilizată și a stat mai bine de o lună la Adăpostul pentru Câini de la Câmpu Frumos, cățelușa Piri a ajuns din nou acasă în zona Gării.
Cățelușa Piri a fost adoptată de proprietara unei florării din zona Gării, Hatos Gabriella, fiind dusă la Adăpostul de la Câmpu Frumos pentru sterilizare, astfel încât pe viitor să nu existe „surpriza“ unor puișori. Piri a fost operată în urmă cu mai bine de o lună de medicul veterinar Attila Kondor, iar în ultimele săptămâni a rămas la Adăpost pentru recuperare, ajungând de Crăciun înapoi la stăpâna sa. Piri poartă acum un medalion inscripționat cu numele său, cu numărul de înregistrare în evidența Adăpostului și cu mențiunea „Câine comunitar”, având totodată un buletin de adopție prin care Hatos Gabriella, care i-a construit și o cușcă, și-a asumat răspunderea pentru ea.
Experienţă interesantă
Directorul Adăpostului, Horia Kraus, a declarat că sterilizarea cățelușei Piri a fost nu doar o premieră pentru Sfântu Gheorghe ci și o experiență interesantă, aceasta devenind mult mai blândă după ce a stat printre voluntarii și cățeii de la Adăpost.
„Când a fost adusă aici pentru sterilizare, Piri nu prea suporta să fie atinsă... la plecare, însă, dădea semne că s-ar întoarce la Adăpost, ceea ce reprezintă un succes fiind și faptul că acum este mult mai sociabilă”, a explicat Horia Kraus, care spune că mai are în vedere alți opt căței din Sfântu Gheorghe pentru introducerea în programul de sterilizare.
Mai exact, este vorba despre acei căței care, de-a lungul timpului, s-au aciuat în preajma blocurilor din oraș, chiar locatarii de aici nefiind de acord cu prinderea lor și predarea la Adăpost. Potrivit lui Horia Kraus, acești căței ar putea fi sterilizați pentru a evita înmulțirea câinilor vagabonzi, urmând ca locatarii blocurilor respective să se implice în îngrijirea acestora.
„Costurile de sterilizare și tratament după proces ajung undeva la 200 de lei, ceea ce nu reprezintă un efort foarte mare atunci când vorbim de o scară de bloc cu 20 de locatari, de exemplu. Oamenii trebuie însă să înțeleagă faptul că asta implică și asumarea răspunderii, iar sterilizarea nu înseamnă că respectivul cățel nu poate fi agresiv, de aceea acest program trebuie derulat cu mare atenție. Nu-mi doresc să ajungem ca la Sibiu, unde sa investit foarte mult în acțiuni de sterilizare iar cățeii au fost apoi lăsați liberi pe străzi, astfel că acum umblă în haite agresive în diverse zone. Acest program este foarte bun pentru cei care iubesc cățeii din jurul blocurilor dar sunt conștienți că trebuie să-i și îngrijească, nu doar să-i hrănească”, a mai spus Horia Kraus, adăugând că un mare avantaj al programului de steri lizare și îngrijire în comun a unui câine comunitar îl repre zintă faptul că, odată ce acesta și-a marcat teritoriul, în zona respectivă nu se mai pot aciua și alți câini vagabonzi.
Adăpostul de câini de la Câmpu Frumos funcționează deja de mai bine de un an, timp în care şi-a făcut un renume în ţară, fiind conside - rat un exemplu la nivel naţional în ceea ce priveşte modul în care sunt trataţi aici câinii şi felul de deschidere spre comunitate, mai ales prin demersurile constante de implicare a acesteia în viaţa Adăpostului.
Potrivit lui Horia Kraus, Adăpostul este foarte solicitat, aici fiind rulați până acum peste 600 de câini din care peste 200 au fost dați spre adopție prin diversele acțiuni derulate periodic în acest sens.