ACTUALITATE 26 noiembrie 2013

Primarul din Belin, Sikó Imre, a fost eliberat din arest

de Székely Emőke | 326 vizualizări

Sikó Imre va fi judecat în libertate, însă spune că ceea ce i s-a întâmplat a fost o înscenare

Judecătorii Tribunalului Covasna l-au eliberat ieri din arest pe primarul Sikó Imre, precum și pe fratele și nepotul acestuia, după un proces care a durat destul de mult, apărătorii celor trei și procurorul prezentând în detaliu argumentele pro și contra eliberării celor trei. Pe de altă parte, șeful Poliției covăsnene își apără subalternul.

Proces cu susținători

La judecarea recursului au participat familiile acuzaților, dar și mai mulți primari din zona Baraoltului. Avocații apărării au insistat pe faptul că cei trei trebuie eliberați pentru că nu prezintă un pericol public. Pe de altă parte, procurorul a spus că tocmai fapta pe care au comis-o îi face pe cei trei să fie un pericol și ar trebui să rămână în arest. Judecătorii le-au dat cuvântul și celor trei. Primarul Sikó Imre a spus că îi este rușine în fața comunității pentru cele întâmplate. „Mă simt vinovat pentru faptul că am căzut în capcana care mi s-a întins, și îmi este rușine pentru acest lucru. Pe de altă parte însă, nu consider că sunt un pericol social după 34 de ani de activitate, timp în care nu am avut probleme. Dacă eram pericol, nu m-aș fi prezentat la audieri atunci când am fost chemat. Dar m-am prezentat, și nu mi-am tratat problemele de sănătate tocmai pentru a mă prezenta la solicitarea procurorilor” – le-a spus primarul judecătorilor. Fratele acestuia, Sikó Endre, a declarat că are peste 30 de ani de activitate în comună, nu are antecedente penale și este cardiac, motiv pentru care a cerut să fie eliberat. A vorbit și Sikó Endre junior, care a spus sec că are un proiect european pe care l-a scris doar în proporție de 50% și dorește să îl termine.

Judecătorii au decis: punere în libertate

După ce au deliberat, judecătorii au anunțat verdictul: mandatul de arestare emis pe numele celor trei este anulat, iar instanța dispune punerea în libertate a acuzaților. Decizia este definitivă, așadar Sikó Imre, Sikó Endre și Sikó Endre junior se pot apăra în continuare în libertate. Acuzațiile însă rămân, astfel că cei trei vor fi cercetați în continuare pentru ultraj. Imediat după ce a ieșit din arest, primarul Sikó Imre a declarat că își poate serba ziua de naștere în sânul familiei. „Miercuri este ziua mea, așadar sunt foarte fericit. Le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și mi-au fost alături. Cred că am căzut într-o capcană, îmi susțin această opinie, dar de mâine îmi voi continua munca” – a declarat primarul. Acesta a mai precizat că nici el, nici rudele lui nu au fost deocamdată audiați în acest caz nici de Poliție, nici de Parchet.

Polițistul este apărat de șeful IPJ

Pe de altă parte, șeful IPJ Covasna, cms. şef Ion Popa, își apără subalternul spunând că acesta nu a comis nicio ilegalitate. „S-a ajuns la situația aceasta pentru că polițistul a fost mereu intransigent și și-a făcut treaba. Am primit peste 30 de sesizări de la locuitori din comuna Belin care sunt nemulțumiți de amenzile aplicate de acest polițist. Poate că ar fi putut da un avertisment sau o amendă mai mică, dar în niciunul dintre cazuri acesta nu a acționat ilegal” – a declarat Ion Popa. Acesta s-a arătat deranjat de faptul că unii lideri UDMR și mai mulți primari din zona Baraolt i-au cerut să îl mute pe șeful de post din localitate, spunând „nu văd cine ar putea veni să facă ordine în instituția mea. Nici eu nu merg să fac ordine în primărie”. Popa a spus și că a dispus cercetarea cauzelor care au dus la conflictul dintre primar și polițist, iar această cercetare este în plină desfășurare. Cât despre casa buclucașă în care locuiește șeful de post Mihai Tăbăraș, Ion Popa a declarat că i-a dat dispoziție să se mute din aceasta în locuința de serviciu oferită de Poliție.

Primarul Sikó Imre, fratele și nepotul acestuia au avut miercuri un conflict cu şeful de post Mihai Tăbăraş şi ajutorul acestuia. Cearta a degenerat, iar cei trei au fost arestați pentru 24 de ore, apoi pentru 29 de zile, fiind acuzaţi de ultraj. Această din urmă decizie a fost atacată cu recurs, și astfel cele trei rude se pot apăra în stare de libertate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Kviatkovski, 27 noiembrie 2013
Forta politica mai puternica decat puterea judecatoresca. Traiasca UDMR-ul si acolitii lor.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.