ACTUALITATE 10 februarie 2013

Primarul Antal Árpád și viceprimarul Sztakics Éva au fost reclamați la DNA

de Székely Emőke | 633 vizualizări

Cei doi sunt acuzaţi de fals în înscrisuri în cazul Pieţei Euro, însă se consideră nevinovaţi

deschidere

"Circul" din jurul Pieței Euro din Sfântu Gheorghe ține de mulți ani. În timp ce în piața în cauză am găsit câțiva vânzători zgribuliți de frig, firma care asigura funcționarea amplasamentului și Primăria Sfântu Gheorghe nu reușesc să ajungă la un consens. Reprezentanții firmei care administra piața, și care este în proces de lichidare, susțin că i-au denunțat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe primarul Antal Árpád și pe viceprimarul Sztakics Éva pentru fals în înscrisuri.

Scandal din 2007

Firma Novak-Novrom SRL, cea care administra Piața Euro, este în proces de lichidare din 2007, având datorii mari la municipalitate. Înainte de a ajunge în instanță, Primăria a invitat reprezentanții societății la o întâlnire de conciliere în speranța că vor rezolva problema datoriilor pe cale amiabilă. Cei de la Novak-Novrom nu s-au prezentat la întâlnirea în cauză, după care contractul de conciliere dintre cele două părți a încetat. Reprezentantul firmei, Pap Attila, susține că nu au primit înștiințare despre faptul că acel contract a încetat, pe când jurista Primăriei, Lukáts Mária, susține că nu era necesar să înștiințeze firma pentru că în clauzele contractuale era prevăzut faptul că în cazul în care societatea rămâne în urmă cu plata sumei convenite în contractul de concesiune, contractul încetează. „Reprezentanții Novak-Novrom știau despre întâlnirea la care i-am chemat și pe ei, dar au refuzat să se prezinte. Comisia de conciliere a luat o decizie în lipsa lor” – explică jurista.

Două hârtii, același număr

Reprezentanții societății susțin că cei de la Primăria Sfântu Gheorghe doresc demolarea căsuțelor din piață pe baza unor documente suspecte. „Există o dispoziție a primarului cu numărul 2715 din 2007 în care se vorbește despre o comisie de conciliere. Acest document este atașat și la dosarul de lichidare a societății. Problema este că în registrul special al Primăriei, în care sunt trecute dispozițiile primarului, există documentul cu același număr, din aceeași dată, însă conținutul este diferit. Este vorba despre retragerea unor autorizații de funcționare. Aceste dispoziții trebuie trecute într-un registru similar la Prefectura Covasna, iar în acest registru figurează tot documentul despre retragerea autorizațiilor. Ambele sunt semnate de viceprimarul Sztakics Éva, așadar este vorba despre fals în înscrisuri, motiv pentru care am decurs la reclamarea sa, dar și a primarului Antal Árpád la DNA” – povestește reprezentantul Novak-Novrom, Papp Attila.

Sztakics recunoaște că există o greșeală

Viceprimarul Sztakics Éva ne-a declarat că problema îi este cunoscută, dar spune că este vorba de o simplă greșeală formală. „Greșeala vine de la registratură, unde două documente au primit din greșeală același număr. În 2007 registratura la Primăria Sfântu Gheorghe se făcea manual, așadar greșelile de acest fel puteau să apară foarte ușor. De atunci am trecut la un sistem electronic” – afirmă Sztakics Éva. Aceasta a adăugat că nu are cunoștințe deocamdată despre denunțarea ei la DNA, dar spune că nu este vinovată de acuzația care i se aduce. Cât despre demolare… Sztakics spune că administrației locale îi trebuie doar terenul. „Noi vrem să dispunem asupra acelui teren din nou. Este proprietatea Primăriei și am putea amplasa acolo o nouă piață, sau orice altceva. Acele căsuțe nu mai au nici valoare, nici nu mai sunt sigure” – afirmă viceprimarul.

Primarul Antal Árpád spune că nu înțelege de ce este el acuzat pentru evenimente care s-au petrecut înainte ca el să devină edilul municipiului Sfântu Gheorghe. „Cunosc cazul, am dat deja cu subsemnatul la Parchet, procurorii ne-au spus că suntem nevinovați. Acum vom da explicații celor de la DNA, fiecare cetățean are dreptul să ne denunțe, iar explicațiile noastre față de aceste organe fac parte din fișa postului” – ne-a declarat Antal.

Daune de 35.000 de euro

Papp Attila susține că Primăria nu a respectat clauzele contractului de concesiune, și-a urmărit doar drepturile, nu și obligațiile. „Primăria ar fi trebuit să închidă piața concurentă, dar nu a făcut-o. În schimb acum vrea să demoleze căsuțele pe care le-am amplasat pe terenul concesionat pe motiv că aceste construcții nu au o structură sigură. În acest fel ar trebui demolată și piața concurentă, dar și un bloc cu 10 etaje din Sfântu Gheorghe” – este de părere Papp. Acesta a adăugat că în urma unor calcule făcute, societatea a suferit o pagubă de 35.000 de euro, bani pe care îi vor cere în instanță. Pe de altă parte, jurista Primăriei ne-a spus că societatea are o datorie față de administrația publică locală în valoare de peste 53.000 de lei, bani pe care nu au de unde să îi recupereze pentru că societatea aflată în lichidare nu are niciun fel de bunuri care ar putea fi valorificate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.