ACTUALITATE 16 august 2011

Primăria taxează întârzierile la Poşta veche

de Monica Vrânceanu | 44 vizualizări

Deşi Primăria va prelua clădirea în data de 18 august, chiria în cuantum de 8.000 de euro va fi plătită doar începând cu 1 octombrie

Autoritățile locale din Sfântu-Gheorghe nu stau cu mâna în sân atunci când vine vorba despre a taxa întârzierile de contracte, iar această nouă atitudine se vede clar din anunțul făcut de către primarul Antal Arpad, care vrea să obțină cât mai multe avantaje odată cu întârzierea finalizării lucrărilor de reabilitare a fostei clădiri Romtelecom din centrul orașului.

Inițiate cu câțiva ani în urmă, discuțiile despre refacerea fostei clădiri Romtelecom s-au materializat abia acum câteva luni, municipalitatea din Sfântu-Gheorghe impunând mai multe condiții proprietarului clădirii.

Pentru că termenul de finalizare a lucrărilor la clădire a fost depășit, Consiliul Local Sfântu-Gheorghe a prelungit până pe 18 august contractul referitor la modernizarea clădirii. Hotărârea cu privire la această temă a fost adoptată de membrii CL în unanimitate, iar modificarea cuprinde mai multe prevederi avantajoase, decalajul impunând în primul rând o investiție mai mare cu aproximativ o sută de mii de euro în clădirea Romtelecom.

”Din această sumă, 70 de mii de euro sunt investiţii care nu apar în proiectul iniţial, iar din celelalte 30 de mii de euro se vor face investiţii care au fost solicitate de angajaţii Primăriei din birourile care se vor muta în noua clădire; de exemplu, în această categorie este inclus şi sistemul de aer condiţionat. Pe lângă acestea, reprezentanţii societăţii au fost de acord şi cu mobilarea clădirii, în valoare de 15.000 de euro, investiţie pe care Primăria nu ar putea să o facă, conform legislaţiei actuale, deoarece nu poate face astfel de achiziţii”, a explicat primarul Antal Arpad, arătând că una din cele mai importante înţelegeri este aceea că, deşi Primăria va prelua clădirea în data de 18 august, chiria în cuantum de 8.000 de euro va fi plătită doar începând cu 1 octombrie.

Penalităţi de 3.000 de euro/zi

Dacă însă clădirea nu va putea fi predată până pe 18 august, Romtelecom s-a obligat la plata unei dobânzi penalizatoare de 3.000 de euro pe zi, astfel încât este posibil ca suma să fie scăzută din chiria pe care municipalitatea ar trebui să o achite operatorului de telefonie fixă.

Autoritățile locale și Romtelecom au încheiat în urmă cu câtva timp o înțelegere care prevede că fosta clădire a Poştei vechi va fi reabilitată şi modernizată, urmând ca apoi să fie preluată de Primărie, care-şi va muta aici o parte din birouri, precum şi sediul Poştei, care funcționează în prezent în clădirea fostului Hotel Hungaria.

Romtelecom investeşte 600.000 de euro în refacerea clădirii, care odată cu mutarea societăţii naţionale de telefonie s-a degradat continuu, iar utoritățile locale ar urma să achite o chirie lunară de 8.000 de euro către Romtelecom, în vreme ce societatea de telefonie fixă va achita către municipalitate un impozit anual pe clădire în valoare de 15.000 de euro.

Odată cu mutarea Poştei din clădirea fostului Hotel Hungaria, aceasta din urmă ar putea fi cumpărată de către Primărie şi introdusă în patrimoniul oraşului, având o valoare istorică aparte. Fosta clădire a Poştei a fost închisă în urmă cu aproape zece ani, când Romtelecom şi-a schimbat sediul; în tot acest timp, nimeni nu s-a îngrijit de starea acesteia, degradarea fiind vizibilă şi afectând în mod negativ zona centrală a oraşului. După cum arată lucrările foarte avansate însă, clădirea va fi una aparte în Sfântu-Gheorghe, aducând aici un stil cu totul nou, foarte occidental, al ferestrelor în care se vor oglindi toate clădirile din jur. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.