ACTUALITATE 25 aprilie 2014

Primăria Sfântu Gheorghe a început marea vânătoare de câini

de Székely Emőke | 683 vizualizări

Capacitatea adăpostului de la Câmpul Frumos a fost mărită

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că în oraș este în plină desfășurare o campanie de strângere a câinilor vagabonzi de pe străzi, iar pentru a avea unde să îi ducă, autorităţile au mărit capacitatea Adăpostului de Câini de la Câmpul Frumos.

„În urmă cu câteva zile am început o campanie amplă de strângere a câinilor fără stăpân de pe străzile orașului. Am primit sesizări de la cetățeni supărați de câinii vagabonzi, și astfel și în perioada următoare punem mare accent pe aceste activități” – a declarat primarul Antal Árpád. Patrupezii luați de pe străzile orașului ajung la adăpostul de la Câmpul Frumos, unde aceștia sunt consultați de un medic veterinar și sterilizați. Totodată angajații adăpostului se ocupă de câinii care ajung aici și îi pregătesc pentru adopție, însă stăpânii binevoitori nu se înghesuie să ia acasă un câine.

La Câmpul Frumos sunt în jur de 130 de câini, iar Primăria a mărit numărul cuștilor cu 50. „Angajații de la adăpost ne-au spus că astfel pot primi mai mulți câini pentru că cei de talie mică pot sta și câte doi într-o cușcă. Nu sunt adeptul acestui lucru, astfel spun că la Câmpul Frumos este loc pentru încă 50 de animale” – spune primarul. Potrivit estimărilor oficiale pe străzile din oraș sunt în jur de 100 de câini vagabonzi.

Adopții puține

Imediat după intrarea în vigoare a legii maidanezilor, edilul spunea că în Sfântu Gheorghe se va pune accent pe sterilizarea şi adopţia câinilor comunitari şi nu pe eutanasierea lor, precizând că se doreşte introducerea „adopţiei de internat”, care presupune posibilitatea menţinerii câinilor în adăpostul de la Câmpu Frumos cu condiţia ca cei care îi iau sub tutelă să plătească lunar o sumă de bani. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, acest lucru nu a adus deocamdată succesul așteptat. Președintele Asociației „Nez Perce”, cea care administrează adăpostul, Horia Kraus, ne-a spus că acest sistem nu funcționează, și oamenii nici nu prea vin să adopte un câine. „De obicei iarna numărul adopțiilor crește, așa a fost și anul acesta. Soluția pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari nu ține doar de adăpost. Trebuie pus la punct și recensământul câinilor, pentru ca cei care au o cățea care fată să nu mai arunce puii pe stradă” – spune Kraus.

Cei pățiți se bucură

Alexandru, un tânăr din Sfântu Gheorghe care a fost mușcat de un câine vagabond, ne-a spus că măsura Primăriei este binevenită. „Știu că față de alte orașe noi stăm bine în ceea ce privește numărul câinilor de pe stradă, dar e de ajuns și unul să te muște. Eu am pățit-o în apropierea stadionului unde obișnuiesc să merg să alerg. Acolo își făcea veacul o haită care nu ezita să atace oamenii. M-a mușcat unul dintre câini și a trebuit să fac tratament. Nu a fost plăcut, și ar fi bine dacă asemenea situații nu s-ar mai repeta. Pe de altă parte sunt probleme și cu alte animale, în zona stadionului sunt și cai și porci lăsați să își facă de cap, așadar și aceștia ar trebui strânși” – ne-a declarat tânărul.

Campania de strângere a câinilor fără stăpân este salutată și de mamele care își duc copiii în parc. Una dintre ele ne-a spus că sunt periculoase și excrementele animalelor, și ar fi bine dacă nu s-ar mai întâlni cu așa ceva la locurile de joacă pentru copii. „În nisip, sub leagăne găseam mai mereu excremente de câini. Este periculos pentru că cei mici pun mâna pe orice, apoi bagă mâna în gură. Dacă s-ar strânge toți câinii, am scăpa și de această problemă” – ne-a declarat ea.

Apel și la proprietarii de câini

Un alt aspect este legat de acei proprietari de câini care își lasă animalele să se plimbe în voie pe străzi. Specialiștii spun că acestea sunt mai periculoase decât câinii vagabonzi, pentru că, fiind hrăniți, sunt încrezători și pot ataca oamenii sau alte animale. Un astfel de caz s-a petrecut anul trecut la Sfântu Gheorghe, când un câine de talie mică a fost sfâșiat de un rottweiler lăsat singur la plimbare.

Cei care iubesc animalele spun că în cazul în care cineva decide să cumpere sau să adopte un câine trebuie să înțeleagă că sunt responsabili pentru acel animal, iar patrupedul nu este o jucărie. „Un câine îți poate aduce multe bucurii, însă înseamnă și responsabilitate. Nu numai în sensul că trebuie să îi dai de mâncare și să îl plimbi, ci trebuie să fii conștient de faptul că răspunzi pentru ceea ce face acel câine. De aceea cred că autoritățile ar trebui să demareze și o acțiune de informare sau de ce nu, de amendare a acelor stăpâni care își lasă câinii singuri pe stradă” – ne-a declarat un proprietar de câine.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.