Primăria Chichiș, din nou în prag de faliment
Datoriile comunei se ridică la 900.000 de lei, cea mai mare problemă fiind reprezentată de un credit bancar la care se plătesc rate lunare
Criza economică extinsă în toate domeniile a atras inclusiv reduceri de venituri în administrație, ceea ce a dus la imposibilitatea unor primării de a se mai achita la zi de facturi. Astfel, Primăria Chichiș se află în pericol de faliment, după ce în ultimii trei- patru ani a acumulat mai multe datorii. Mai exact, datoriile administrației locale din Chichiș se ridică undeva în jurul a 900.000 de lei, cea mai mare problemă fiind reprezentată de un credit bancar la care se plătesc rate lunare.
„Primăria Chichiș are probleme serioase însă nu au anunțat deloc asta. Sigur, erau semnale în acest sens din anii anteriori, căci au adunat datorii vechi, dar acum s-a ajuns în pericolul de a da faliment”, a declarat prefectul Gyorgy Ervin.
Nu văd nicio rezolvare
Cei de la Primăria Chichiș admit că au probleme, spunând că nu văd însă nicio rezolvare a acestei situații perpetuate în timp din cauza lipsei de bani. Cei din Chichiș spun că există însă și o explicație pertinentă a datoriilor, care ar fi fost acumulate ca urmare a contribuțiilor la care Primăria a fost obligată în momentul investițiilor pe proiecte ce necesitau cofinanțări.
„Marea datorie ni se trage de la un proiect SAPARD prin care am asfaltat drumul din comună, în urmă cu trei ani. Contribuția proprie a trebuit să o suportăm din bugetul local, pentru că am făcut parte din cele 53 de primării ale țării care nu au primit bani de la Guvern pentru cheltuielile neeligibile ale respectivului proiect. Pentru că nu am avut bani, am contractat un împrumut de 500.000 de lei la care tot plătim acum, mereu punând dintr-o parte în alta și tot așa, nu doar pentru rate ci și pentru majorări”, a explicat primarul Santa Gyula.
Acesta a precizat că Primăria Chichiș a cerut încă de anul trecut sprijinul Guvernului pentru a fi ajutată în plata creditului bancar, însă bani în acest sens nu au venit niciodată, drept pentru care datoriile sunt „cârpite” de la o lună la alta.
Comună cu venituri foarte mici
Primarul susține că administrația locală nu ar fi avut de unde să facă economii și nici cum să achite din datorii, deoarece comuna are venituri foarte mici. Santa Gyula afirmă că tot ce s-a realizat la Chichiș în ultimii ani a fost posibil prin diverse proiecte și programe care, deși erau finanțate, necesitau și contribuții locale.
„Se spune că am fi putut plăti datoriile în loc să facem o fântână arteziană, dar respectiva fântână făcea parte din proiectul parcului comunei, realizat prin finanțare de la Fondul de Mediu. Acum derulăm un alt proiect, pe managementul calității, pe care vin foarte mulți bani. Dar toate acestea sunt clar determinate, nu putem lua banii pur și simplu pentru a plăti datoriile, așa ceva nu e legal”, a mai spus primarul.
Primele semne de criză la Chichiş au început în urmă cu câțiva ani, situația înrăutățindu-se din vara anului trecut, când comuna a rămas fără iluminat public din cauza datoriilor. Administrația locală susține că acum situația nu este încă atât de disperată, existând bani pentru cheltuielile curente și pentru salarii, însă nu se știe clar ce va fi la iarnă.