ACTUALITATE 25 octombrie 2021

Prima victorie în „războiul” împotriva uitării, la Planul Înclinat

de Iulia Drăghici - Taraș | 3824 vizualizări

Cum s-a derulat acțiunea de ecologizare la care au participat militarii covăsneni 

Amânată o săptămână din cauza vremii neprielnice, cea mai mare acțiune de ecologizare a Planului Înclinat de la Covasna a avut loc sâmbătă, 23 octombrie. Au luat parte aproximativ 40 de persoane, atât civili, dar mai ales personal de la unitățile MApN și MAI (IPJ și IJJ) din garnizoana Sfântu Gheorghe. 

Evenimentul este considerat un succes, pentru că efortul voluntarilor este unul vizibil, asta chiar dacă misiunea de ecologizare nu s-a încheiat încă. 

Am reușit să ajungem până la mijlocul Planului, la locul de bifurcație a șinelor. A fost destul de mult de muncă. A fost prezent personal de la unitățile MApN și MAI (IPJ și IJJ) din garnizoană, dar și voluntari din societatea civilă.

Dorim ca în primăvară să finalizăm cu tot Planul Înclinat și să îl punem în valoare prin includerea acestuia în cadrul unor trasee turistice, care să cuprindă și Cetatea Dacică, Poiana lui Cocorea, Cascada de sub Șiclău sau Cascada Zânelor, Campingul Valea Zânelor etc.. 

Totodată, se dorește amplasarea unor bănci de pe toată lungimea Planului, pentru relaxare și odihnă. 

Activitatea s-a finalizat cu o masă câmpenească oferită de către inițiatorii acestei acțiuni, Asociația Cultural Creștină „Iustinian Teculescu”. Garnizoana Militară Sfântu Gheorghe a venit în sprijinul acestei inițiative și a reușit, în cadrul activităților desfășurate cu ocazia Zilei Armatei, să impulsioneze personalul structurilor SAOPSN să se alăture și să desfășoare o activitate deosebită”, ne-a spus unul dintre co-organizatori, locotenent colonelul Liviu Gaiță de la Centrul Militar Județean (CMJ) Covasna. 

Activitatea a fost planificată inițial pe 16 octombrie. Și atunci s-au reunit la fața locului cam 50 de persoane pregătite de muncă, însă ploaia a dat planurile tuturor peste cap. Așa că misiunea s-a amânat până sâmbătă, 23 octombrie. 

Reamintim că inițiative de a ecologiza Planul Înclinat, acest obiectiv turistic unic în Europa, aflat acum în paragină, au mai existat din partea societății civile. De altfel, și acest eveniment a fost pus la cale de Asociația Cultural-Creștină „Iustinian Teculescu” din Covasna. Militarii din Garnizoana Sfântu Gheorghe s-au alăturat de îndată pentru că au vrut să marcheze Ziua Armatei Române prin diverse acțiuni care să conteze pentru comunitate, aceasta fiind una dintre ele. 

„Dorim ca, în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea din acest an a Zilei Armatei – 25 octombrie, să ne implicăm activ și în activitatea de ecologizare și punere în valoare a acestui centru de greutate al turismului covăsnean”, ne informau, în urmă două săptămâni, reprezentanții Garnizoanei Sfântu Gheorghe. 

În același context, s-a pus în lumină și importanța Planului Înclinat în trecutul, prezentul și viitorul județului Covasna. 

Planul Înclinat sau „Șiclăul”, cum este numit de localnici, reprezintă un monument tehnic unicat în Europa. Situat în județul Covasna, orașul Covasna, în zona Văii Zânelor, a fost construit din inițiativa lui David Horn de către inginerul Emil Lux in 1886. Obiectivul a fost terminat de către baronul Groedel.

La inaugurare, acesta era cel mai important sistem de căi ferate înguste din Carpați, unificând trei componente majore: vagoanele trase de cai, Planul Înclinat si locomotivele cu aburi. În 1995, odată cu catastrofalele căderi de copaci din zona Covasnei, a fost afectat și acesta, dar nu îndeajuns ca să fie distrus. La 17 mai 1997, cabina de comandă din partea superioară a Planului Înclinat a fost distrusă într-un incendiu ce a cuprins si pădurea din jur. Întreprinderea de prelucrare a lemnului Târgu Secuiesc (SETTPL), proprietara Planului Înclinat la acea vreme, a reconstruit-o într-un timp scurt şi a pus-o din nou în funcțiune. Planul Înclinat a fost restaurat și a funcționat în continuare până în 1999, când din cauza reducerii exploatărilor de lemne din zonă, a fost trecut în conservare.

Momentan Planul Înclinat nu mai funcționează. Pe sectorul de cale ferată Covasna - Subşiclău (Planul Înclinat) ocazional, atunci când există cerere, circulă o mocăniţă (locomotivă cu aburi) care este folosită pentru agrement (plimbarea turiștilor).

Din păcate, în ultimii ani, starea căii ferate s-a deteriorat accentuat. Vegetația a crescut peste tot și a acoperit șinele. Ceea ce odată reprezenta, alături de Complexul Valea Zânelor (unde anual se desfășoară Sântilia – Nedeia Mocănească a voineștenilor, o mare sărbătoare prin care sunt evidențiate  tradițiile și obiceiurile păstorești) și Cetatea Dacică, unul dintre punctele de atracție ale orașului stațiune Covasna, a ajuns să nu mai fie vizibil din dreptul comunicației Covasna-Comandău. Pe bună dreptate, mulți turiști și chiar locuitori ai orașului, cred că nu mai există această minune tehnică”, se mai arată în comunicatul trimis de Centrul Militar Județean Covasna. 

Autorităţile locale din orașul Covasna au declarat în trecut că există planuri pentru reabilitarea Planului Înclinat, pentru că astfel se poate sprijini dezvoltarea turismului şi diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber în zonă. 

În acest sens, la începutul anului 2020, Consiliul Județean Covasna și Primăria Covasna au cumpărat activele care fac parte din monumentul istoric denumit „Ansamblul tehnic – Plan înclinat de la Covasna-Comandău” ale firmei de exploatare forestieră Brafor SA, care este în faliment. Cele două autorități și-au exercitat dreptul de preemțiune și au cumpărat activele constând în clădiri, terenuri și linia de cale ferată, cu aproape 1,5 milioane lei. 

Ziua Armatei se marchează luni, 25 octombrie, și cu o ceremonie militară și religioasă, cu defilare și depunere de coroane, eveniment care începe de la ora 10:00 și se derulează la Statuia Ostașului Român de la intrarea din Sfântu Gheorghe. 

Totodată, în săptămânile trecute s-au organizat și alte acțiuni, printre care una dintre cele mai populare fiind Ștafeta Invictus, un eveniment prin care se arată recunoștință față de militarii răniți în războaiele lumii. În 14 octombrie, 23 de alergători au pornit, la 8 dimineața, de la Sfântu Gheorghe, cu Drapelul României fluturând în spate. Destinația: Brașov. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.