ACTUALITATE 2 decembrie 2014

Prima ninsoare, primele probleme

de Székely Emőke | 466 vizualizări

Zeci de mașini din Sfântu Gheorghe au rămas blocate în nămeți în jurul blocurilor. În oraș a nins mai bine de 12 ore, iar stratul de zăpadă depus a atins câteva zeci de centimetri. Utilajele de deszăpezire au muncit la foc continuu, iar în oraș, dar și în județ s-a circulat în condiții de iarnă.

Avertisment pentru cei care nu curăță trotuarul

Dacă Tega are obligația să curețe drumurile, spațiile din fața caselor, instituțiilor și firmelor trebuie curățate de proprietari, chiriași sau de cei care își desfășoară activitatea acolo. Angajații Tega îi vor amenda pe cei care nu se conformează, însă deocamdată au fost date doar avertismente. „Gardienii noștri au pornit la drum luni, iar în primă fază doar au atenționat localnicii și reprezentanții firmelor sau instituțiilor care nu au curățat trotuarul de zăpadă și gheață. Dacă în termen de 2-3 zile nu se conformează, atunci vor fi aplicate amenzi între 50-300 de lei” – ne-a declarat directorul Tega, Tóth-Birtan Csaba.

Se pot da amenzi și la blocuri

Cei care stau la bloc au putut alege între a deszăpezi zona din fața blocului singuri și a încheia un contract în acest sens cu Tega. Cei care nu au contracte și nici nu curăță spațiile din fața blocului riscă amenzi. „La blocuri unde avem contract, avem obligația să intervenim. În majoritatea cazurilor proprietarii de apartamente au cerut doar deszăpezire, fără material antiderapant, pentru că era mai ieftin. Sunt foarte puțini care au comandat inclusiv material antiderapant. Cei care nu au contract sunt obligați să curețe prin forțe proprii, iar dacă nu o fac, pot fi amendați” – spune directorul Tega. Acesta a mai spus că Tega a pierdut mulți clienți după ce pe piață au apărut două firme care oferă aceleași servicii pe bani mai puțini. Astfel Tega are la ora actuală contract cu o treime din totalul asociațiilor de proprietari din oraș, din care doar 10% au solicitat și aplicarea de material antiderapant, nu doar deszăpezire.

Situații ciudate

Toth-Birtan Csaba a vorbit și despre situații mai puțin obișnuite care s-au produs în urma lapoviței de vineri și sâmbătă, când ploaia a acoperit practic totul cu gheață, iar copaci, dar și stâlpi au cedat sub această greutate. „S-au rupt foarte mulți copaci, acest lucru a îngreunat și intervenția utilajelor. Spre Șugaș Băi, de exemplu, a căzut un copac mare care prima dată a trebuit tăiat în bucăți ca să poată trece utilajul de deszăpezire. Până nu s-a feliat copacul nu am putut trece cu plugul de zăpadă. Au fost lucruri interesante în urma ploii de vineri și sâmbătă, de exemplu, cablajul a dărâmat practic un stâlp care stă rezemat de clădirea de lângă Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe. De asemenea, nu mi-a venit să cred ce am văzut la stadion, unde este un teren artificial acoperit cu o plasă care să nu permită ieșirea mingii din teren, iar stâlpii de susținere fabricați din oțel au fost îndoiți de greutatea plasei” – spune Tóth-Birtan.

Zeci de fracturi

Trotuarele acoperite cu zăpadă și gheață au fost un calvar pentru pietoni, iar aproape 30 dintre ei ajuns la spital cu fracturi. Potrivit declarațiilor directorului medical al Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Antal Álmos, sâmbătă au înregistrat un număr record de pacienți cu fracturi, 20, iar duminică au avut 8 asemenea cazuri. Pacienții au fost de toate vârstele, dar pentru că în cazul bătrânilor fracturile se vindecă mai greu, specialiștii îi îndeamnă pe aceștia să nu se deplaseze pe cât posibil în cazul în care orașul e plin cu porțiuni acoperite cu gheață.

Cei cu ajutor social muncesc când vor ei

Întrebat dacă lucrările de deszăpezire din oraș se efectuează cu persoanele care beneficiază de ajutor social, directorul Tega spune că da, le pun la treabă pe aceste persoane însă nu când vrea instituția, ci când vor ei. „E foarte greu de combinat această treabă pentru că cei cu ajutor social trebuie să muncească 72 de ore pe lună. Noi lucrăm cu ei când vor ei, și nu când vrem noi. Dacă vin, le dăm de lucru pentru că muncă este, însă marți dimineață, de exemplu, nu s-au înghesuit la Tega pentru a merge la curățat zăpadă. Noi le dăm de lucru când vin ei, nu când vrem noi” – a declarat Tóth-Birtan Csaba.

Trotuare zapada decembrie 2014 - 5

Oameni supărați

Cetățenii nu au fost pe deplin mulțumiți de munca responsabililor cu curățarea drumurilor. Unii spun că pe străzile lăturalnice nu a intrat niciun utilaj, alții că ar da bani, numai să le curețe cineva trotuarul din fața porții. „Pe străzile lăturalnice nu a intrat nici un utilaj, avem centimetri buni de zăpadă, iar sub ea e gheața care s-a format în urma poleiului. Poate că autoritățile sunt pregătite, dar eu nu am simțit acest lucru” – ne-a declarat o doamnă dezamăgită. O alta ne-a spus că nu sunt curățate stațiile de autobuz din oraș. „Utilajele au trecut pe străzi și au împins toată zăpada pe margine. Dacă vrei să urci în autobuz, sau să cobori, trebuie să intri în zăpada care îți ajunge aproape până la genunchi” – spune. Alții sunt nemulțumiți și de faptul că trebuie să curețe zăpada din fața porții. „Eu aș încheia contract cu Tega, să vină și să măture zăpada, dar cum nu stau la bloc, nu se poate. Plus că am rămas blocat cu mașina în fața porții pentru că utilajele de deszăpezire au împins toată zăpada pe marginea drumului și am putut ieși doar după ce am dat zăpada cu lopata” – spune un bărbat.

Aceasta a fost doar prima ninsoare serioasă din acest sezon, și pentru suntem doar la începutul lunii decembrie, ne putem aștepta în continuare la situații asemănătoare. Rămâne de văzut cine se va conforma și cine nu în ceea ce privește curățarea zăpezii în perioada următoare.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.