EXCLUSIV. Prezenţă covăsneană la London Super Comic Convention
Victor Drujiniu din Sfântu Gheorghe se va întâlni la Londra cu idolul său, Stan Lee, creatorul celebrului Spiderman.
Deşi locuieşte de ceva vreme la Timişoara, Victor Drujiniu este din Sfântu Gheorghe, aici a crescut şi de aici a pornit cariera lui de artist de benzi desenate. În urmă cu câteva săptămâni ne-a dat o veste foarte bună: va participa la Convenţia Comic Show de la Londra, ca şi artist invitat. Entuziasmul lui Victor este cu atât mai mare cu cât acolo îl va întâlni pe idolul său, Stan Lee, creatorul erei moderne a benzilor desenate şi „tatăl” unor personaje ca X-Man, Spiderman, Iron Man sau a echipei „Fantastic Four”. Am stat de vorbă cu George Panayiotou, unul dintre organizatorii evenimentului, care ne-a dezvăluit unele aspecte legate de eveniment, şi ne-a povestit şi despre cum a fost invitat Victor Drujiniu la show.
- Ce stă la baza organizării acestui Super Comics Show?
- Este prima ediţie a London Super Comics Show, organizat de către un grup de oameni foarte entuziaşti, iubitori ai benzilor desenate. Printre noi se numără edituri, organizatori de evenimente, dar şi oameni simpli care sunt fascinaţi de această lume a benzilor desenate. Planurile noastre sunt măreţe, întrucât vrem ca acest show să devină cel mai mare de acest fel din Marea Britanie şi din Europa. Aşadar sperăm să fim deschizători de drum spre o tradiţie a London Super Comics Show.
- Vă uneşte pasiunea pentru benzi desenate. Care este totuşi scopul acestui eveniment?
- Piaţa benzilor desenate este foarte bine definită în Statele Unite ale Americii. Vrem să aducem acea atmosferă a convenţiilor de profil şi în Marea Britanie. Cei din Statele Unite au deja experienţă de câteva decenii bune, şi avem ce învăţa de la ei. Scopul acestui Comics Show este aceea de a aduce nume sonore din domeniu în Marea Britanie, pentru ca ei să ne împărtăşească experienţa lor, pentru a purta discuţii, pentru ca fanii benzilor desenate şi unii artişti consacraţi să îşi poată întâlni idolii. Totodată ne-am propus să îi aducem în acelaşi loc pe cei mai buni creatori de benzi desenate, de la cei ce lucrează pentru companii mari în domeniu, la cei mai puţin cunoscuţi, dar foarte talentaţi. Ne dorim ca aceşti artişti să discute şi despre evoluţia benzilor desenate de la început şi până acum, de la creion până la tehnologia modernă pe calculator.
- Cum aţi selectat artiştii care vor fi prezenţi la convenţie?
- Selecţia artiştilor a fost de fapt o amestecătură între invitaţie propriu-zisă şi intenţia lor de a participa. Au fost unii pe care i-am invitat, iar alţii ne-au contactat, exprimându-şi dorinţa de a participa. Am purtat discuţii pe tot parcursul anului cu diferiţi artişti, pentru a vedea cine şi în ce condiţii poate participa.
- Cum aţi dat de Victor Drujiniu? Îl cunoşteaţi, sau invitaţia lui este o pură întâmplare?
- Întâmplarea invitării lui Victor Drujiniu la show este una interesantă. Am fost contactat de către un prieten foarte apropiat a lui Victor, Csere Mihaly. El a fost cel care ne-a pus în legătură, de fapt. Am făcut imediat „săpături”, pentru a vedea ce şi cum lucrează. Am fost impresionaţi de munca pe care o are deja în spate, precum şi de valoarea desenelor lui, aşa că am decis că el poate fi o piesă de valoare în procesul de ridicare a nivelului calitativ al show-ului. Sperăm ca prin acest eveniment Victor să fie promovat, să i se deschide oportunităţi pe piaţa benzilor desenate din Europa şi din lume, să fie contactat de edituri cu renume.
- Victor Drujiniu trăieşte şi lucrează în România. Cum vedeţi situaţia benzilor desenate în Europa de Est?
- În general ne bucurăm să vedem că suntem în extindere, că această lume a benzilor desenate, a revistelor şi a romanelor de profil se răspândeşte peste tot. Acest lucru este dovada faptului că lumea în general, şi cei interesaţi în acest domeniu, în special, pot să arunce o privire mai adâncă în lumea benzilor desenate americane sau a celor franco-belgiene. Cred că răspândirea benzilor desenate în România şi în Europa de Est este un lucru benefic pentru hobby-ul nostru.
- Cei mai mulţi artişti invitaţi sunt din Statele Unite ale Americii şi din Marea Britanie. Credeţi că prin invitarea artiştilor şi din alte ţări vor fi promovate benzile desenate în restul lumii, sau măcar în Europa?
- Avem confirmată prezenţa unor artişti din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Brazilia, Italia, Spania şi România. Am ales Londra pentru organizarea evenimentului pentru că aici dispunem de infrastructura necesară pentru ca show-ul să poată fi vizitat de către iubitorii benzilor din întreaga lume. Ne bazăm mult pe presă, încercăm să mediatizăm evenimentul cât mai mult posibil. Sper să avem vizitatori din toate colţurile lumii, pentru că vom avea invitaţi de marcă. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după, noi ne aşteptăm la reacţii bune din toate părţile. De asemenea ne-am gândit la promovarea benzilor desenate în rândul copiilor, de aceea am decis să îi lăsăm pe copii să intre la show fără să plătească, în cazul în care sunt însoţiţi de un adult care are bilet.
- La ce să se aştepte cei ce decid să meargă la London Super Comics Show?
- Am pregătit multe surprize celor ce vor veni la convenţie. De la întâlniri cu nume mari din domeniu la oportunitatea de a cumpăra diferite cărţi, vor fi de toate. Vom amenaja peste o sută de mese care se împart în mai multe categorii. La unele vor sta artiştii care vor semna reviste şi cărţi de benzi desenate, aşadar vizitatorii vor putea obţine autografe de la artiştii preferaţi. La alte mese vor sta cei ce vor să îşi vândă revistele şi cărţile de benzi desenate, de la cele mai ieftine la ediţii speciale. Aici vor fi produse pentru toate buzunarele. La standurile editurilor curioşii vor putea afla cele mai noi apariţii, şi tot aici vor rula pe două panouri filme despre viaţa lui Stan Lee, dar vom organiza şi un concurs de desen între artişti. De asemenea vom avea şi standuri unde se pot cumpăra tricouri sau jucării, cu eroi din benzi desenate, desigur.
- Spuneţi-mi un secret din culisele showului, ceva ce puţină lume ştie, dar ar fi interesant să afle.
- Vrem ca lumea să ştie tot, aşadar prea multe secrete nu avem. Din moment ce s-a concretizat ceva, am pus la dispoziţia presei. Cu toate acestea vă spun un secret. Cei ce vor veni la convenţie vor avea ocazia să cumpere cărţi şi reviste care vor avea coperte special create pentru show.
- În România există o percepţie potrivit căreia benzile desenate sunt numai pentru copii, pe când în occident nu este aşa. Ce părere aveţi despre acest lucru?
- Aşa este, această percepţie o întâlnim şi noi destul de des. Cu toate acestea lumea benzilor desenate este în ultima vreme legată mai mult de adolescenţi şi adulţi, mai ales în Statele Unite ale Americii. Consider că benzile desenate sunt potrivite pentru toate categoriile de vârstă, pot fi iubite de oricine care aruncă o privire mai adâncă în acest univers fascinant, unde poţi fi chiar tu unul dintre eroii tăi din copilărie.
Convenţia de la Londra va avea loc între 25-26 februarie anul viitor. Vom reveni cu amănunte despre experienţa trăită acolo de către artistul din Sfântu Gheorghe, Victor Drujiniu. Contactat de către redacţia noastră, şi întrebat cu ce gânduri va pleca la Londra, el ne-a declarat: „Va fi o experienţă deosebită, deoarece este prima convenţie de acest gen şi asemenea proporţii, la care voi participa. Am şi ceva emoţii, aşa cum cred că este firesc. Cât despre oportunitatea de a-l cunoaşte pe Stan Lee, nu pot spune decât că va fi unul din principalele highlight-uri ale vieţii mele. Omul este o legendă prin tot ceea ce a făcut, iar eu voi fi onorat doar să-i strâng mâna şi dacă am noroc, să facem o poză împreună.”
Citeşte aici şi un interviu cu Victor Drujiniu, singurul desenator profesionist de benzi desenate din România.