Preşedintele CJ Covasna: Reacţiile de la București faţă de Biroul Ţinutului Secuiesc, ”o isterie”

Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, consideră că reacția preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, legată de biroul de reprezentare al Covasnei și Harghitei la Bruxelles este ”o isterie”. Tamas Sandor a declarat că Biroul Ținutului Secuiesc de la Bruxelles, care va funcționa în două încăperi puse la dispoziție în mod gratuit de Casa Regiunilor Ungare la Bruxelles, nu consitituie nimic ieșit din comun, din moment ce astfel de birouri de reprezentare a orașelor, județelor, regiunilor sau grupurilor etnice există cu miile în capitala Uniunii Europene.
"În acest moment funcţionează mii de birouri de lobby la Bruxelles - pentru judeţe, regiuni, grupuri etnice. Au astfel de birouri cei din Tirolul de Sud, germanii din Belgia, regiunile de dezvoltare din Ungaria, Uniunea municipiilor din România, respectiv Uniunea Consiliilor judeţene. Pe lângă acestea, are un birou similar şi Centrul de Dezvoltare Regională care foloseşte gratuit un imobil al landului german Brandenburg. În cursul anilor trecuţi, mai multe judeţe din România, printre care Maramureş sau Cluj, au avut reprezentanţă la Bruxelles. Bazându-se pe aceste realități, CJ Covasna a adoptat, în decembrie 2008, o hotărâre definitivă cu privire la înfiinţarea reprezentanţei județului, iar o hotărâre similară a fost adoptată apoi, în primăvara acestui an, de CJ Harghita”, a declarat președintele CJ Covasna.
Tamas Sandor este de părere că reacțiile negative ale politicienilor români de la București vizavi de Biroul Ținutului Secuiesc de la Bruxelles au fost determinate tocmai de cuvântul ”secuiesc”.
”În legislaţia românească există practica de a folosi denumiri care determină o regiune istorică. Acestea se regăsesc şi în documentele semnate de fostul prim-ministrul Adrian Năstase”, a mai spus Tamas Sandor, făcând referire la denumiri precum Țara Bârsei, Ținutul Almajului sau Bucovina.
În această idee, Tamas Sandor a arătat că s-ar putea adopta propunerea liderului PDL Covasna, Dan Manolăchescu, de a scrie pe ușa Biroului de la Bruxelles - ”Biroul Ținutului Secuiesc din România”.
Inaugurarea Biroului va avea loc pe 1 iunie. CJ Covasna și CJ Harghita vor angaja două persoane care vor lucra la Bruxelles vreme de șase luni pe an, atât cât există activitate parlamentară activă. Cele două Consilii Județene vor suporta costurile chiriei unei locuințe pentru cei doi angajați, precum și pe cele ale diurnei cuvenite acestora. În ceea ce privește utilitatea Biroului, reprezentanții CJ Covasna au arătat în nenumărate rânduri că obiectivele principale ale Biroului vor viza informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, sprijinirea accesării proiectelor de interes local, întărirea reprezentării intereselor judeţului Covasna, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţul Covasna, precum şi stabilirea de parteneriate cu regiuni din cadrul UE în vederea derulării în comun a unor proiecte transnaţionale.