ACTUALITATE 23 octombrie 2016

Preotul Constantin Necula, primul invitat al noii serii de evenimente APChat

de Iulia Drăghici - Taraș | 1293 vizualizări

Două întâlniri sub semnul înțelepciunii, credinței și… umorului

Asociația pentru Comunitate (APC) din Sfântu Gheorghe reîncepe joi, 27 octombrie, seria de evenimente APChat, prin care oferă covăsnenilor șansa de a se întâlni cu personalități marcante din lumea culturală, artistică, științifică și nu numai. La un an de la lansare, organizatorii anunţă extinderea evenimentului şi spre zona Întorsurii Buzăului, dar şi în alte locuri din judeţ, în funcţie de disponibilitatea invitaţilor. Aşadar, noua serie de conferinţe este deschisă joi şi vineri, la Sfântu Gheorghe, respectiv Întorsura Buzăului, de părintele Constantin Necula, unul dintre cei mai iubiţi preoţi din ţară.

Conferințele APChat și-au făcut debutul în 24 septembrie 2015. Primul invitat care a venit la Sfântu Gheorghe şi care a deschis apetitul covăsnenilor pentru astfel de evenimente culturale a fost Alexandru Mironov, jurnalist de știință, fost ministru al Tineretului și Sporturilor, autor și povestitor de SF și senior al revistei „Știință și tehnică”.

Lista invitaţilor de renume care au venit în reşedinţa de judeţ prin intermediul Asociaţiei pentru Comunitate a continuat cu specialista în psihologie Aurora Liiceanu, dar şi cu îndrăgitul şi cunoscutul actor Ion Besoiu. Aceştia au fost urmaţi de cosmonautul de legendă Dumitru Prunariu, de singurul campion paralimpic al României, Eduard Novak, de astronomul român Cătălin Beldea, cunoscut ca „vânătorul de eclipse”, și de ecologistul şi preşedintele World Wide Foundation Romania, Magor Csibi.

Nu trebuie să trecem cu vederea faptul că Asociaţia pentru Comunitate a adus pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu” celebrul spectacol „Freak Show” al lui Florin Piersic Jr., care s-a jucat cu casa închisă la teatrele din capitală, din țară și din străinătate. Mai mult, tot în rândul premierelor din zona dramaturgiei, APC a oferit covăsnenilor şansa de a vedea spectacolul de teatru creştin „Urma paşilor Tăi”, în regia Elizei Bercu-Bodeanu.

Preotul Constantin Necula deschide noul sezon APChat

Aşa cum precizam anterior, din 27 octombrie, APChat revine în forţă cu un invitat care reuşeşte prin discursul său amuzant şi în acelaşi timp plin de substanță şi de profunzime să atragă în jurul său oameni de toate vârstele. Părintele Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, doctor în teologie şi autor de volume de predici, studii şi articole, este unul dintre cei mai iubiţi preoţi din România, precum şi unul dintre cei mai populari oameni de spiritualitate ai momentului.

„Nu există o stare de vedetă pentru mine, sunt un simplu preot din voia lui Dumnezeu așezat pe sticlă. Dar sigur va veni vremea în care să mă retrag și nu uit motto-ul pentru care am pornit mai departe, „să te ferească Dumnezeu de palmele care te aplaudă”. Am în conștiința mea această dimensiune. Nu fac decât să slujesc Evanghelia lui Hristos, într-un alt spațiu decât spațiul obișnuit al amvonului”, preciza părintele Necula într-un interviu acordat în luna aprilie a acestui an pentru Agerpres.

Despre păcat şi omenie la Sfântu Gheorghe şi Întorsura Buzăului

Invitatul APChat va susţine joi, de la ora 18,30, în amfiteatrul extensiei Universităţii „Babeş – Bolyai” din Sfântu Gheorghe conferinţa a cărei temă este „Păcatul în epoca tehnologiei și a informației”. A doua zi, vineri, 28 octombrie, evenimentul se mută la Întorsura Buzăului. De la ora 18, preotul le va vorbi celor prezenţi în sala de festivităţi a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” despre „Omenie”. La ambele evenimente intrarea este liberă.

„Ascultând discursurile părintelui Necula pe internet, am avut de multe ori senzația că mă uit la un stand-up comedy show. Naturalețea cu care discută și umorul în care învăluie ironiile cu care își întâmpină publicul sunt probabil „ingredientele” care l-au făcut celebru. Părintele Necula nu vorbește despre altceva decât o fac alți preoți, însă are talentul de a sublinia absurdul comportamentelor exagerate ale creștinilor, întocmai ca un caricaturist. Înțelegând perfect ființa umană cu toate neajunsurile ei, cunoscând complexitatea și fragilitatea psihicului uman, părintele Necula pare că a găsit puntea de legătură dintre pragmatism și viață duhovnicească, dar și cuvintele cele mai potrivite de a vorbi despre toate acestea, de a-i face pe oameni să priceapă mesajul rapid, fără să se simtă apăsați de vină. La Sfântu Gheorghe, acesta va vorbi despre ce mai înseamnă păcatul azi, când omul este atât de evoluat din punct de vedere tehnologic, iar la Întorsura va dezbate problema omeniei. Venind la evenimente, publicul va avea de câștigat din două puncte de vedere: pe de o parte se va distra, pe de altă parte va pleca mai luminat spiritual. Și ce e interesant este că nu trebuie să fii creștin ortodox ca să îl asculți pe părintele Necula. Oricine poate veni să se bucure de prezența și învățăturile sale”, spune Mirela Cara, coordonatorul principal al evenimentului.

Potrivit organizatorilor, întâlnirea cu preotul Necula îşi propune să ne reamintească despre lucrurile cu adevărat importante în viaţă. „Mi-am dorit mult ca la APChat să atingem un public cât mai larg și personalitățile pe care le aducem în fața oamenilor să provină din domenii diferite. Cred că alegerea părintelui Necula i-a surprins pe mulți dintre cei care încă ne văd drept tinerii rebeli ai societății civile. După atât de mulți oameni de știință sau artiști, cred că un preot, chiar și atipic precum Constantin Necula, e cumva un element binevenit și firesc în peisajul evenimentelor noastre. Aștept cu entuziasm aceste întâlniri și sper ca părintele să reușească să ne reamintească lucrurile importante care ar trebui să ne marcheze existența cotidiană: omenia, respectul și iubirea pentru semeni, toleranța, înțelegerea și bunul simț, valori fără de care comunitatea noastră nu are cum să se dezvolte”, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate, Daniel Santa.

Carte scrisă de părintele Necula, gratuit pentru abonaţii ziarului „Observatorul de Covasna”

Cartea cadou de luna aceasta pentru abonaţii „Observatorul de Covasna” este „Anatomia sufletului”, scrisă de invitatul noii serii APChat, părintele Necula. Aceasta va ajunge la cei mai fideli cititori chiar de joi, 27 octombrie, astfel încât cei care vin la întâlnirea APChat să poată obţine şi autograful autorului. Tot începând din această zi, „Anatomia sufletului” va putea fi cumpărată şi de la chioşcurile de ziare, alături de ziarul nostru, la preţul de 14,99 lei.

În plus, acest volum dar şi alte titluri semnate de preotul Constantin Necula vor putea fi achiziţionate la finalul evenimentelor de la Sfântu Gheorghe şi Întorsura Buzăului. Cărţile care vor fi disponibile spre vânzare sunt „Sfântul Spiridon Taumaturgul”, „Cum să ieşim din mediocritate”, „Farmacia de cuvinte”, „Creştin de ocazie” şi „Iisus Hristos, curajul nostru”.

Muzică după spiritualitate

După întâlnirea cu preotul Constantin Necula, covăsnenii pot deja să se pregătească pentru următoarea conferinţă APChat, care se anunţă la fel de interesantă. În 24 noiembrie, Asociaţia pentru Comunitate va aduce în fața publicului o nouă vedetă, pe Adrian Despot, solist vocal la trupa „Vița de Vie”, care s-a făcut cunoscut nu doar prin genul muzical pe care îl promovează, ci și prin exemple de implicare civică, pe care el însuși le-a oferit, cel mai recent fiind tragedia din Colectiv.

Intrarea la evenimente este liberă datorită companiei Autoliv – cel mai important angajator din județ, care este sponsorul seriei de evenimente APChat.

Teme articol: APC APChat Constantin Necula
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.