ACTUALITATE 12 ianuarie 2015

Preoții ar putea deveni și ofițeri de stare civilă

de Székely Emőke | 902 vizualizări

Cununie_religioasa_2463934

Un proiect de lege propune încheierea căsătoriilor doar la biserică, mirii fiind scutiţi astfel de drumuri

Un grup de parlamentari propune un act legislativ prin care căsătoriile să poată fi încheiate doar la biserică, și astfel mirii să fie scutiți de un drum și la ofițerul de stare civilă. Preoții spun că această situație nu ar fi una nouă pentru biserică, pentru că asemenea practici au mai avut loc în trecut.

Model practicat în alte țări

Un grup de senatori şi deputaţi UDMR a iniţiat un proiect de lege care ar putea transforma preoţii în funcţionari publici, în speţă în ofiţeri de stare civilă. Mai exact, deputaţii vor ca personalul clerical al unui cult recunoscut de stat să poată lua locul ofiţerului de stare civilă, iar căsătoria civilă şi cea religioasă să se poată desfăşura într-un lăcaş de cult. Conform legislaţiei în vigoare, în prezent numai ofiţerii de stare civilă pot oficializa o cununie civilă. „Faţă de ceea ce se întâmplă în prezent, singura diferenţă va fi aceea că semnătura ofiţerului de stare civilă va fi înlocuită cu semnătura preotului. Iar preotului îi va lua doar 15 minute pentru a oficializa ceremonialul. Nu mai pun la socoteală faptul că viitorii soţi vor fi scutiţi de deplasarea la starea civilă pentru ceremonial – a declarat deputatul UDMR Szabó Ödön, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, care invocă modelul aplicat deja în Slovacia şi în Germania.

Certificat emis pe baza semnăturii preotului

Într-adevăr, legea va ajuta cuplurile să scape de un drum la starea civilă pentru a spune „Da”, dar nu simplifică şi procedura de întocmire a documentaţiei necesare pentru mariaj. Potrivit noului proiect de lege, pe lângă analize şi buletine, pentru căsătoria civilă mai apar şi două documente în plus, eliberate de primărie. Este vorba de o adeverinţă, prin care se atestă îndeplinirea condiţiilor pentru încheierea căsătoriei, şi un aşa-numit act de căsătorie completat de ofiţerul de stare civilă. „La starea civilă se va întocmi documentaţia aferentă şi se va elibera un act care trebuie adus înapoi, în maximum trei zile, cu cinci semnături: a preotului, în calitate de ofiţer de stare civilă, a celor doi soţi şi a celor doi martori. Numai pe baza acestui document se va putea elibera certificatul de căsătorie. Deci nu am scos filtrul statului, aşa cum unii vor sări să acuze, deoarece se va avea în continuare o evidenţă a cetăţenilor căsătoriţi”, a explicat deputatul Szabó Ödön. Practic, proiectul de lege oferă posibilitatea să se încheie în aceeaşi zi şi căsătoria civilă, şi cea religioasă. În acest moment, este obligatoriu ca ceremonia civilă să aibă loc înaintea cununiei religioase. Astfel, orice cuplu trebuie să meargă mai întâi la Primărie, apoi la biserică.

„Dacă nu avem încredere în preoți, atunci în cine?”

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tischler Ferenc, salută inițiativa legislativă și spune că ar fi benefică în primul rând cuplurilor. „Fiecare cuplu își dorește ca imediat după oficierea ceremoniei de la Primărie să meargă direct la biserică. Acest lucru nu se întâmplă de multe ori pentru că avem o singură sală a căsătoriilor la Sfântu Gheorghe, așadar se întâmplă deseori să fie o pauză de câteva ore între cele două ceremonii, timp în care mirii trebuie să se ocupe de musafiri și apar neplăceri pentru că nu au unde să meargă. Ședința foto poate nu ține atât de mult, în restaurant încă nu pot intra, așadar din acest punct de vedere faptul că ar avea loc o singură ceremonie ar fi de ajutor. Pe de altă parte, dacă nu avem încredere în preoții bisericilor istorice, ai cultelor religioase recunoscute de stat, atunci în cine să avem încredere? Concluzionând, cred că ideea nu este rea” – ne-a declarat Tischler Ferenc.

Doar 5 din 50 de cupluri participă la viața bisericească

Preotul ortodox Cristian Groza spune că legea ar fi benefică pentru cuplurile care au credință, pentru că experiența arată că prea puțini dintre cei care se cunună religios se și întorc la biserică. „La Catedrala din Sfântu Gheorghe se cunună anual 45-50 de cupluri, dintre care doar 5 mai vin după aceea la biserică. Desigur, omul este liber, și este minunat că este liber, biserica nici nu poate, nici nu vrea și nici nu obligă pe nimeni să ia parte la slujbă, dar aceste date arată că majoritatea cuplurilor respectă doar o tradiție prin a se cununa și la biserică, și atât, pe când ideal ar fi ca dacă respecți o tradiție, să o respecți până la capăt” – ne-a declarat părintele Groza. Acesta a menționat că preoții au avut și rolul de ofițer al stării civile până la domnia lui Alexandru Ioan Cuza, când din diferite motive cununia s-a rupt practic în două, și a punctat că pentru cupluri ar fi într-adevăr benefic.

Revenire la o practică istorică

Preotul reformat Balla Barna Márton spune că o asemenea lege ar fi folositoare pentru cupluri, și plus de asta biserica s-ar întoarce la o regulă mai veche, practicată și de bisericile maghiare. „Îndatoririle de ofițer de stare civilă nu sunt o noutate pentru bisericile istorice întrucât preoții acestor culte religioase au fost și ofițeri de stare civilă în trecut, mai exact până în octombrie 1895. Cred așadar că ne-am putea adapta la această schimbare. Pe de altă parte, pentru cupluri ar fi un avantaj pentru că această zi de sărbătoare din viața lor ar fi mai simplă, așadar probabil că ar fi mai bine” – ne-a declarat preotul.

Oamenilor le place ideea

Ionuț și Victoria se vor căsători anul acesta, undeva în vară. Cei doi ne-au spus că le-ar plăcea să termine toată procedura într-un singur loc, așa cum se întâmplă și în alte state. „Vedem în filme cum la americani totul se desfășoară într-un cadru restrâns, ori la biserică, ori în aer liber. Ne-ar plăcea și nouă să nu colindăm la primărie, apoi la biserică, apoi la restaurant. Nunta la noi deseori e un adevărat maraton de alergat. Personal mi-ar plăcea să terminăm la biserică și gata. Suntem oameni credincioși, pentru noi e important să ne unim în Casa Domnului, și dacă am rezolva totul la biserică, ar fi foarte bine” – spune viitorul mire.

La fel gândește și o altă viitoare mireasă. Carmen spune că ceremonia de la ofițerul stării civile nu este pe gustul ei. „Niciodată nu mi-a plăcut cununia de la primărie. E ceva sobru și prea tras la indigo, nu are nimic deosebit. Este ceva necesar, ceva pe care lumea îl face pentru că așa trebuie, nu pentru că le face plăcere. Mi se pare mult mai elegant și mai frumos să mergi doar la biserică, unde slujba este specială pentru miri, și nu același text standard citit de sute de ori” – spune tânăra.

Proiectul de lege este depus la Senat, care este prima Cameră sesizată. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
pitagora, 14 ianuarie 2015
O tampenie. Cum vin udemeristii cu propunere care nu se aplica in maicuta lor Ungaria asa cum le era obiceiul -ci doar in Slovacia si Germania ? Nu se mai intelege nimic? Apoi motivul ca e o pauza citeste integral
Eugen, 13 ianuarie 2015
Preotii functionari publici?! Ia mai cugetati la consecinte! Dar ateii, agnosticii, unde se vor cununa civil? O bazaconie, creata cu scopul de a distrage atentia de la cine stie ce măgărie tipica citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.