ACTUALITATE 9 mai 2011

Premiile Pro Urbe - apreciere şi recunoaştere a oamenilor marcanţi din Sfântu-Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 638 vizualizări
Fostul prefect Gheorghe Tatu, printre premianţii acestui an Festivitatea Premiilor Pro Urbe, acordate anual de către Consiliul Local (CL) Sfântu-Gheorghe numelor marcante ale comunităţii locale, s-a desfăşurat ieri într-un cadru select la Sala Albastră a Biblio tecii Judeţene. În acest an au fost distinţi cu premiile Pro Urbe medicul veterinar şi fostul prefect de Covasna, Gheorghe Tatu, istoricul Cserey Zoltan, profesorul Jozsef Almos şi învăţătorul Manya Bela. Laureaţii premiilor

Fostul prefect Gheorghe Tatu, printre premianţii acestui an

Festivitatea Premiilor Pro Urbe, acordate anual de către Consiliul Local (CL) Sfântu-Gheorghe numelor marcante ale comunităţii locale, s-a desfăşurat ieri într-un cadru select la Sala Albastră a Biblio tecii Judeţene.

În acest an au fost distinţi cu premiile Pro Urbe medicul veterinar şi fostul prefect de Covasna, Gheorghe Tatu, istoricul Cserey Zoltan, profesorul Jozsef Almos şi învăţătorul Manya Bela.

Laureaţii premiilor au vorbit cu emoţie despre activităţile lor trecute, fiecare dintre ei arătându-se încântat de faptul că deşi acum poate nu mai sunt atât de vizibil precum în anii de mai înainte, nu au fost totuşi uitaţi de către comunitate. De profesie medic veterinar, Gheorghe Tatu a fost conducător al mai multor unităţi agricole din judeţ, a fost prefect al judeţului Covasna şi membru în conducerea principalelor asociaţii, ligi şi fundaţii româneşti. Gheorghe Tatu este o prezenţă activă în viaţa culturală şi civică din Sfântu-Gheorghe şi judeţul Covasna, drept pentru care numele său a fost propunerea reprezentanţilor societăţii civile româneşti pentru distincţia din acest an.

În discursul său către cei prezenţi, Gheorghe Tatu a declarat că medalia şi diploma pe care le-a primit prin Premiu Pro Urbe îl obligă la „un remember“ al vieţii sale în Sfântu Gheorghe, insistând că cea mai mare parte a realizărilor existenţei sale se leagă de acest oraş, de județul Covas na şi de oamenii „plini de caracter, virtuţi şi omenie“ ai acestuia.

„Până la urmă, viaţa e ca o oră de matematică - aduni, înmulţeşti, scazi şi împarţi. Până să afle ceilalţi că tu ai ajuns la un rezultat, te afli deja în recreaţia mare (...)“, a spus fostul prefect în discursul său public.

Născut în Sibiu dintr-un tată preot ortodox şi o mamă învăţătoare, Gheorghe Tatu a urmat, vreme de doi ani, cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Victor Babeş de la Cluj Napoca. Fiu al unui deţinut politic, Gheorghe Tatu a fost dat afară din facultatea de la Cluj, urmând apoi Facultatea de Medicină Veterinară din Timişoara, pe care a absolvit-o în 1967. A fost repartizat în judeţul Covasna, unde vreme de 40 de ani a îndeplinit diverse funcţii, fiind inclusiv viceprimar al municipiului Sfântu-Gheorghe între 1990 şi 1992 şi prefect al judeţului între 1997 şi 2001. A avut o activitate bogată atât pe plan profesional cât şi pe plan politic, social şi cultural şi este recunoscut pentru spiritul său echilibrat care a militat permanent pentru normalizarea relaţiilor interetnice.

„Este un premiu pe care nu-l aşteptam. Viaţa şi activitatea nu ţi le desfăşori cu gândul la lauri, ci cu gândul de a te face util. De aceea, pentru mine, premiul cel mai mare este faptul că cetăţenii din Sfântu-Gheorghe îmi răspund la salut - asta înseamnă că am lăsat un loc de „bună ziua“. Acest premiu Pro Urbe este, fără îndoială, o surpriză măgulitoare, dar în acelaşi timp am şi un regret  - că am ajuns la o vârstă în care utilitatea mea socială nu mai poate fi dimensionată la capacităţile pe care le-am avut. Şi atunci, la gândul că trecură anii, e puţin nostalgic acest premiu“, a mai declarat Gheorghe Tatu, pentru Observatorul de Covasna.

Titlul Pro Urbe a fost iniţiat în 1997 şi este considerat a fi una dintre cele mai înalte distincţii pe care municipalitatea din Sfântu Gheorghe le acordă anual cu ocazia Zilelor Oraşului.

Distincţiile se acordă în semn de recunoaştere, sub formă de titlu onorific Pro Urbe, unor personalităşi marcante care au desfăşurat activităţi în folosul oraşului şi al locuitorilor săi, şi care au dobân dit reputaţie şi recunoaştere generală. Acordarea acestui premiu onorific repre zintă totodată o recunoaştere morală şi civică a celor premiaţi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
locuitor al mun sf ghe, 9 mai 2011
Dl.Tatu cu multi ani in urma a fost directorul institutiei unde lucram si eu,un om de mare omenie,un profesionist adevarat,un bun roman......sanatate dl.Tatu atat dvs cat si sotiei dvs!!Felicitari pt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.