Premieră naţională! Doi trialişti din Sfântu Gheorghe reprezintă România la Campionatul Mondial
Orbán-Barra Gábor și Pásztor Csaba Attila sunt cei doi sportivi ai CS Show Time care vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Trial ce va avea loc în Austria.
Orbán-Barra Gábor și Pásztor Csaba Attila sunt cei doi sportivi ai CS Show Time din Sfântu Gheorghe care vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Trial ce va avea loc la începutul lunii septembrie în Austria. Despre asta, dar și alte aspecte ale vieții de trialist din Sfântu Gheorghe am stat de vorbă cu Orbán-Barra Gábor.
– Vei merge la Campionatul Mondial. Ce înseamnă pentru tine această competiție?
– Vorbim despre o premieră pe țară întrucât niciodată România nu a fost reprezentată la Campionatul Mondial de Trial. Acum voi merge eu și colegul meu Pásztor Csaba Attila. Trebuie știut faptul că în România lucrurile nu funcționează așa cum ar trebui, noi am depus cerere la Federația Română de Ciclism pentru a primi permisiunea de a participa la această competiție. În alte țări federația le plătește sportivilor cel puțin drumul și cazarea, noi mergem pe cont propriu, deocamdată nu știm din ce bani. Săptămâna viitoare vom porni în căutare de sponsori, sperăm ca situația să se rezolve.
– Care crezi că este motivul pentru care nu sunteți sprijiniți de Federație?
– Din câte văd eu, Federația este condusă de niște membri bătrâni, care împart sumele așa cum doresc ei. Nu există secție separată de trial, așa că sportivii se descurcă fiecare așa cum poate. În alte țări este altfel, noi deocamdată ne mulțumim cu ce avem.
– Care este obiectivul propus pentru această ediție a Campionatului Mondial?
– Acolo vor fi cei mai buni din lume, din țări unde se investește în acest sport, unde condițiile de antrenament sunt cele necesare sportului de performanță. Eu dacă voi termina concursul în primii 25-30 voi fi mulțumit.
– Ai spus de mai multe ori că la competițiile din țară arbitrii nu sunt corecți. Ce ne poți spune despre acest lucru?
– Cred că arbitrii de aici nu cunosc regulamentul internațional așa cum trebuie. E scris negru pe alb, și tot nu îl înțeleg, nu știu de ce. Mi s-a întâmplat deseori să fiu depunctat nedrept, și degeaba m-am dus după aceea la arbitri să le explic că nu este corect, nimeni nu m-a băgat în seamă. Este neplăcut pentru că am ieșit pe locul 4 la Campionatul Național de săptămâna trecută, ceea ce nu este un rezultat real. Partea și mai rea este faptul că pe sponsori nu îi interesează dacă am fost sau nu depunctat pe nedrept, ei se uită la rezultat, unde nu sunt pe unul dintre locurile fruntașe, ci pe locul 4.
– Ce ne poți spune despre condițiile de antrenament din Sfântu Gheorghe?
– Ne antrenăm pe unde apucăm. Am mers în audiență la primar în speranța că vom găsi o soluție pentru a avea și noi un spațiu pe care să îl folosim, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic. Promisiuni au fost, dar concret nu s-a întâmplat nimic. Ceea ce ne-ar trebui, este un spațiu pe care să ni-l dea pe o perioadă de timp, noi ne vom ocupa de amenajare.
– Care este atitudinea oamenilor față de voi? Aveți probleme pentru că vă antrenați prin oraș?
– Din păcate avem probleme. Mai nou Poliția Locală a vrut să mă amendeze pentru că am fost cu bicicleta pe trotuar. Alții spun că spargem betonul cu bicicleta. Și degeaba spun eu că betonul făcut cum trebuie nu poate fi spart de un om de 70 de kg și o bicicletă de 8 kg, nu înțeleg. Asta e realitatea în care trăim, în loc să primească ajutor, cel care dorește într-adevăr să facă ceva este tras în jos.