ACTUALITATE 5 mai 2011

Pregătirile pentru bunătăţile record au fost demarate

de Monica Vrânceanu | 51 vizualizări
Specialiştii Brutăriei Dioszegi, care de Zilele Sfântu Gheorghe intenţionează să realizeze un tort uriaş de 550 de kilograme şi o pâine de casă secuiască uriaşă de peste 20 de kilograme s-au apucat deja de treabă. Astfel, brutarii au copt patru pâini în ultimele zile - cea mai “mică” cântăreşte 27 de kilograme iar cea mai mare 55 de kilograme, în vreme ce blaturile necesare tortului uriaş au fost puse la rece.

Specialiştii Brutăriei Dioszegi, care de Zilele Sfântu Gheorghe intenţionează să realizeze un tort uriaş de 550 de kilograme şi o pâine de casă secuiască uriaşă de peste 20 de kilograme s-au apucat deja de treabă.

Astfel, brutarii au copt patru pâini în ultimele zile - cea mai “mică” cântăreşte 27 de kilograme iar cea mai mare 55 de kilograme, în vreme ce blaturile necesare tortului uriaş au fost puse la rece.

Patronul Brutăriei, Dioszegi Laszlo, a declarat că pâinea uriaşă, realizată într-un cuptor special amenajat în curtea Restaurantului Park, va fi folosită ca articol de expoziţie al Brutăriei, iar faptul că probele au ieşit atât de bine stă dovadă că pâinea finală va fi una impresionantă.

“Nu vom avea nicio problemă cu pâinea şi cred că la fel de bine va fi şi cu tortul, deoarece am făcut deja blatul, acesta trebuind lăsat la o procedură specială două zile, pentru a se odihni. Vineri ne vom apuca de adunarea şi sortarea fructelor, apoi de prepararea frişcăi şi duminică vom asambla toate acestea pentru a obţine tortul uriaş”, a spus Dioszegi Laszlo.

Potrivit acestuia, s-a închiriat deja un dispozitiv pentru aer condiţionat în cazul în care vor veni zile cu temperaturi ridicate, astfel încât să nu fie pusă în pericol frişca. În plus, s-a obţinut şi un cântar electronic performant, pe care oamenii vor putea urmări cum creşte în kilograme tortul, de la o oră la alta.

Tortul va fi preparat în fața Casei cu Arcade, urmând să aibă șase metri lungime, 1,20 metri lățime și trei etaje, cu un blat ce va cântări 200 de kilograme. Pentru decorarea tortului se vor folosi 100 de kilograme de frișcă, dar și o cantitate impresionantă de marțipan din care se va realiza stema orașului Sfântu Gheorghe.

Potrivit lui Dioszegi, tortul va fi realizat în totalitate din produse naturale - inclusiv frişca, iar pentru compoziție se vor folosi banane, kiwi, cireșe, lămâi, portocale şi mere.

Odată finalizat, tortul va fi porționat în 5.500-6.000 de felii, urmând ca oricine să poată cumpăra o felie la simbolica sumă de un leu. Banii adunați vor fi donați: jumătate către un tânăr din Sfântu-Gheorghe care are nevoie de un transplant de rinichi, iar cealaltă jumătate către o asociație locală dedicată copiilor autiști.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.