ACTUALITATE 18 iunie 2012

Prefectura sprijină producătorii de cartofi

de Monica Vrânceanu | 359 vizualizări

Evaziunea fiscală, importurile necontrolate și fără documente fiscale îi fac pe cei care produc cartofi autohtoni să aibă pierderi uriașe.

Prefectura Covasna se va implica în realizarea unei strategii care să vină în sprijinul producătorilor de cartofi care în ultimii ani au tot mai multe greutăți și se confruntă cu diverse probleme, în ciuda producțiilor bune.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat că producătorii de cartofi autohtoni se confruntă cu zeci de probleme care nu și-au găsit până acum rezolvare, drept urmare la nivelul județului Covasna se va constitui o echipă de lucru care să lucreze la o strategie prin care să se poată ajunge apoi la soluționarea acestor probleme.

Codrin Munteanu a arătat că recent a avut o întâlnire cu Asociația Producătorilor Privați de Cartofi, la Târgu-Secuiesc, iar în cadrul acesteia producătorii au semnalat o serie de nereguli printre care importurile fără documente legale, evaziunea fiscală, concurența neloială și lipsa unui sprijin real din  partea Statului.

„Producătorii de cartofi au numeroase probleme și sper că vom reuși să facem ceva. Ministerul Agriculturii nu tratează corespunzător cultura cartofului, iar o serie de probleme pleacă de aici. Una dintre primele măsuri va fi socilicitarea reînființării la Minister a unui Consiliu pentru producția de cartofi și derivate, Consiliu desființat în 2007 – este necesar pentru ca acești poducători să fie parte directă la inițiative legislative (...). În plus, producătorii vor impozitare anuală și nu trimestrială, fiind vorba de o cultură care aduce venit spre finele anului. Mai este nevoie și de acte normative care să certifice cartoful ca fiind cultură distinctă, așa cum există în Uniunea Europeană”, a explicat Munteanu.

Prefectul a mai arătat că unul dintre marile necazuri ale producătorilor se referă la cartofii de sămânță, tot mai puțini în țara noastră – ceea ce determină importuri dar și deficiențe mari în ceea ce privește calitatea. Astfel, producătorii l-au informat pe prefect că dacă în 2006 țara noastră cultiva 2.257 de hectare cu cartofi se sămânță, în 2011 a cultivat un total de numai 754 de hectare; la nivelul județului Covasna, în 2006 se cultivau 500 de hectare, iar în ultimul al s-au cultivat doar 159 hectare cu cartofi de sămânță, ca urmare a cheltuielilor tot mai ridicate cu certificarea și păstrarea corespunzătoare, dar și a tratamentelor necesare pentru combaterea diverselor boli specifice.

În ceea ce privește concurența neloială, producătorii l-au informat pe prefect că evaziunea fiscală, importurile necontrolate și fără documente fiscale îi fac pe cei care produc cartofi autohtoni să aibă pierderi uriașe.

Implicare pe toate fronturile

Prima măsură pe care o va lua prefectul Munteanu în această chestiune este constituirea unui grup de lucru cu oameni din APIA, Direcția Agricolă, Vamă, Garda Financiară și reprezentanți ai Prefecturii – aceștia vor analiza toate datele și vor lucra la realizarea unei strategii ce va fi ulterior înaintată de către prefect Guvernului și celor din Ministerul Agriculturii.

În acest context, Codrin Munteanu a declarat că va avea astfel ocazia să-i pună la muncă și pe acei angajați din Prefectură care „s-au obișnuit să stea”.

„Există unii angajați din Prefectură de la care nu s-a cerut nimic în ultimul an și s-au obișnuit să stea. Zilnic sunt într-o stare statică, așa, până se apropie ora sfârșitului de program, abia atunci se înviorează. Ei bine, acești oameni vor fi puși la muncă, astfel încât să reușim să îi ajutăm cumva pe producătorii de cartofi din județ”, a încheiat prefectul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.