Prefectura Covasna n-are bani pentru îndepărtarea unui panou „Ţinutul Secuiesc”
Prefectul județului Covasna, Gyorgy Ervin, consideră că autoritățile locale din Aita Mare, precum și Consiliul Județean (CJ) ar trebui să se supună hotărârii Curții de Apel Braşov, rămasă definitivă şi irevocabilă, care spune că panoul cu inscripția „Ţinutul Secuiesc” de la Aita Mare ar fi trebuit îndepărtat pe motive de nelegalitate.
Gyorgy Ervin a declarat că panoul de la Aita Mare ar trebui să fie îndepărtat, din moment ce instanța a fost clară în această privință. Prefectul nu a comentat alte aspecte legate de panou, dar a ținut să arate că respectă o hotărâre judecătorească, subliniind totuși că nu este obligația Prefecturii de a aplica această hotărâre.
„Am atenționat atât CJ cât şi Primăria Aita Mare să scoată tăbliţa, dar nu intră în competenţa Prefecturii să facă acest lucru. Să plătim acum un executor judecătoresc pentru a face acest lucru? Cu ce bani…? Nici nu intră în competența Prefecturii, i-am atenționat pe cei direct răspunzători ce trebuie să facă, eventual mai putem să-i tragem la răspundere, dar trebuie să vedem cum, căci legea nu scrie nimic de panouri”, a explicat prefectul Gyorgy Ervin.
Legal și totuși nelegal
Deşi Prefectura Covasna a mai solicitat Consiliului Local Aita Mare punerea în aplicare a deciziei Curții de Apel Braşov în luna mai, panoul nu a fost îndepărtat nici până în prezent. Întrebat în legătură cu acest subiect, primarul de Aita Mare, Bihari Edömér, a spus că este în concediu dar va ”analiza” situația când se va întoarce la muncă. Primarul a declarat însă că din câte-și amintește, el a cerut CJ Covasna să intre în legalitate.
Vicepreşedintele CJ Covasna, Demeter Janos - cel care a inițiat de fapt amplasarea diverselor panouri purtând inscripția „Ţinutul Secuiesc” -, susține că CJ se află în plin demers de legalizare a situației, chiar dacă în același timp nu crede că panoul ar fi tocmai nelegal.
”Hotărârea Curții de Apel nu spune că panoul e nelegal ci că se anulează autorizația de construcție emisă de CJ, iar noi încercăm acum să intrăm în legalitate. Mai exact, începem o nouă procedură pentru licitarea bucății de pământ pe care se află panoul, astfel încât să eliberăm o nouă autorizație. În acest sens Primăria Aita Mare va organiza o licitație la care se va prezenta și CJ. Noi am transmis argumentația noastră făcută de juriștii CJ, urmând ca cei de la Aita Mare să o ia sau nu în considerare. Așa și e normal, dacă se anulează o autorizație de construcție se emite alta”, a explicat Demeter Janos, care lasă astfel să se înțeleagă că respectarea unei sentințe a Curții de Apel e facultativă.
Anularea autorizației de construcție a panoului a fost solicitată în 2009 de către Prefectura Covasna, după ce Inspectoratul de Stat în Construcții a anunțat că aceasta nu întrunea condițiile de legalitate, deoarece panoul a fost amplasat pe un teren asupra căruia CJ nu deținea un titlu valabil. În noiembrie 2009, Tribunalul Covasna a decis că autorizația panoului amplasat la Aita Mare în 2008 este nelegală, cauza trebuind să urmeze cursul firesc al legii, care impunea îndepărtarea panoului, însă CJ a făcut recurs la Curtea de Apel Braşov, care la începutul acestui an a respins acțiunea CJ. Panoul „Ţinutul Secuiesc“ de la Aita Mare a fost amplasat de CJ Covasna pe 29 mai 2008, autorizația de construcție a acestuia fiind eliberată de preşedintele CJ de la acea vreme, Demeter Janos.