ACTUALITATE 18 noiembrie 2013

Prefectura a atacat în instanţă referendumul local pentru regionalizare

de Monica Vrânceanu | 980 vizualizări

Prefectura județului Covasna a atacat luni recenta hotărâre adoptată de Consiliul Județean Covasna pentru organizarea referendumului de înfiinţare a regiunii de dezvoltare formată din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Prefectul Dumitru Marinescu ne-a declarat că a introdus luni, la Tribunalul Covasna, o acţiune în contencios-administrativ, în vederea anulării Hotărârii nr. 174/2013 a CJ Covasna privind organizarea referendumului, aprobată săptămâna trecută în ședința CJ.

Dumitru Marinescu a arătat că acțiunea a fost făcută în temeiul art.123 alin.(5) din Constituţia României şi art.3 alin.(3) din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, hotărârea CJ fiind suspendată de drept până la soluţionarea cauzei de către instanţele de judecată.

„Sunt foarte multe nereguli în această hotărâre a CJ Covasna, printre care lipsa transparenței decizionale – nu s-au respectat cele 30 de zile de publicare și dezbatere publică; întrebarea referendumului s-a modificat în timpul ședinței CJ de adoptare, iar banii pentru organizarea referendumului ar urma să vină prin rectificare bugetară – în vreme ce acești bani ar fi trebuit să existe deja la momentul adoptării unei astfel de hotărâri. Ca să nu mai vorbim despre cel mai important aspect: hotărârea vorbește despre un centru al regiunii viitoare la Târgu Mureș, în vreme ce Consiliul Judeţean Mureș a respins un astfel de referendum în urmă cu câteva zile; adică vrei să te muți în casa vecinului, în vreme ce acesta nu-i de acord, cam așa vine”, ne-a declarat Dumitru Marinescu.

În ceea ce privește întrebarea cuprinsă în hotărârea CJ pentru referendum, prefectul Marinescu a declarat că aceasta însăși este „cam echivocă”, deoarece nu stabilește ce statut va avea viitoarea regiune creată. În plus, Marinescu este de părere că însăși chestiunea propusă pentru referendum nu prea are sens, din moment ce România are stabilite deja regiunile de dezvoltare. În context, prefectul de Covasna a apreciat că astfel nici nu se poate vorbi despre un „referendum local”, ci denumirea trebuia să fie din start „referendum național”, demersul afectând zone întinse cu populație mai mult decât numeroasă.

Odată cu atacarea hotărârii, Consiliului Judeţean și primarilor din județ le-a fost transmisă o circulară prin care s-a solicitat încetarea oricăror operaţiuni legate de punerea în aplicare a hotărârii CJ, deoarece suspendarea atrage lipsa oricăror efecte juridice.

Tamás Sándor va informa forurile europene cu privire la nerespectarea legii referendumului

Preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a declarat luni, pentru Agerpres, că proiectul privind organizarea referendumului este susţinut prin semnătură de circa 120.000 de oameni din cele trei judeţe, dar, fără a ţine seama de acest lucru, Prefectura a căutat „chichiţe” şi a atacat hotărârea în instanţă.

Tamás Sándor a declarat că autorităţile covăsnene se vor adresa Congresului puterilor locale şi regionale al Consiliului Europei, pentru a arăta „cum este înţeleasă democraţia în România”.

De zece ani România are o lege a referendumului, dar în afară de referendumul pentru Constituţie nu s-a organizat altul naţional ori regional. Asta înseamnă că România doar a bifat acest criteriu de democraţie, dar de fapt nu ne lasă să ne exprimăm părerile în mod democratic. (...) Asta arată şi atacarea în instanţă de către prefect a hotărârii CJ. După cum se vede, suntem în situaţia în care opinia a 120.000 de cetăţeni, adică o pătrime din totalul cetăţenilor cu drept de vot din Ţinutul secuiesc (Covasna, Harghita şi Mureş - n.r.), nu este luată în considerare. (...) Dar asta nu ne surprinde, pentru că de aproape 95 de ani aşa se poartă statul român cu secuii”, a spus Tamás Sándor pentru Agerpres.

El s-a arătat convins că hotărârea privind organizarea referendumului este „legală şi formal şi juridic”, prin urmare nu o va retrage şi se va judeca cu Prefectura. Tamás a mai spus că în hotărâre s-a prevăzut, preventiv, la punctul 3, că, în cazul în care va fi suspendată, referendumul va fi organizat în prima duminică după trecerea a cel puţin 20 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei judecătoreşti.

CJ Covasna a adoptat organizarea referendumului pe 13 noiembrie,  cu 26 de voturi pentru şi patru împotrivă. Pentru referendumul programat pentru 8 decembrie s-a aprobat alocarea sumei de 300.000 de lei din bugetul judeţului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Kviatkovski, 19 noiembrie 2013
D-le Tamas : dvs va umflati in pene ca nu s-a tinut cont de voina a 120.000 de oameni ? Dar cand dvs impreuna cu PDL n-ati tinut cont de votul a 8.500.000 de oameni si la-ti pupat pa Bisexu in partea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.