Prefectura a aprobat noile denumiri de străzi din Sfântu-Gheorghe
Prefectura Covasna a aprobat hotărârile Consiliului Local Sfântu-Gheorghe referitoare la schimbarea denumirilor mai multor străzi, printre care şi cea a „împărţirii” Bulevardului 1 Decembrie 1918 în trei sectoare. Potrivit noii hotărâri a CL Sfântu Gheorghe, acest bulevard va fi împărţit în trei părţi distincte - o parte cu denumirea iniţială, în vreme ce alte două porţiuni se vor numi strada Mihai Eminescu şi strada Petofi Sandor.
Dorinţa de „împărţire” a Bulevardului 1 Decembrie 1918 are rădăcini adânci în trecut, primul pas în acest sens fiind făcut pe 15 martie 1998, de Ziua maghiarimii, când pe Bulevard au fost postate tăbliţe indicatoare inscripţionate cu numele poetului Petofi Sandor. Prefectura Covasna a atacat însă acest demers, iar plăcuţele au fost înlăturate cu ajutorul unui executor judecătoresc, în baza unei sentinţe definitive date de instanţa de judecată în 2002. Potrivit respectivei sentinţe, demersul a fost numit ilegal întrucât încalcă o Hotărâre comună a celor două Camere ale Parlamentului României, adoptată pentru cinstirea Zilei Naţionalea Românei, prin care s-a decis ca în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ să existe o stradă principală care să poarte numele „1 Decembrie 1918”. O altă încercare de schimbare a mai avut loc în 2005, aceasta fiind atacată tot de către Prefectură şi existând sentinţă de nelegalitate datând din 2009.
Deşi specialiştii în drept administrativ afirmă că nu se poate reveni cu o decizie diferită asupra unei sentinţe rămase definitive - acest lucru purtând denumirea de „autoritate de lucru judecat” şi fiind deja creat precedentul, prefectul Gyorgy Ervin a spune că situaţia prezentă este alta.
„Hotărârile din trecut au fost atacate pe chestiuni de procedură, iar de această dată procedura a fost corectă, aşa că nu am avut de ce să atacăm aceste hotărâri ale CL Sfântu Gheorghe”, a explicat Gyorgy Ervin.
Schimbarea denumirilor a peste 20 de străzi a început în luna martie a acestui an, primarul Antal Arpad susţinând că multe dintre acestea poartă denumiri comuniste sau demodate.
În contextul schimbărilor de denumiri, pe lângă faptul că Bulevardul 1 Decembrie 1918 se va scurta, strada Andrei Şaguna va dobândi un nou nume – Kopeczky Sebestyen Jozsef, strada Horia, Cloşca şi Crişan se va schimba în strada Attila, iar actuala stradă Nicolae Iorga se va numi Rakoczi Ferenc, pe porţiunea dintre Piaţa Euro şi strada Nicolae Colan. Pentru piaţa ce se va forma în inimia oraşului, din curţile interioare ale clădirilor Teatrului, Primăriei, Casei Bene, fostului Hotel Hungaria şi blocurilor de locuinţe, cu delimitarea B-dului 1 Decembrie 1918 şi a străzii Grof Miko Imre, municipalitatea a ales denumirea de Piaţa Hungaria; în ceea ce priveşte aleea din curtea interioară a clădirii Teatrului, aceasta va dobândi denumirea de Aleea Thalia.
Primarul Antal Arpad a declarat că prin noile denumiri nu s-a încercat doar evocarea unor personalităţi ci s-a urmărit şi respectarea procentajului etnic din Sfântu Gheorghe. Astfel, primarul a ţinut să sublinieze că deşi în Sfântu Gheorghe etnicii maghiari sunt majoritari cu un procentaj de 75%, cele mai importante artere ale oraşului poartă denumirile şi numele unor personalităţi române.
Monica Vajna