ACTUALITATE 5 aprilie 2011

Prefectul de Covasna, îngrijorat de incendii şi inundaţii

de Monica Vrânceanu | 404 vizualizări
Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că în judeţ izbucnesc tot mai multe incendii ca urmare a faptului că vegetaţia uscată este arsă necontrolat. Gyorgy Ervin consideră că arderea necontrolată a vegetaţiei uscate, cu riscul de a provoca incendii care se pot extinde oricând punând în pericol atât păduri cât şi case, este o dovadă clară a iresponsabilităţii unora şi ar

Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că în judeţ izbucnesc tot mai multe incendii ca urmare a faptului că vegetaţia uscată este arsă necontrolat. Gyorgy Ervin consideră că arderea necontrolată a vegetaţiei uscate, cu riscul de a provoca incendii care se pot extinde oricând punând în pericol atât păduri cât şi case, este o dovadă clară a iresponsabilităţii unora şi ar trebui taxată ca atare, prin amenzi usturătoare.

„Este îngrijorător faptul că în fiecare zi observăm că arde vegetaţia uscată peste tot. E un joc periculos, chiar şi pe timp de zi, să dai foc miriştilor, dar să aprinzi vegetaţia seara şi să te duci, bine mersi, acasă, este o iresponsabilitate”, a declarat prefectul.

Acesta a exemplificat printr-o întâmplare recentă de la Târgu-Secuiesc, unde flăcările care ardeau o suprafaţă de pământ cu vegetaţie uscată s-au extins asupra halei unei societăţi, provocând cheltuieli destul de ridicate celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), care săptămânal au mai multe intervenţii de acest fel.

„Fac apel la simţul de răspundere al oamenilor, astfel încât să nu dea foc vegetaţiei uscate pe câmp. Oamenii trebuie să înţeleagă că acest lucru este, de altfel, interzis şi în propria curte. În plus, trebuie reţinut faptul că ISU, în acord cu Hotărârea Guvernului nr 537/2007, poate da amenzi cu valori cuprinse între  1.000 și 2.500 de lei”, a mai arătat Gyorgy Ervin.

Prefectul s-a referit totodată şi la lipsa de iniţiativă a primăriilor, considerând că multe dintre acestea par să nu fi învăţat nimic din inundaţiile de anul trecut care au afectat grav judeţul Covasna.

În acest context, Gyorgy Ervin a arătat că ar fi de dorit ca pompierii covăsneni să aibă cât mai puţine intervenţii în această perioadă, tocmai pentru a se putea pregăti pentru eventualele inundaţii,  care sunt tot mai de aşteptat odată ce vara se apropie.

„În ciuda repetatelor apeluri ale noastre, un număr foarte scăzut de primării şi-au procurat motopompe pentru evacuarea apei. Conform specialiştilor, o motopompă costă între 2.000 şi 3.000 de lei, sumă pe care şi-ar putea-o permite practic orice primărie. Din păcate însă, după ştiinţa noastră, sunt mai puţin de zece primării care au luat această măsură de prevenire în interesul propriilor cetăţeni”, a spus prefectul, atrăgând atenţia că motopompele aflate în posesia ISU Covasna sunt puţine şi sensibile la apa nămoloasă care trebuie evacuată în caz de inundaţii.

Inundațiile din luna iulie 2010 au creat pagube imense în județul Covasna, iar bilanțul acestora cuprinde 43 de persoane evacuate și 70 de localităţi afectate de ploile necontenite. În cele 70 de localităţi au fost afectate de ape 2.809 gospodării şi 252 de locuinţe. Nici obiectivele social-economice nu au scăpat de furia apelor, peste 20 fiind afectate, printre acestea numărându-se clădirea Casei cu Arcade şi cea a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, subsolul acesteia din urmă fiind inundat la începutul lunii iulie 2010, astfel distrugându-se o parte din arhivele Casei Judeţene de Pensii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.