ACTUALITATE 26 octombrie 2022

Prefectul de Covasna, despre schimbările legislative care vizează angajații: „Deși legea este foarte bună, totuși am niște rețineri”

de Iulia Drăghici - Taraș | 694 vizualizări

Noile reglementări valabile odată cu intrarea în vigoare a Legii 283, privind modificarea Codului muncii și a Codului administrativ, care vizează inclusiv funcționarii publici și dreptul lor de a lucra de acasă 5 zile pe lună, au fost aduse în discuție marți, într-o conferință de presă, de prefectul județului Covasna, Ráduly István. 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că este important ca angajații să își cunoască drepturile, dar aplicabilitatea Legii 283 în cazul funcționarilor publici va fi problematică. Prefectul a spus că legea este binevenită în contextul în care se aliniază unei serii de directive europene, în favoarea angajatului, însă România nu este pregătită, din punct de vedere digital și al documentelor cu care lucrează funcționarii publici, pentru a putea pune în practică acordarea celor cinci zile de muncă de acasă. 

Sunt sigur că urmează niște modificări prin Ordonanța de Urgență a Guvernului, întrucât aplicabilitatea prevederilor legii trebuie foarte bine pusă la punct. Adică cei care lucrează în administrația publică locală, în instituții ale statului, pot să solicite în scris să aibă activitate de acasă cinci zile pe lună. Ca să pui în aplicare această prevedere a legii, trebuie să ai și niște normative sau cel puțin să fie schimbate contractele colective de muncă și mai ales regulamentul de ordine interioară al fiecărei instituții publice. Deși legea este foarte bună, totuși am niște rețineri. (...) Cred că este nevoie să așteptăm apariția normelor de aplicare, deoarece telemunca mi se pare dificil de aplicat la un loc de muncă în care cetățenii solicită zilnic documente vechi, nedigitalizate. În același timp, în cazul home office-ului, unde angajatul lucrează de acasă, este foarte greu de garantat păstrarea secretului de serviciu”, a declarat Ráduly István.

Legea nr. 283, adoptată săptămâna trecută, stipulează, printre altele, posibilitatea exercitării de către funcționarul public a raporturilor de serviciu prin telemuncă și reglementarea concediului de îngrijitor (zile libere pentru îngrijirea unei rude bolnave).

Angajatorul care refuză să-i acorde salariatului eligibil concediu de îngrijitor e pasibil de amendă cuprinsă între 4.000 de lei şi 8.000 de lei, reiese din forma actualizată a Codului Muncii, analizată de Economica.net.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.