ACTUALITATE 1 martie 2012

Povețe strașnice de peste Prut: ”Pentru prevenirea cutremurelor bateți bine în cuie lustrele”

de Elena Rotaru | 1632 vizualizări

Prinsă cu lecturile profesionale, o prietenă jurnalistă de la Dunăre a insistat să citesc online pentru destindere și analiză „Enciclopedia Situațiilor Extremale”, un proiect cu iz de republică moldovenească ce se laudă pompos a fi susținut de către Biroul pentru Educație și Cultură al Departamentului de Stat al SUA.

Și pentru că multe dintre sfaturile de prevenire și supraviețuire de acolo mi s-au părut ireale, geniale și folositoare, dar într-o altă viață, mi-am spus că e păcat să nu le dau la rândul meu mai departe.

Așadar, să învățăm câte ceva despre cutremurul de pământ, „unul dintre cele mai strașnice și mai distrugătoare fenomene naturale”. Pe scurt, la 5 grade „oscilează mobila”, la 6 cad tablourile de pe pereți, la 7 cad hogeagurile, la 8 cad galeriile de la ferestre, cel de 9 grade este „pustiitor”, la unul de 11 au loc surpări de munți, iar la un cutremur de 12 grade (!?) are loc o „catastrofă strașnică”. Și dacă ne-am lămurit ce se va întâmpla, să vedem ce ar cam trebui să facem înainte și în timpul unui cutremur. Păi, e simplu: „țintuiți de podele mobila grea, dulapurile cu cărți, bateți bine în cuie lustrele, alte obiecte de iluminare”. Recunosc, pe mine partea asta m-a pus în dificultate, oare unde să îmi țintuiesc noua lampă cu picior, în ușa de la intrare sau în cea de la șifonier? Până mă decid, încerc să aflu ce am de făcut după catastrofa strașnică. În primul rând, se pare că ar trebui să „nu sar fără necesitate prin geam”, dar dacă totuși sunt prinsă sub dărâmături trebuie să mă întorc pe burtă şi după posibilități să îmi masez mâinile și picioarele. Nu se spune nimic despre lipsa de spațiu, dar să ne imaginăm că avem loc suficient de piruete și de masaje bune pentru circulație. Eu sper totuși să fiu prinsă în pereche la un asemenea eveniment, cred sincer că punerea în aplicare a acestor sfaturi ar fi cu mult mai simplă, să nu spun și mai plăcută.

Să revenim, piesa de rezistență acum urmează, „dacă vi-i sete tare, puteți pune în gură o pietricică netedă sau un colț de băsmăluță și sugeți, respirând prin nas”. Nu, nu voi comenta această parte.

Să trecem la incendii și să începem cu prevenirea. „Nu pune lângă televizor (mai ales color) obiecte ușor inflamabile” și cel mai important „nu încălzi la foc deschis vopseaua, lacul, ceara pentru parchet”. Dacă ai înțeles toate astea, nu uita nici să nu acoperi lampa de masă cu hârtie sau stofă (poți face asta doar cu lustra din mijlocul camerei). Dar dacă se întâmplă și se întâmplă să se încingă atmosfera la propriu în spațiul locativ, trebuie să „parăsiți imediat localul, luând actele și obiectele de preț”. Eu aș adăuga că înainte de plecare să luați și telefonul cu cameră foto că poate vă învârtiți apoi de un video încărcat pe youtube, să puneți „busy” la messenger și să postați pe peretele de la Facebook că reveniți mai târziu cu poze pentru like.

În ceea ce privește „securitatea maturilor” pe străzi e bine de știut că ”dacă v-au atentat, dați tot ce vă cer”. Se referă la cazul în care sunteţi abordaţi de potenţiali agresori şi părerea mea este să le daţi şi dacă nu vă cer şi chiar dacă nu vă atentează. Ar fi un gest frumos acum în luna mărţişorului.

Printre alte sfaturi care se regăsesc în enciclopedia amintită se numără și cel în care vi se recomandă să „nu țineți cuptorul cu microunde și anumite feluri de flori în dormitor”. Gata, s-a cam dus cu dezghețatul puiului și cu popcornul de lângă pat.

Şi pentru că se lasă weekend-ul peste noi, vă dau o povaţă din enciclopedia minune: dacă sunteți la volan „nu neglijați niciodată curelile de siguranță”.

În ziarul de luni vom afla cum trebuie să vă comportați atunci când călătoriți în aceeași mașină cu criminalii și cum nu trebuie să reacţionaţi la chemări, şuierături şi claxonări.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.