Povestea celor care și-au dorit să reușească și acasă: „Trebuie să scapi de frică”
După aproape opt ani petrecuți în străinătate, familia Kövér a înființat la Sfântu Gheorghe o mică afacere cu fonduri europene
Soții Ovidiu și Ramona Kövér au petrecut opt ani departe de casă, în Marea Britanie. Au plecat pentru un trai mai bun, însă dorul de România și dorința de a face ceva în Sfântu Gheorghe, orașul din care au plecat, i-au adus înapoi. Acum, în ciuda piedicilor, au început să își trăiască visul prin programul Diaspora ReStart. Au deschis în februarie o cafenea în care vor să promoveze cât mai mult ideea de cafea luată la pachet și totodată să fie un loc în care lumea să poată să vină și să își pună problemele pe pauză, lângă o ceașcă umplută cu celebra „licoare” de culoare neagră.
După câteva dezamăgiri trăite în țară, cei doi spun că au tras linie, și-au asumat toate riscurile și au început o viață nouă în Marea Britanie. Știau că nici afară nu le va fi ușor, însă au plecat cu gândul că se vor întoarce într-o bună zi.
„Noi de când am plecat din țară, am plecat cu gândul că într-o zi ne vom întoarce. Știam că nu ne vom stabili acolo. Chiar dacă ne-am acomodat și ne-am integrat foarte bine, pământul natal ne-a chemat înapoi. Ne-am integrat chiar un pic prea mult. Copiii se adaptează foarte repede la mediul de acolo, încât n-am fi vrut să o rupem pe fetița noastră și să o aducem aici când ea deja era să își facă prieteni. Când era la vârsta potrivită pentru a începe creșa, am zis că e momentul să o înscriem aici”, ne-a spus Ramona Kövér.
Odată ce s-au obișnuit cu nivelul de trai din țara în care au fost plecați, le-a fost dificil să se readapteze la realitatea de aici. Cei doi spun că veneau destul de des în România în timp ce încă munceau în Marea Britanie. Mereu li se părea că lucrurile merg din ce în ce mai bine în țară, însă realitatea care îi aștepta odată ce s-au mutat a fost cu totul alta.
„Nu pot să zic că n-au avut loc schimbări în bine în toți anii ăștia, dar prea puține încât să fi contat. Entuziasmul a fost mare la început. Și chiar ne-am dorit foarte, foarte mult să ne întoarcem. Am zis că dacă ne-am descurcat în Marea Britanie, într-o țară străină, acasă ar fi culmea să nu putem. Am avut prieteni care ne-au susținut și ne-au încurajat să ne întoarcem”, ne-a spus Ovidiu Kövér.
Soții spun că încă le lipsește sistemul medical din străinătate, dar și felul de a fi a oamenilor de acolo, care se bucură de viață, indiferent de problemele cu care se confruntă.
Au simțit nevoia să facă ceva, dar acasă
Ideea deschiderii unei mici afaceri care să aibă la baza ideea de cafea „to go”, adică luată la pachet, i-a venit lui Ovidiu cu ani în urmă, când a observat că această piață încă nu este prea dezvoltată în România. Cu timpul, spune el, a apărut în țară un lanț de cafenele care se axează pe același principiu. Totuși, la Sfântu Gheorghe, încă este loc de dezvoltare în această direcție, spune familia Kövér.
„Cu cât mai repede înveți că trebuie să renunți la frică, cu atât mai bine. Și dacă vrei să faci ceva, fă-o pentru că acela e momentul, pentru că după aceea e prea târziu. Așa a fost cu noi cu cafeneaua. Eu de foarte mulți ani am vrut să pornesc o afacere pe ideea asta de „to go”, numai că eram în momentul în care am început abia să creștem și ca oameni și financiar. Prin 2014, după ce ne-am căsătorit, a încolțit în noi dorința de a face o afacere. După ce s-a deschis „5 to go” ne-am dezumflat puțin. Nu voiam să reinventăm roata, numai că știam că în Româna piața asta de „to go” e slab dezvoltată, aproape inexistentă. În foarte multe orașe încă nu exista o franciză sau un business care să promoveze așa ceva”, ne-a explicat Ovidiu.
El spune că cei de la Romanian Business Leaders au promovat foarte mult reîntoarcerea românilor în țară și ideea de a profita de ocazie și de a apela la fondurile europene. Tot prin această comunitate de antreprenori au aflat și despre programul de finanțare Diaspora ReStart, iar în 2017 au fost printre primii care s-au și înscris.
Schema de finanțare s-a pliat pe nevoile lor, iar întocmirea dosarului nu le-a dat mari bătăi de cap, spun ei, chiar dacă nu aveau deloc experiență în antreprenoriat. Au fost nevoiți să afle singuri dedesubturile unei afaceri și să învețe din mers.
„Oricâte cursuri ai face și oricâte cărți ai citi, ele nu te fac antreprenor. Doar experiența pe „câmpul de luptă” te poate face. Totuși dacă nu riști și nu încerci, nu ai de unde să știi. Decât să trăiesc cu regretul că n-am încercat să fac ceva, mai bine să regret că am făcut, am eșuat și mergem mai departe. Dacă peste zece ani o să mă gândesc că oare ce ar fi fost dacă deschideam acea cafenea”, spune Ovidiu Kövér.
„Noi nu ne vom îmbogăți din asta, dar pur și simplu ne-am dorit să facem ceva diferit. Să nu mai lucrăm pentru alții. Ovidiu mereu spune – decât să lucrez pentru visul altuia, mai bine lucrez pentru visul meu”, ne-a spus Ramona.
„Va trebui ca lumea să se obișnuiască cu genul acesta de birocrație”
În ceea ce ține de dificultățile pe care le-au întâmpinat pe parcurs, acesta a precizat că munca cu hârtiile le-a dat bătăi de cap, mai ales că nici n-au apelat la vreun consultant pe parcurs. Totuși, cei doi spun că înțeleg rațiunea din spatele acestei rigurozități.
„Lucrurile n-o să devină mai puțin birocratice din punctul acesta de vedere. Am participat anul trecut la Sinaia la un seminar obligatoriu cu cei de la Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii în care au spus că de fapt acesta va fi standardul de azi înainte. Va trebui ca lumea să se obișnuiască cu genul acesta de birocrație. Atât de mult s-a furat pe fonduri europene încât trebuie să existe o rigurozitate, dar mă gândesc că se pot găsi și alte soluții de a ține sub control flagelul acesta de a fura bani europeni. Consider că se găsesc și alte forme de a justifica cheltuielile. Birocratic e puțin zis stufos. Noi personal ne mirăm că am ajuns în punctul acesta fără consultanți”, a adăugat Ovidiu.
„Au fost cazuri în care anumite persoane care câștigau proiectul și au fost selectați, la un moment dat au renunțat, dar nu au renunțat pur și simplu, ci au vândut proiectul lor mai departe, iar ei (n.red. autoritățile finanțatoare) vor să evite vânzarea proiectului dinainte de a fi implementat, ceea ce e corect”, a spus și Ramona.
„Avem atât de mulți tineri cu potențial, cu idei strălucite chiar, care pleacă și care nu se mai întorc”
Fie că sunt acasă sau fie că încă sunt plecați și vor să se reîntoarcă, tinerii care se gândesc să își deschidă propria afacere ar trebui în primul rând să scape de frică și să încerce să riște, orice ar fi, spun cei doi.
„Tinerii ar trebui să nu se întrebe ce o să se întâmple dacă...Tocmai, întrebarea e „ce o să se întâmple dacă nu accesezi?” Poate cineva are o idee extraordinară, dar de frică o va ține numai pentru el. Ei ar trebui să înțeleagă de asemenea că banii europeni nu sunt gratis. Pe lângă faptul că trebuie să ai aportul tău, dar va trebui să îndeplinești niște condiții stricte, iar banii sunt doar un impuls. Va trebui să implementezi proiectul și să te dai peste cap ca să faci lucruri care nici nu ți-au trecut prin cap. Avem atât de mulți tineri cu potențial, cu idei strălucite chiar, care pleacă și care nu se mai întorc pentru că le e frică să încerce în România. Personal văd că România are mai mult potențial, pentru că noi suntem în urma Europei cu câțiva ani. Ce se întâmplă în vest, la noi încă nu a ajuns. Asta poate fi un impuls. Noi încă avem oportunități uriașe în țară, iar dacă stai cu frica, nu ai făcut nimic. Banii sunt doar un vehicul de care te folosești ca să faci ceea ce ți-ai propus. Dacă banii sunt singurul tău scop, atunci eșuezi din start”, explică Ovidiu Kövér.
Ramona Kövér a adăugat că pentru a reuși, tinerii ar trebui să se înconjoare de oameni care să îi încurajeze să iasă din zona de confort, lângă care să simtă că pot să crească.
Cei doi spun că ar trebui să se pună un mare accent pe educație financiară în școli, pentru că cei mici ar trebui să aibă câteva cunoștințe de bază despre bani încă de la o vârstă fragedă.
Pahare, capace și paie compostabile și un principiu simplu: fără alcool
Soții Kövér ne-au spus că pe lângă dorința de a promova cafeaua „to go” își doresc să îi facă pe oamenii să înțeleagă că te poți simți bine și fără să consumi alcool.
„În primul rând venim cu pahare compostabile, paiele și capacele la fel. Deci nu folosim plastic”, spune Ramona.
„Nu avem centre de compostare, însă dacă locuiești la casă, se pot arunca în grămada de compost și se va descompune mai repede decât plasticul. Afară se practică foarte mult așa ceva. Ne schimbăm ca și comportament foarte greu, dar dacă nu ne grăbim un pic metodele de a recicla și de a refolosi, în câțiva ani n-o să mai aibă cine să mai consume. Ne sufocăm în plastic. Diferența de preț e un pic mai mare dar se justifică în timp. Încercăm să ne concentrăm pe „to go” și cred că suntem singura locație din Sfântu Gheorghe unde nu se vinde alcool. La bază am gândit cafeneaua ca și un loc în care să nu expui tineretul și copiii la produsele din alcool, tutun. Să nu existe influențe negative. Chiar soția mea îmi zicea să te uiți la oamenii de pe stradă și sunt atât de triști și îngândurați. Nu avem o mentalitate de consumator de cafea ca cei din vest. Suntem pe fugă și un pic cam încordați. Am uitat să ne mai bucurăm de lucrurile mici. Vrem ca acesta să fie un loc în care oamenii pot să vină și să pună pe pauză totul. Să își tragă sufletul”, a adăugat Ovidiu.
Curcubeu după o ploaie mult prea lungă
Cafeneaua Muffin de pe strada 1 Decembrie 19218 a fost deschisă în februarie, cu puțin timp înainte să fie nevoiți să își tragă obloanele pentru câteva luni. Acum, cei doi speră să se redreseze și să facă în așa fel încât povestea lor să meargă înainte.
„Când am deschis, lumea era foarte încântată. Perioada în care a trebuit să închidem a fost un șoc pentru toată lumea. Am simțit diferența de la o zi la alta. Acum de când am redeschis, la început lumea a fost puțin reticentă. Acum încă trăim cu semnul întrebării, ceea ce nu e deloc plăcut. (...) Eram curioși și de reacția oamenilor și de cum vor primi ei ideea noastră. Eram foarte mulțumiți atunci. Dar nebunia asta te îngenunchează. Dar mergem mai departe. Noi ne vom da silința și vom munci ca să putem să implementăm ideile pe care le mai avem. Nu ne oprim aici”, ne-a mai zis Ramona.
Chiar dacă este destul de greu să te reinventezi când abia ai pornit pe un anumit drum, cei dori speră că vor reuși, pentru că întreg parcursul s-au ambiționat unul pe celălalt când a fost mai greu, iar situația puțin mai dificilă din prezent nu este o excepție.
„Ea a fost cea care m-a îmbărbătat în această perioadă. Până nu te afli într-o situație de acest gen, nu știi cum vei reacționa. Atunci te descoperi pe tine însuți”, a spus Ovidiu.
„Degeaba vrei o țară mai bună pentru copiii tăi dacă tu nu faci nimic”
Cu toate problemele, cu toate piedicile și dezamăgirile trăite acasă, tot în țara ta e mai bine, spun soții Kövér.
„Evident că sunt foarte multe neajunsuri și multe probleme aici și cu siguranță mulți ani de azi înainte vor mai fi, dar dacă noi tinerii nu încercăm să facem ceva, atunci cine? Degeaba vrei o țară mai bună pentru copiii tăi dacă tu nu faci nimic. Dacă eu nu fac nimic, atunci ce pretenții pot să am de la viitorul copilului meu?”, a spus Ramona.
„Se poate și aici, dar trebuie să fii ambițios și să tragi cu dinții de ce îți dorești. Clar că e greu. Dar dacă îți dorești, se poate. Aici ne referim la cei care s-au integrat foarte bine la societățile din vest, la oameni care au evoluat. E un șoc să te reîntorci, dar trebuie să știi să îl gestionezi”, a completat și soțul ei, Ovidiu.
Nu putem să știm cum ar arăta România dacă măcar o parte dintre tinerii talentați, entuziaști, dornici de schimbare s-ar întoarce acasă. Putem în schimb să îi susținem pe cei care au avut curajul să o facă și au pus suflet în micile afaceri prin care vor să facă lumea un pic mai bună.
Sursă foto: Observatorul de Covasna, Facebook/Muffin Café.