ACTUALITATE 3 iulie 2018

Poveste despre succes și dans, de la Sfântu Gheorghe via Barcelona și retur

de Iulia Drăghici - Taraș | 9414 vizualizări

Participanții din județul Covasna la Mondialul de Dans au venit acasă cu cele mai bune rezultate din România  

Sfântu Gheorghe și județul Covasna este, în premieră absolută, un punct de reper pe harta, nu doar națională, ci mondială a dansului. Asta datorită participării celor 46 de tineri de la Cercul de Dans Modern al Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe la cea mai mare competiție din lume dedicată dansului, Dance World Cup. Evenimentul a avut loc în perioada 23 – 30 iunie a.c. în Barcelona.  

Abia întorși din cea mai mare aventură a vieții lor de dansatori de până acum, copiii și tinerii din Sfântu Gheorghe se declară mulțumiți și mândri de ceea ce au obținut în urma reprezentării județului Covasna, în premieră la Dance World Cup. Deși obositoare și plină de provocări, experiența de a fi pe cea mai mare scenă a lumii dansului, cu alți peste 12.000 de dansatori din toată lumea, este una excepțională, spune și profesoara de dans Molnár Enikő.  

Cine sunt cei 46 de dansatori de rang mondial

Copiii și tinerii care au participat la Finala World Dance Cup Sitges Barcelona 2018 sunt:  Adam Riszta, Alexandrescu Andreea-Victoria, Barabási Janka-Johanna, Bartha Csilla, Bălănică Alexandra, Bălănică Brianna, Bernad Andreea, Bercea Andrada-Nicoleta, Benedec Orsolya, Boriceanu Bianca-Vasilica, Boriceanu Beatrice-Florena, Cernescu Denisa-Maria, Coman Emilia, Cojocaru-Vlad Lorena-Stefania, Csutka-Daczó  Zsanna, Dima Cosmin, Dobri Anita, Galang Nicole-Anne, Gombos Andrea, Györgyilyés Barbara, Iancu Henrietta-Judit, Iancu Rafaela, Imreh Diána-Andrea, Imreh Izabella, Imreh Edina-Gyöngyvér, Imreh Evelin-Léda, Imreh Zselyke, Karácsony Adrienn, Koós Adrienn, Krizbai Attila, Kulcsar Bernadett, Laslo Renáta-Brigitta, Moldovan Andreea-Elena-Mihaela, Okos Márk-Deniz, Pandele Mara-Ioana, Pap Hunor, Popa Ana-Maria, Sándor Mátyás, Szakács Johanna, Sylvester Henrietta-Vanda, Turturică Diana-Oana, Trandafir Rianna-Ecaterina, Urdă Andreea-Mălina, Vass Barbara-Nikolette, Vlăsceanu Andrea-Renáta și Zsigmond Zsanett.

„Copiii au luptat foarte mult și au reușit să facă față”

„Marți am  avut o zi foarte grea de un nivel mondial, cu multă acumulare de experiență, multe emoții, dar am reușit să ne ridicăm la nivelul respectiv”, începe profesoara Molnár Enikő povestea experienței Barcelona. „Duetul nostru a avut 31 de adversari tari ca Germania, Canada, India, Portugalia, Austria, Polonia, Macau, Bulgaria, Anglia, Israel, Spania, Scoția, Ucraina, Jersey, Cipru, România, unde categoria de vârstă era de la 9 până la 13, concurenții noștri având vârsta de 11 respectiv 13 ani. Aici am luat locul 20, cu punctaj de 80,7, suntem foarte mulțumiți de rezultat.

Trupa Dancing Dolls cu dansul The Clowns a avut 24 de adversari de asemenea puternici ( din Scoția, Jersey, Macau, Italia, Portugalia, Israel, Bulgaria, Spania, India, Ucraina, Anglia, Canada, Germania, Guernsey, Austria, Romania. Trei stiluri de dans în aceeași categorie Hip Hop, Street Dance și Commercial - din punctul ăsta de vedere a fost mai greu pentru că stilurile sunt diferite și hip hop-ul este mai greu decât Commercial, iar noi am avut dans Commercial. Categoria de vârstă a fost 6-13 ani. Noi am concurat cu copii având vârsta între 7-10 ani, fiind cei mai mici dintre concurenți. După  părerea mea este cel mai greu când este o diferență de ani așa de mare, între un dansator de 7 sau 10 ani față de un dansator de 13 ani. Cu toate acestea, clovnii noștri au făcut față și au luat locul 15 din 25, un rezultat de care suntem foarte mândri”, ne-a explicat profesoara Molnár Enikő.

Iar poveștile interesante de pe scena de la Sitges – Barcelona sunt departe de a se fi terminat, pentru că dansatorii noștri au fost prezenți pe scenă cu cinci dansuri în total.

„Trupa No Limit a început sesiunea cu primul dans unde s-au descurcat foarte bine, cu energie foarte mare. Ei au concurat cu țări ca Portugalia, Spania, Anglia, Germania, Israel, România sau Scoția. Din 12 producții au luat locul 11. Cu toate că am obținut acest loc, nu suntem dezamăgiți fiind un punctaj foarte bun și din nou am fost cei mai mici din categorie.

Echipa cea mai veche, One Beat, a reușit să primească un loc foarte acceptabil, fiind în categoria de vârstă Seniori (17-25 ani). Trupa noastră are copii cu vârste cuprinse între 11-20 ani! Am concurat cu țări ca Austria, Germania, Portugalia, Anglia sau Spania. Copiii au luptat foarte mult și au reușit să facă față unor concurenți foarte puternici, unii dintre ei și adulți și cu un punctaj foarte mare!”, ne-a mai spus profesoara de dans de la Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe.

Ultimul dans, la 02:30 noaptea

Cu toate că este frumoasă și uneori pare simplă, misiunea dansatorilor nu este nici pe departe ușoară. Copiii din județul Covasna, cu vârste între 7 și 20 de ani, au avut de îndurat și ore de nesomn pentru că ultimul dans din concurs a avut loc mult după miezul nopții.

„Ultimul dans de la mondiale a avut loc noaptea la ora 02:30. În categoria de vârsta seniori 17-25 ani, trupa noastră a concurat cu copiii având vârste între 7-20 ani, cu concurenți din țări ca Scoția, Spania, Germania, Portugalia, România, Anglia, Austria, Malaezia, Irlanda, din nou fiind cei mai mici din categorie. Aceasta a fost o zi foarte obositoare pentru noi. Am avut două dansuri cu care am concurat  după masa, practic am fost acolo toată ziua. Seara ne-am dus înapoi la cazare să mâncăm după care am mers din nou la  concurs. Copiii noștri au concurat  la ora 02:30. Erau deja obosiți. Stăteau în camera de schimbare cu alții 300-400 de concurenți, iar cei mici erau pe cale să adoarmă. Greu am reușit să-i mobilizez înainte de a intra pe scenă. Vorbim de o categorie foarte puternică, stil Hip Hop, iar în categoria de vârstă seniori, la unele echipe au dansat și antrenorii. Cu toate acestea, copiii noștri au dansat super bine, au făcut tot ce au putut!

Cu cât este mai mare categoria de vârsta cu atât este mai mare și nivelul dansurilor. Pentru noi a fost un pic mai greu, că am fost cu cei mai mici la fiecare sesiune de dans, și trebuia să concurăm cu adversari cu 3-4  ani mai mari”, ne-a mai spus profesoara Molnár Enikő.

Concluzia: punctaje peste 80 de puncte din 100 la toate producțiile și cei mai buni din România

„Am făcut față, nu am luat la niciun dans ultimul loc și am obținut punctaje peste 80  din 100 cu fiecare producție. În trei categorii am avut adversari din România pe care am reușit să-i depășim. A fost o experiență foarte mare pentru noi, și am învățat foarte mult. Nivelul este foarte mare, concursul este frumos organizat și civilizat, cu reguli stricte. Ne bucurăm pentru rezultate și deja suntem cu gândul la concursul de anul viitor care se va organiza în Portugalia”, concluzionează Molnár Enikő.

Nu în ultimul rând, aceasta transmite mulțumiri calde către toți sponsorii și partenerii care au făcut posibilă participarea copiilor și tinerilor la cel mai important concurs de dans la care județul Covasna a fost reprezentat vreodată, inclusiv către Imreh Ildikó și croitoreasa Bartok Ildikó, respectiv Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.