ACTUALITATE 8 martie 2016

Poştaşii covăsneni se pregătesc de proteste

de Sever Ioan Miu | 910 vizualizări

Sindicaliştii se plâng de salariile mici, volumul mare de muncă şi că nu-și pot lua concediu

Reprezentanții covăsneni ai Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) cer, împreună cu colegii lor din celelalte județe, modificări în Codul Muncii. Acestea vor permite angajaților unici, cum sunt factorii din multe sate din județ, să poată fi înlocuiți, pentru a-și putea lua concediu. De asemenea, poștașii cer majorarea salariului și noi angajări.

Poștașii covăsneni au strâns semnături, reușind să obțină adeziunea a 3500 de oameni din județ pentru o listă de revendicări. Dintre acestea, unele se referă la concediul de odihnă. Astfel, sindicaliștii cer „acordarea sporului de până la 35% salariatului sau salariaților cărora li se repartizează volumul parțial sau total de activitate. De asemnea, ei solicită majorarea procentului de 11% folosit în prezent pentru stabilirea numărului de salariați necesari pentru înlocuirea celor aflați în concediu de odihnă sau concediu medical de scurtă durată, precum și pentru acoperirea activității în intervalul dintre momentul vacantării unui post și cel al ocupării sale. „Cerem modificarea articolului 83 din Codul Muncii, să se facă o adăugire pentru a se putea angaja oameni pe perioada concediilor de odihnă a salariaților din funcții unice, și aici mă refer în primul rând la cei din mediul rural“, a anunțat președintele filialei covăsnene a SLPR, Cornel Radu.

„În județul Covasna, Poșta Română ajuns, în ultimii ani, de la 8 la 6 oficii urbane, de la 11 oficii rurale la 3, de la 22 de ghișee exterioare la 10. La agenții, unde sunt cele mai mari probleme, am avut 83, iar în momentul de față avem 48“, a punctat Radu. Din aceste 48 de agenții, 27  sunt duble sau triple, ceea ce înseamnă că un agent poștal deservește câte 2-3 localități.

Presiuni privind zilele de odihnă

„Sindicaliștii au ajuns la un punct la care nu mai reușim să-i ținem în frâu. De trei, dacă nu de patru ani de zile avem 50-60 de salariați din mediul rural care nu și-au luat concediu. Au fost cazuri și la noi și în țară în care s-au întâmplat accidente datorită muncii fără concediu“, ne-a declarat liderul sindical.

„Există o presiune ca în fiecare început de lună fiecare salariat să apară în condică având cinci zile concediu de odihnă. Am fost ieri și am făcut o ultimă verficiare la oficiul de poștă zonal, unde avem peste 1250 de zile de concediu neacordat pe 2015. În acest timp conducerea noastră pune presiune pe diriginte ca în fiecare lună să dea cinci zile la început. Asta înseamnă că poștașul pleacă cinci zile în concediu de odihnă, în acest timp nu poate să ducă nimeni corespondența, se adună, urmează în cele cinci zile când se întoarce să ducă tot ce s-a strâns într-o săptămână", a dezvăluit Radu. El a adăugat că sunt citații și alte documente care trebuie duse la timp, în caz contrar poștașul fiind bun de plată.

Nemulțumiri legate de posturile vacante și salarii

Sindicaliștii solicită și majorarea, în sumă fixă, a remunerației, în contextul în care, când va crește salariul minim pe economie, din cei 27.000 de angajați din țară ai poștei, 17.000 să primească salariul minim. De asemenea, poștașii cer deblocarea și ocuparea posturilor vacante, conform normărilor făcute de companie. „În moment de față avem lipsă în jur de 1000 de posturi. Acum 4-5 ani erau angajați la nivelul central al companiei în jur de 400 de salariați, în momentul de față sunt cel puțin 600. Atâta timp cât angajezi un om în companie, la același salariu ai putea să angajezi 3-4 agenți. La nivelul central nu o să-l angajeze sub 4000 de lei“, a spus Radu.

„Poștașii sunt oameni conștiincioși, oameni obișnuiți să muncească și pe vreme rea, și când au probleme medicale“, a reamintit secretarul SLPR Covasna, Cosmin Boricean.  Sindicaliștii solicită „încadrarea agenților, a factorilor și a salariaților din centrele de tranzit care lucrează numai în program de noapte, în grupa de condiții speciale de muncă, în scopul diminuării vârstei de pensionare a acestor categorii de salariați“.

Proteste, dar în weekend

Reprezentanții SLPR spun că sunt programate proteste, dar acestea vor avea loc astfel încât activitatea poștașilor să nu fie întreruptă: „Aceste proteste trebuie să le gândim foarte bine și foarte calculat ca să nu le creem probleme salariaților noștri. Se preconizează un miting mare la București în luna mai și ne gândim să fie, ca anul trecut, într-o zi de sâmbătă sau duminică“.

Întrunirile de protest sunt dificil de organizat în timpul săptămânii și cu participarea unui număr mare de salariați, după cum punctează Radu: „E o problemă. Conform Contractului Colectiv de Muncă eu am dreptul să scot un număr de oameni, dar dacă vreau să-mi vină 50... La ultima ieșire în fața Prefecturii mi-au venit oamenii și șefa Oficiului Județean stătea cu ochii pe ceas la intrare, a trebuit să-i țin de la 8 până la 9. Aveam colegi care la 8:30 începeau programul de muncă. Am rămas cu 40 de oameni în loc de 100. Nu știu ce impact a avut asupra populației“.

Teme articol: proteste Posta Romana postasi
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.