ACTUALITATE 10 octombrie 2023

Polițiștii rutieri covăsneni au dat cu 11% mai multe amenzi decât anul trecut

de Iulia Drăghici - Taraș | 430 vizualizări

Accidente grave au fost mai puține, dar, din păcate, au murit mai mulți oameni

Polițiștii rutieri din județul Covasna au dat în primele opt luni ale anului 2023 cu 10,99% mai multe amenzi decât în aceeași perioadă a anului trecut. Și acțiuni de control au fost mai multe, cu 8%. Prezența oamenilor legii pe străzi se vede nu doar în numărul de amenzi aplicate, ci și în faptul că au fost mai puține accidente grave. Din păcate, deși au fost mai puține persoane rănite, neatenția pe drumuri a luat mai multe vieți decât în 2022.

Cele mai recente statistici ale IPJ Covasna arată faptul că polițiștii rutieri au aplicat 11.499 de sancțiuni contravenționale în perioada 1 ianuarie - 31 august 2023, în creștere cu 10,99% față de perioada similară a anului precedent.

„Și în cazul constatării de fapte contravenționale, eforturile polițiștilor au fost concentrate în direcția combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, astfel, din sancțiunile constatate pentru:

  • Viteză: au fost aplicate 5.581 de sancţiuni;
  • Abaterile comise de pietoni: au fost aplicate 604 sancţiuni;
  • Abaterile comise de bicicliști: au fost aplicate 335 de sancțiuni;
  • Depășire neregulamentară: au fost aplicate 264 de sancțiuni;
  • Nerespectarea regulilor de prioritate a vehiculelor: au fost aplicate 49 de sancţiuni;
  • Nerespectarea regulilor de acordare a priorității pietonilor: au fost aplicate 25 de sancţiuni.

Totodată, au fost aplicate 148 de sancțiuni pentru conducere sub influența alcoolului. În plus, au fost aplicate 74 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto”, se arată în raportul IPJ Covasna.

Pe lângă amenzi, „structurile de poliție rutieră au reținut 1.285 de permise de conducere, dintre care 15,09% (194) au fost reținute ca urmare a comiterii unor infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, precum conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare, refuzul sau sustragerea de la recoltarea de probe biologice sau părăsirea locului accidentului”, mai arată aceeași sursă.

O creștere semnificativă, de 38%, s-a înregistrat la certificatele de înmatriculare/înregistrare retrase. Este vorba despre 676, cu 280 mai multe decât în 2022. Și plăcuțe de înmatriculare au rămas cu 22% mai multe la autorități față de anul trecut, adică au fost retrase 136. 

Aceste acțiuni, dar și cele educaționale, au scopul, până la urmă, de a crește siguranța rutieră. Lucru care pare că se întâmplă.

„În primele 8 luni din anul 2023, a fost înregistrat un număr mai mic de accidente rutiere grave, prin comparație cu perioada similară a anului trecut.  În perioada 01.01 – 31.08.2023, la nivelul județului Covasna s-au produs 26 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 10 persoane și rănirea gravă a altor 21. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, aceste cifre reprezintă o scădere cu 12 a numărului de accidente grave și cu 17 a numărului de persoane rănite grav, dar și, din păcate, o creștere cu 2 a numărului de persoane decedate”, mai arată statistica IPJ Covasna.

Viteza este principala vinovată pentru producerea acestor accidente.

„Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave au fost identificate:

  • viteza (19,23%): 5 accidente grave;
  • abaterile comise de bicicliști (19,23%): 5 accidente grave;
  • neacordare prioritate de trecere vehicule (11,53%): 3 accidente grave;
  • circulație pe sens opus (7,69%): 2 accidente grave;
  • depășire neregulamentară (7,69%): 2 accidente grave”, ne informează poliția covăsneană.

Același raport mai arată și că structurile de poliție rutieră au efectuat 1.083 de acțiuni ( cu aproximativ 8 % mai mult, față de perioada similară a anului trecut).

Cele mai multe s-au concentrat pe combaterea nerespectării regimului legal de viteză (214), dar au fost 80 de acțiuni și pentru abaterile comise de pietoni, 52 acțiuni pentru combaterea nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere pietonilor, 51 acțiuni pentru combaterea abaterilor comise de bicicliști, 47 acțiuni pentru combaterea nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere a vehiculelor și 43 acțiuni pentru combaterea depășirilor neregulamentare.

Circulați cu prudență! E mai important să ajungeți la destinație în siguranță decât mai repede.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.