PNL Covasna contestă modificările din sistemul educațional
Profesorul universitar dr. Cziprián Loránd, precum și președintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, au criticat dur prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului care, în opinia lor, „strică puținul bine” care s-a produs până acum în sistemul de educație din România.
În opinia lui Cziprián Loránd, profesor universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai”, noile prevederi legislative dau posibilitatea oricărei persoane să înființeze o universitate privată, politizează universitățile pentru că elimină incompatibilitatea între funcția de rector și cea de parlamentar și reintroduc doctoratul cu frecvență redusă, ceea ce este în detrimentul cercetării.
„Una dintre cele mai grave prevederi mi se pare cea referitoare la posibilitatea ca orice persoană fizică să poată înfiinţa o universitate proprie. Dacă nu îi iese pasienţa, o poate desfiinţa şi tot ce a adunat revine fondatorului. Acest lucru va duce la scăderea dramatică a calităţii sistemului de învăţământ, creând adevărate fabrici de diplome” – a declarat Cziprián Loránd.
Acesta a mai spus că noua OUG nu rezolvă problema specialiștilor practicieni și că nu există o legătură între teorie, cercetare și practică, și a punctat că și mai grav de asta este faptul că „asistăm la o castizare a breslei”. „După cum am văzut deja în cazul avocaților și a notarilor publici, asistăm la o castizare a breslei universitarilor. S-a dezvoltat o castă, în care cei care au ajuns în sistem pe principiul liberului acces au închis apoi porţile” – spune Cziprián.
Atât profesorul universitar cât și Mădălin Guruianu au catalogat ca fiind o mârșăvie faptul că noile prevederi au apărut pe 26 iunie, la câteva zile după închiderea anului școlar, când profesorii sunt în vacanță sau sunt ocupați cu examene. Liderul PNL Sfântu Gheorghe spune că această mișcare a fost o manipulare din partea PSD, dar și o lipsă de transparență pentru că, spune el, nu au fost întrebați nici profesorii, nici elevii, nici părinții. Guruianu spune de asemenea că prin OUG asistăm la o centralizare a sistemului de educație, pentru că Inspectoratelor Școlare Județene li se dă putere deplină.
„Prin actuala OUG, Guvernul a întărit fix puterea conducerilor de la IȘJ, numite pe criterii strict politice, ba chiar fiind politicieni reprezentativi, așa cum este cazul în județul nostru. Vreau să fie foarte clar de la început pentru toată lumea, un „caz Blănaru” nu se mai poate repeta. Un profesor poate lovi repetat copiii, se poate comporta discreționar cu ei, părinții pot face oricâte reclamații, pot exista comisii de anchetă, colegii se pot revolta, direcțiunea și Consiliul de Administrație pot să spună că nu mai doresc un asemenea personaj în școală, dar acesta le va râde în nas. De ce? Pentru că în acest moment Consiliile de Administrație nu mai au competență în aceste cazuri. Potrivit ordonanței, concursurile de angajare și deciziile de concediere sunt în exclusivitate atribuția IȘJ” – spune Mădălin Guruianu.
Cei doi politicieni au afirmat că susțin eventualele acțiuni de protest care vor avea loc împotriva noilor prevederi legislative. Dacă Cziprián a declarat că susține protestul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mădălin Guruianu afirmă că așteaptă ca organizațiile civile să ia atitudine și să protesteze, caz în care va susține aceste demersuri.
Reacţia celor doi a venit după ce Legea Educaţiei a fost modificată din nou. Primarul participă la Consiliul de Administraţie al şcolii, doctoranzii fac şcoala şi la fără frecvenţă, iar bacalaureatul va fi luat în trei sesiuni de examen – acestea sunt doar câteva dintre noile prevederi. Sindicatele din Educaţie consideră că Executivul Ponta politizează şcoala şi vrea intelectuali cu orice preţ.