ACTUALITATE 16 decembrie 2016

PMP reprezintă românii din judeţul Covasna în Parlament

de Iulia Drăghici - Taraș | 2383 vizualizări

Rezultatele finale la alegerile parlamentare de duminică, făcute publice în mod oficial abia joi, arată că prin redistribuirea mandatelor, românii din judeţul Covasna vor fi reprezentaţi în Parlament de Partidul Mişcarea Populară, condus la nivel naţional de fostul preşedinte Traian Băsescu. Ambele mandate, şi cel de deputat şi cel de senator, rămase spre redistribuire partidelor din judeţ, au fost atribuite aceleiaşi formaţiuni. Astfel, pentru următorii patru ani, antreprenorul Octavian Goga va fi deputat de Covasna, iar Gheorghe Baciu, fostul primar al oraşului Întorsura Buzăului, va fi unul dintre cei doi senatori ai judeţului.

„Îmi doresc foarte mult să nu îi dezamăgesc pe covăsneni şi o să fac tot ce îmi stă în puteri să fac ceva, să se simtă că există nu unul, ci doi parlamentari români în judeţul nostru. Cu toate că ştiam de trei zile, nu am ştiut sigur decât acum cinci minute că sunt deputat”, ne-a spus joi la prânz Octavian Goga.

Octavian Goga - PMPGheorghe Baciu -portrait

 

 

 

 

 

 

 

 

Acesta a mai precizat că deşi a participat în trecut la mai multe campanii electorale, cea de acum a fost una dintre cele mai liniştite. Mai mult, acesta ne-a mai spus că nu a fost uşor să convingă lumea că el ar fi cel mai potrivit pentru funcţia de deputat de Covasna şi că diferenţa de un vot între PMP şi ALDE pentru Camera Deputaţilor a fost cea care a făcut diferenţa.

„Am discutat cu oamenii, le-am explicat că la ora actuală cunosc cel mai bine problemele din domeniul agricol. Eu am o fermă de 200 de vaci şi ştiu efectiv care sunt problemele cu APIA, cu Primăriile. Am avut şi firme şi ştiu şi problemele legate de firme, de finanţe, de bănci. M-am lovit de cele mai multe dintre problemele pe care le are judeţul Covasna. Cu asta cred că am convins, cu toate că nu a fost uşor. Lumea nu l-a prea agreat pe Băsescu, dar am luat cu un vot mai mult decât ALDE, aşa că am fost la limită”, a spus acesta.

Cabinete la Sfântu Gheorghe şi Întorsura Buzăului 

Având în vedere că în zona Buzaielor se concentrează cea mai mare comunitate de români din judeţ, Octavian Goga a dezvăluit că are în plan să deschisă un cabinet de deputat la Întorsura Buzăului.

„O să ne facem cabinet. La Sfântu Gheorghe o să avem cabinet unde avem sediul de partid. O să facem unul şi pe zona Întorsura. O să facem un program, îl afişăm şi o să avem şi angajaţi care să primească în permanent persoanele care au probleme urgente de discutat. O să facem tot ceea ce trebuie”, ne-a declarat acesta.

Potrivit noului deputat de Covasna, cel mai probabil jurământul şi învestirea în funcţie vor avea loc luni sau marţi, săptămâna viitoare. „La Bucureşti suntem chemaţi pentru luni. Încă nu ştiu dacă luni sau marţi o să fie învestirea, dar aşteptăm să ne sune de la Prefectură să ne spună când o să ne dea mandatele”, a spus Goga.

Priorităţile parlamentarilor români de Covasna 

Potrivit unui interviu acordat pentru Agerpres, principalele priorităţi pe care senatorul Gheorghe Baciu îşi propune să le urmărească pe durata mandatului de parlamentar sunt legate de „învăţământ, sănătate şi cultură depolitizate, (...) o lege a sănătăţii bună, trainică şi viabilă în aşa fel încât doctorii să stea acasă, în România, iar românii să fie cât mai sănătoşi. Pornind şi de la specificul local al Întorsurii Buzăului, care a fost o zonă necooperativizată, doresc ca acel cadastru funciar să fie terminat în România, iar înscrierea terenurilor să fie peste tot realizată, în aşa fel încât stăpânii de drept al pământului, nu numai de fapt, să fie cetăţenii care îl posedă la ora actuală. Aici au fost întotdeauna fel de fel de interese ale avocaţilor din civil sau din Parlament, ale marilor latifundiari care dobândesc mai uşor pământul fără proprietate fiindcă valoarea lui e mai scăzută, în aşa fel încât să devină proprietari mari de pământ. O altă prioritate ar fi ca în zona forestieră să fie întreruptă orice tăiere abuzivă şi să se termine odată cu exportarea de masă lemnoasă brută a diferiţilor austrieci sau udemerişti care au tăiat sau ras mii şi mii de hectare de păduri în fiecare an. Desigur, la toate astea trebuie să adăugăm locuri de muncă, să vedem cum putem să atragem mai mulţi investitori în zonă şi în judeţ, să putem asigura cât mai multe locuri de muncă pentru cetăţenii noştri”, a explicat acesta.

La aceeaşi întrebare, deputatul Octavian Goga a explicat astfel: „Parlamentarul trebuie să reprezinte vocea oamenilor din colegiul său electoral. Eu voi reprezenta în Camera Deputaţilor judeţul Covasna, deci automat prioritate pentru mine vor fi problemele pe care le avem aici. Am totuşi câteva teme principale asupra cărora îmi voi direcţiona energia: agricultura şi situaţiile pe care le întâmpină fermierii în relaţia cu statul şi în special cu APIA. Covasna este un judeţ preponderent agricol, eu însumi am întemeiat o fermă în localitatea natală. Cunosc şi înţeleg dificultăţile fermierilor şi voi încerca să rezolv aspectele ce ţin de plata subvenţiei şi sprijin în agricultură, inclusiv prin atragerea de finanţări europene. Alături de colegii din Mişcarea Populară voi lupta pentru aplicarea riguroasă a Legii Educaţiei Naţionale. Trebuie să scoatem politica din şcoli şi să orientăm sistemul de învăţământ către elev şi nevoile lui. Şcolile profesionale sunt o soluţie atât pentru elevi cât mai ales pentru companiile care nu găsesc forţă de muncă. Dacă vom reuşi să scoatem de pe băncile şcolii generaţii educate de elevi, se va produce şi evoluţia societăţii. O altă direcţie principală este reforma sistemului de sănătate. Spitalele din România trebuie reorganizate. Normal este să mergi la spital să te vindeci, nu să fie locul unde te îmbolnăveşti mai grav”.

Gheorghe Baciu: Mă angajez să îi reprezint în viitorul Parlament şi pe românii din Harghita

Senatorul Gheorghe Baciu a declarat joi, potrivit Agerpres, că se angajează să-i reprezinte în viitorul Parlament al României şi pe românii din judeţul Harghita, unde UDMR a câştigat toate mandatele.

„Îmi pare rău că niciunul dintre partidele româneşti din judeţul Harghita nu a obţinut un mandat (...) Eu am mulţi prieteni în judeţul Harghita, alături de care am activat de-a lungul timpului în diverse asociaţii, în Harghita există şi Episcopia Ortodoxă, iar, dacă şi ei vor, atunci eu mă angajez să reprezint în Parlament şi comunitatea românească din judeţul învecinat. O să anunţ şi partidul despre această intenţie a mea“, a declarat Gheorghe Baciu, care a fost primar al oraşului Întorsura Buzăului din 1989 şi până în 2008, având la activ şapte mandate.

Este pentru prima dată în ultimii 12 ani când UDMR câştigă toate mandatele de parlamentar în judeţul Harghita.

În prima fază au fost atribuite în mod direct UDMR patru mandate de deputat şi unul de senator, iar la redistribuire Uniunea a mai obţinut un mandat de deputat şi unul de senator.

UDMR şi PMP pentru Covasna

Judeţul Covasna va fi reprezentat în noul Parlament de UDMR şi PMP. Formaţiunea politică maghiară a obţinut trei mandate de deputaţi şi unul de senator, iar PMP a obţinut câte unul pentru fiecare cameră din legislativ.

Primii trei candidaţi pe lista UDMR Covasna la Camera Deputaților au fost politologul Benkő Erika, deputatul Márton Árpád, juristul Kulcsár Terza-József, iar primul pentru Senat a fost Fejér László.

Pentru Camera Deputaţilor, UDMR Covasna a obţinut 50.135 de voturi, respectiv 75,04%, iar pentru Senat, 50.418 voturi, adică un procent de 74,40.

PSD a înregistrat 6.811 voturi din partea covăsnenilor pentru Camera Deputaţilor, adică 10,20% şi 7.035 de voturi pentru Senat, însemnând 10,38%. PNL a obţinut în judeţul Covasna 3.100 de voturi pentru Camera Deputaţilor (4,64%) şi 2.937 pentru Senat (4,33%).

La nivel local câştigătorul dintre PMP şi ALDE s-a decis la câteva voturi diferenţă în favoarea PMP. Acesta a adunat 1.967 de voturi pentru Cameră (2,94%) şi 2.066 (3,05%) pentru Senat, în vreme ce ALDE a obţinut cu un vot mai puţin pentru Camera Deputaţilor, adică 1.966 (2,94%), iar pentru Senat doar 1.909 voturi (2,82%). USR a obţinut în Covasna 1.109 voturi pentru Camera Deputaţilor (1,66%) şi 1.220 de voturi (1,80%) pentru Senat.

Rezultatele finale la nivel naţional

La nivel naţional, rezultatele finale ale scrutinului arată că pentru Camera Deputaţilor PSD a obţinut 45,47% din voturi, PNL- 20,04%, USR- 8,87%, UDMR- 6,18%, ALDE -5,62% şi PMP-5,34%. La distribuirea mandatelor pentru Camera Deputaţilor, PSD a primit 154 de mandate, PNL-69, USR- 30, UDMR-21, ALDE- 20, PMP-18.

La Senat, clasamentul a fost următorul: PSD- 45,67%, PNL- 20,41%, USR- 8,92%, UDMR- 6,24%, ALDE- 6 %, PMP- 5,65%. La distribuirea mandatelor pentru Senat, PSD a primit 67 de mandate, PNL- 30, USR-13, ALDE-9, UDMR-9, PMP-8.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
lili, 17 decembrie 2016
"Vorbeste", ca nu costa nici un ban... in urma lui, peste 4 ani vor ramane aceste "vorbe" goale. Ce-a ramas dupa Parlamentul ce-si incheie mandatul acum, Parlamentul ala umflat la aproape 600 de citeste integral
UDMR marele castigator. Felicitari Arpi!, 16 decembrie 2016
...asistam ca in Tinutul Secuiesc, UDMR-ul a castigat (aproape) tot, iar PSD-ul este marele perdant. Ce pacat ca nu este la fel si la nivel de tara. Zarurile inca NU au fost aruncate, Tariceanu mai citeste integral
janos, 16 decembrie 2016
Goga vorbeste ? De ce nu spune nimic de pensiile , salariile taiate , spitalele inchise de catre mentorul lui (chioru)? O sa aiba succes la Camera Deputatilor,daca se mai deschide o balastiera .
stelian, 16 decembrie 2016
Gata, ne-am scos, uite ce ușor se rezolvă toate problemele, vă doresc mult succes!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.