Ploile și frigul au scumpit legumele
Anul acesta prețurile legumelor și fructelor sunt totuşi mai apropiate de cele din Brașov
Dacă în anii trecuți erau diferențe mari între prețurile din piețele din Brașov și Sfântu Gheorghe, în ultimele zile acestea s-au echilibrat. E drept, fructele și legumele sunt mai ieftine la Brașov, însă nu la jumătate de preț, cum a fost anul trecut. Producătorii și intermediarii spun că vremea nefavorabilă din ultima vreme i-a determinat să crească puțin prețul, dar spun de asemenea că prețurile sunt acceptabile.
Marfă este destulă
În piețele din Sfântu Gheorghe tarabele sunt pline. Roșii, castraveți, ardei, cartofi, morcovi, pătrunjel, cireșe sau caise, în piață se găsesc de toate. Un kilogram de roșii se vinde cu 3-4 lei, castraveții costă 3 lei, ardeii 6, iar un kilogram de cartofi noi se vinde cu 3 lei, iar cei vechi la jumătate de preț. Fructele sunt cam scumpe, un kilogram de cireșe costă 8-10 lei, ceva mai ieftine sunt caisele, însă acestea nu sunt foarte coapte. Cam aceleași prețuri sunt și la Piața Decebal din Brașov, diferența fiind de 1-2 lei. E drept că prețurile diferă și în funcție de zi, la sfârșitul săptămânii fructele și legumele par a fi mai ieftine puțin, pentru că atunci și clienții sunt mai mulți. La Sfântu Gheorghe majoritatea vânzătorilor sunt intermediari, dar sunt și câțiva producători. Unul dintre ei ne-a spus că marfă este destulă, iar dacă vremea va fi caldă în perioada următoare, va fi până în toamnă. „Deocamdată recolta este bună, mă îngrijorează ploile din ultima perioadă, am avea nevoie de vreme frumoasă și soare pentru ca vinetele, ardeii, roșiile să se coacă” – spune un producător din sudul țării.
Gustul se plătește
Oamenii spun că ar găsi legumele și fructele mai ieftin în supermarket, însă preferă să le cumpere din piață pentru gust. „Nici nu se compară gustul legumelor și fructelor din import cu cele autohtone. În piață mai găsești gusturile adevărate, roșiile sunt coapte și în interior, nu doar la exterior, iar fructele nu au gust de apă. E adevărat, plătim puțin mai mult, dar atâta timp cât le găsim aici în piață, le luăm de aici. Am cumpărat toată iarna din supermarket, a fost de ajuns, acum până la terminarea sezonului vom veni în piață pentru a lua fructe și legume. E drept, prețurile sunt cam mari, dar eu zic că merită” – ne-a declarat o clientă.
Clienți fideli
Piețarii spun că au o clientelă fidelă, sunt anumite persoane care aleg câte o tarabă, și cumpără mereu de acolo. „Am clienți care de ani de zile cumpără de la mine. Începând din primăvară când vin cu ceapă verde, salată și ridichi, până toamna târziu când cumpără cele necesare pentru murături și zacuscă. Asta e cea mai bună reclamă pentru mine. Marfa este bună pentru că dacă nu ar fi, nu s-ar întoarce atâția să cumpere de la mine” – spune un vânzător. Părerea îi este împărtășită și de clienți, o femeie spune că mereu ia din același loc. „Sunt mulțumită de marfa pe care o găsesc la această tarabă. Legumele sunt mereu proaspete și au un gust bun. Dacă sunt mulțumită, de ce să merg la altul?” – spune ea.
Fructe prea scumpe pentru gem
Așa cum am arătat și mai sus, prețul fructelor este relativ ridicat, ceea ce înseamnă că mulți nu vor face gem, compot și dulceață anul acesta. „Anul trecut am cumpărat cireșe cu 5 lei, acum e dublu, sau chiar mai mult. Mi se pare scump, și nu știu dacă mai merită să mă complic cu gemuri. Pentru 5 kg de cireșe dau 50 de lei, plus zahărul, gemul va fi scump, mai bine iau gata făcut din magazin. Să vedem mai târziu ce preț vor avea caisele, prunele, dacă va fi mai ieftin, atunci voi face gem și compot din aceste fructe” – spune Maria Lazăr, o pensionară.
Aceleași prețuri și în piețele mici
Cu toate că în piețele de la gară, respectiv din cartierul Simeria tarabele sunt mai puține, la fel și vânzătorii, prețurile nu diferă foarte mult. Unii preferă să cumpere fructe și legume de aici, pentru că le este aproape de casă. „Știu că în piața centrală ai de unde alege, oferta fiind mult mai vastă, dar eu obișnuiesc să cumpăr din piața de cartier pentru că e mai convenabil. Pentru murături sau atunci când am de cumpărat mai multe, da, merg în piața centrală, dar în rest prefer să cumpăr de aici de la gară” – spune Magdalena Kovács, o pensionară din Sfântu Gheorghe.
Trăgând linie, vedem că piețele din Sfântu Gheorghe sunt pline nu doar de marfă, ci și de clienți. Cu toate că prețurile par piperate la unele produse, se vinde cam totul, și până la urmă vorbim de o situație în care toată lumea are de câștigat. Vânzătorii scapă de marfă, iar clienții au parte de legume și fructe gustoase și proaspete.
Ploile și frigul scumpesc legumele
Ne apropiem de jumătatea verii dar ploaia şi frigul au făcut din legumele româneşti trufandale. Castraveţii aproape şi-au dublat preţul într-o săptămână. De nevoie, spun producătorii disperaţi că, dacă temperaturile continuă să fie la fel de scăzute, vor avea pierderi şi de 50 la sută. Chiar şi dacă vor creşte iar preţurile.
Din cauza temperaturilor scăzute şi a ploilor din ultima săptămână, legumele nu s-au mai copt. Domnul Gheorghe se teme că dacă vremea o ţine tot aşa, va avea o producţie şi cu 25 la sută mai mică. La 8-9 grade, câte au fost zilele acestea, legumele n-au nicio şansă să se coacă.
Dar nu sunt compromise doar culturile din solarii, ci şi cele de pe câmp. Agricultorii ar fi trebuit ca până acum să planteze cel puţin a doua cultură. Ploile şi temperaturile au băgat producţia la apă şi, automat, au crescut preţurile.
Producătorii sunt disperaţi. Dacă temperaturile continuă să fie la fel de scăzute, vor avea pierderi şi de 50 la sută. Pe timpul verii, legumele nu se coc dacă sunt mai puţin de 20 de grade. Iar preţurile vor continua să crească.