ACTUALITATE 13 iunie 2012

Plătiți ca să învețe meserie

de Székely Emőke | 73 vizualizări

Aproape că nu mai sunt locuri în clasele profesionale care vor porni din toamnă. Inspectorul șef din cadrul IȘJ Covasna, Keresztély Irma este de părere că pe copii i-a motivat și bursa de studiu pe care o va primi fiecare dintre ei.

S-a terminat prima fază a înscrierilor în clasele profesionale care se vor înființa din toamnă. În județul Covasna este vorba de 12 clase, adică 336 de locuri, dintre care după prima etapă a înscrierilor au rămas libere 50. În aceste clase se pot înscrie elevii care au absolvit clasa a IX-a, iar durata studiilor este de doi ani. În acești ani elevii vor avea multe ore de practică la firmele cu care școlile au încheiat un contract de colaborare. Domeniile sunt diverse, de la zidar, tencuitor, sudor, vopsitor auto la confecționer, ospătar sau bucătar.

Keresztély Irma spune că a rămas plăcut surprinsă de interesul ridicat față de aceste clase, spunând că este cert faptul că toate cele 12 clase se vor înființa, iar locurile rămase deocamdată libere pot fi ocupate în a doua fază a înscrierilor care a început pe data de 11 iunie. În aceste clase se pot înscrie și acei tineri care dintr-un motiv sau altul la ora actuală nu sunt elevi, cu condiția să fi absolvit clasa a IX-a și să nu împlinească vârsta de 18 ani până la finele lunii august. Aceștia vor fi înscriși însă în limita locurilor rămase libere.

„Înființăm clase în care copiii vor învăța meserii care sunt cerute pe piața muncii. După absolvirea celor doi ani de școală profesională acești elevi se pot reînscrie la liceu, dacă doresc, dar trebuie să o spunem că sunt copii care nu au ce căuta la liceu. Dacă sistemul școlilor profesionale va funcționa, peste trei ani nu vom mai avea o promovabilitate atât de scăzută la examenul de bacalaureat” – a declarat Keresztély Irma.

Elevii care vor urma cursurile școlilor profesionale vor beneficia de o bursă de studiu care va fi în jurul valorii de 200 de lei pe lună, iar șefa IȘJ spune că această facilitate este după părerea ei unul dintre motivele pentru care un număr atât de mare de copii s-au înscris deja la aceste școli.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.