ACTUALITATE 21 decembrie 2011

Planurile de anul acesta rămân valabile şi pentru 2012 - „Aş vrea să îi aducem la Sfântu Gheorghe pe Mircea Cărtărescu sau Andrei Pleşu“

de Székely Emőke | 435 vizualizări
Interviu cu directorul Bibliotecii Judeţene „Bod Péter“, Szonda Szabolcs. Anul 2011 nu a fost unul liniştit şi lipsit de evenimente la Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”. Printre numeroasele programe, lansări de carte şi întâlniri, instituţia a avut parte şi de scandal. Directorul Szonda Szabolcs a fost demis...

Interviu cu directorul Bibliotecii Judeţene „Bod Péter“, Szonda Szabolcs.

Anul 2011 nu a fost unul liniştit şi lipsit de evenimente la Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”. Printre numeroasele programe, lansări de carte şi întâlniri, instituţia a avut parte şi de scandal. Directorul Szonda Szabolcs a fost demis, acesta recâştigându-şi funcţia în urma unui nou concurs. Despre toate acestea, dar şi planurile de viitor, am stat de vorbă tocmai cu persoana cea mai implicată, fostul şi actualul director al instituţiei, Szonda Szabolcs.

- Dacă ar fi să faceţi o scur­tă sinteză a anului 2011, ce aţi spune despre activitatea Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”?

- Cu toate că am avut aceleaşi tăieri de buget pe care le-au avut toate instituţiile publi­ce, pot spune că am încheiat un an bun. Dacă luăm în considerare reacţiile cetăţenilor, putem spune că am organizat destul de multe evenimente care au fost pe placul publicului larg. Am reuşit de asemenea să menţinem nivelul anilor trecuţi în ceea ce priveşte achiziţia de cărţi noi. Asta înseamnă că biblioteca se extinde cu 3.500 de volume în fiecare an. Sigur, sunt şi cărţi casate, dar aceasta este fluctuaţia normală a unei biblioteci.

- Aţi fost demis din funcţia de director al instituţiei. După o vreme aţi recâştigat acest post. În ce măsură a influenţat acest lucru viaţa bibliotecii?

- Din fericire nu au fost probleme în ceea ce priveşte funcţionarea normală a instituţiei. Lucrurile pe care le-am început au continuat, activităţile specifice şi-au urmat cursul. Aşa cum am declarat şi după cel de-al doilea concurs de ocupare a postului de director, instituţia în sine a fost cea atacată, provocată. Ceea ce este trist, este faptul că vorbim despre o bibliotecă, nu despre un punct cheie al securităţii. Noi ca şi instituţie nu facem altceva decât să răspundem la cererile comunităţii, să satisfacem nevoile de lectură din oraş şi judeţ. Din păcate am investit multă energie în tot acest scandal, energie şi timp ce puteau fi folosite în scopuri mult mai benefice pentru toţi. Pe de altă parte mă bucur că am primit reacţii pozitive, suport de la mulţi cetăţeni, ceea ce relevă faptul că această bibliotecă este importantă pentru membrii acestei comunităţi.

- Care au fost greutăţile pe care le-a întâmpinat instituţia în 2011, pe lângă acest incident?

- Oricât de uzate ar fi aceste vorbe, şi angajaţilor bibliotecii li s-a tăiat din salariu. Cu toate acestea activităţile pe care le desfăşurăm, precum şi ceea ce oferim publicului, sunt din ce în ce mai diversificate. Pentru a îmbina aceste două lucruri, ai nevoie de motivaţie interioară, de un surplus de energie care te face să nu renunţi, să mergi mai departe. Dacă cei ce lucrează în această instituţie nu şi-ar iubi locul de muncă şi activitatea pe care o desfăşoară aici, ne-ar fi foarte greu. Aici este vorba de muncă de echipă, dacă un element se clatină, toată structura are de suferit.

- Care este atitudinea cetăţenilor faţă de bibliotecă în aceste vremuri de criză?

- Încercăm permanent să ne adaptăm nevoilor comunităţii. De aceea oferim şi lucruri sau servicii pe care omul de rând nu le găseşte în alte părţi sau are restricţii la ele. Cine doreşte, poate să navigheze pe internet, se pot solicita copii xerox ale unor pasaje din cărţi. Sunt cazuri în care omul nu îşi permite aşa ceva acasă, iar noi stăm la dispoziţia oricui cu aceste servicii.

- Cărţile s-au scumpit destul de mult în ultima vreme. Simţiţi că oamenii preferă mai degrabă să împrumute volume de la bibliotecă decât să le cumpere?

- Faptul că preţul publicaţiilor a crescut îl simţim şi noi în procesul de achiziţie. Nu mai putem cumpăra atâtea volume ca în anii trecuţi. Cu toate acestea încercăm să achiziţionăm titluri care îi interesează pe cetăţeni, să fim la curent cu noutăţile. Aşa cum nici noi nu putem, nici cetăţenii nu mai cumpără prea multe cărţi. Bugetul oamenilor pentru cărţi, pentru cultură a scăzut drastic, iar acest lucru se simte. Biblioteca poate fi o alternativă acceptabilă pentru toţi pe vremuri de criză. Pe de altă parte văd o deschidere mai mare către cultură. Nu este vorba numai de faptul că lectura, cultura este balsam pentru suflet, ci şi de faptul că aceste lucruri mai echilibrează greutăţile de zi cu zi ale oamenilor.

- Cum vedeţi relaţia dintre carte şi lumea virtuală?

- Nu putem spune că revenim la o eră a cărţilor. Trebuie să ţinem pasul cu vremurile de acum, tocmai de aceea ne străduim să echilibrăm internetul şi cartea. De aceea de câţiva ani organizăm şi cursuri de cunoştinţe primare de calculator pentru pensionari, iar programul Biblionet este poate cea mai elocventă dovadă a faptului că internetul şi biblioteca se pot îmbina într-un mod benefic. În comunele unde am implementat programul Biblionet, unde am montat calculatoare cu acces la internet, a crescut şi fluxul bibliotecii.

- Aveţi programe şi evenimente pentru copii. Încearcă biblioteca să îi facă pe cei mici să iubească lectura, cartea?

- Cred că orice lucru trebuie început din timp. De aceea ne axăm pe promovarea bibliotecii, a cărţilor, a lecturii în rândul copiilor. Dacă ştii ce fel de carte să îi dai copilului în mână, acela va iubi lectura. „La drum cu lectură” este un program foarte îndrăgit şi de noi, şi de către părinţi. În cadrul acestui program fiecare nou născut din Sfântu Gheorghe primeşte din partea Bibliotecii Judeţene „Bod Péter” un pachet de cărţi specifice vârstei lor şi o legitimaţie de bibliotecă, aceasta fiind validată atunci când cel mic va şti să citească. Până acum, 150 de nou născuţi au beneficiat de aceste cărţi, dar programul s-a extins şi am acordat cărţi tuturor copiilor de clasa a patra şi a opta.

- Am auzit despre un alt program, numit „Aventurile lecturii”. În ce constă acesta?

- „Aventurile lecturii” este un alt program ce se adresează copiilor, de această dată celor din ciclul gimnazial. Ei primesc diferite chestionare pe care trebuie să le completeze, dar răspunsurile le pot afla numai dacă citesc bibliografia ataşată. Este un concurs pe echipe, iar finala acestuia va avea loc anul viitor.

- Ce planuri aveţi pentru 2012?

- La anul ne dorim să organizăm cât mai multe programe posibil. În 2012 se împlinesc 300 de ani de la naşterea lui Bod Péter, aşadar ne vom axa pe programe tematice. În ceea ce priveşte programele pentru publicul român, rămân valabile planurile de a invita nume mari ale literaturii contemporane. Aş vrea să îi avem alături pe Mircea Cărtărescu sau Andrei Pleşu, sperăm să reuşim să îi aducem la Sfântu Gheorghe. De asemenea în 2012 vrem să ne apucăm de lucrările de modernizare a bibliotecii. Au fost avizate toate planurile, urmează să facem licitaţia publică şi să ne apucăm de treabă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.