ACTUALITATE 20 februarie 2013

Planuri mari pentru gimnaștii covăsneni

de Székely Emőke | 679 vizualizări
Olanda va găzdui în acest an ediția de vară a Festivalului Olimpic al Tineretului European, competiție la care va participa și gimnastul Emanuel Bădilă, legitimat la CSM Sfântu Gheorghe. Gimnaștii covăsneni vor merge și la alte competiții interne și internaționale, așadar pentru sportivi și antrenorul Liviu Botoș anul 2013 va fi unul plin.

CSM Sfântu Gheorghe va participa la ediția de vară a FOTE prin Emanuel Bădilă

emanuel badila 3

Olanda va găzdui în acest an ediția de vară a Festivalului Olimpic al Tineretului European, competiție la care va participa și gimnastul Emanuel Bădilă, legitimat la CSM Sfântu Gheorghe. Gimnaștii covăsneni vor merge și la alte competiții interne și internaționale, așadar pentru sportivi și antrenorul Liviu Botoș anul 2013 va fi unul plin. Despre toate acestea am stat de vorbă cu Liviu și am aflat – printre altele – că și veteranii gimnasticii vor evolua anul acesta la concursuri internaționale.

 

– Cum a fost anul 2012 pentru secția de gimnastică a CSM Sfântu Gheorghe și ce obiective v-ați propus pentru 2013?

– Am încheiat un an în care am făcut un pas înainte față de 2011. Prin Emanuel Bădilă am obținut 4 medalii naționale, dintre care una de aur. De asemenea am participat la Campionatul European de Juniori, așadar pot spune că am avut un an reușit. Pentru 2013 ne-am propus cel puțin 3-4 medalii naționale, dacă se poate cât mai strălucite, iar pe plan internațional, Emanuel Bădilă sper să participe la Festivalul Olimpic al Tineretului European, care va avea loc în Olanda în luna iulie.

– Emanuel Bădilă este cel mai valoros gimnast de la CSM. Care este situația la cei mici? Aveți sportivi, gimnaști care să îi calce pe urme?

– Sigur că da, sunt „piticii”, copiii care s-au remarcat la Școala de Gimnastică „Botoș Liviu”, și care activează în cadrul CSM, unde au oportunitatea de a face sport de performanță. Și pentru ei pregătim concursuri anul acesta, vom merge la Campionatele Naționale, dar și la prestigiosul Gym Fest Turkey, concurs la care participă gimnaști din mai multe țări. La acest concurs vom participa pentru al treilea an consecutiv, avem o relație foarte bună cu un club din Turcia. Inițial a fost vorba că vor veni și ei la noi, dar deocamdată acest lucru nu s-a concretizat, rămâne de văzut pe mai departe dacă vor veni sau nu la Sfântu Gheorghe.

– La ce alte concursuri veți participa?

– Pe băieți îi voi duce în Ungaria, unde vom onora invitația făcută de clubul Újpest, vom merge și în Slovacia la un concurs internațional, și desigur vom participa la Campionatul Național. Cu Emanuel Bădilă vom merge la Berlin în luna martie, unde va avea loc prestigiosul concurs „International Junior Team Cup”, eveniment la care vor participa sportivi din peste 30 de țări. Dacă bugetul ne va permite, ne-am dori să mai transferăm doi sportivi la CSM Sfântu Gheorghe pentru că în cazul în care sunt 3 sportivi, aceștia formează deja o echipă și ar putea participa la concursuri pe echipe.

– La cine v-ați gândit să transferați și de unde?

– Avem câteva nume în vedere, dar nu le pot dezvălui pentru că, așa cum am spus, depinde de buget. Dacă va fi posibil, vom aduce sportivi buni.

gimnaste

– Școala de Gimnastică „Botoș Liviu” este oarecum o rampă de lansare pentru sportul de performanță. Sunt copiii interesați de gimnastică, vin la antrenamente?

– Da, sigur că vin, dar și renunță. Pot spune că din totalul copiilor cu care lucrez, în jur de 30% renunță, iar din restul dacă o zecime ajunge să facă performanță, este bine. Nu este ușor, trebuie să te apuci la o vârstă foarte fragedă și întotdeauna există posibilitatea ca cei mici să se plictisească, să nu mai vrea, sau să spună că mai bine joacă fotbal. Este realitatea zilelor noastre, pe care nu o putem ocoli. Cu toate acestea, Școala „Botoș Liviu” se dezvoltă, am deschis filiale și la Covasna, Brașov și Teliu, de unde cei mai talentați copii vor avea posibilitatea de a ajunge la CSM Sfântu Gheorghe.

– Am vorbit despre planurile pe care le aveți pe 2013, însă veți avea bani pentru a le duce la bun sfârșit?

– Ne descurcăm din ce avem. Am depus proiecte la Consiliul Local Sfântu Gheorghe și la Consiliul Județean Covasna (pe Școala „Botos Liviu), am cerut bani de transport, cu restul încercăm să ne descurcăm. Dar și cu transportul… riscul e mare. De exemplu, anul trecut am primit bani de benzină pentru a merge în Turcia. Vă dați seama ce responsabilitate înseamnă să iei copiii și să îi transporți cu o mașină mică atâția kilometri. Din fericire nu am avut întâmplări nefericite, sper să nici nu avem.

– Ești singurul antrenor de gimnastică atât la CSM, cât și la școala ta. Cum te descurci, nu ai avea nevoie de ajutor măcar la școală, unde sunt mulți copii?

– Sigur că am nevoie de ajutor, însă nu mă plâng. Fac ceea ce îmi place și asta compensează multe. Am în vedere să aduc doi profesori de sport lângă mine. Unul dintre ei este încă student, celălalt a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport. Adevărul este că lumea nu prea vine să antreneze gimnaști pentru că munca este grea, copiii sunt mici, iar rezultatele apar relativ târziu.

– În afară de faptul că îi antrenezi pe alții, te antrenezi și tu…

– Da, așa este. La Școala „Botoș Liviu” am înființat secția de veterani. Acest lucru înseamnă că foștii gimnaști se pregătesc pentru concursuri. Așa cum în alte sporturi sunt competiții dedicate veteranilor, așa este și în gimnastică, sunt concursuri unde ai de efectuat exerciții pe toate aparatele, cu elemente obligatorii, însă nu la nivelul pe care îl vedem la televizor, de exemplu. Anul acesta chiar voi participa cu un coleg, Veres Tibor, la două campionate de veterani, unul în Letonia și altul în Ungaria. Până la urmă și noi trebuie să fim în formă, nu doar copiii pe care îi antrenăm.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.