Planuri de dezvoltare există, dar lipsa banilor le ține pe loc
Primăria comunei Ilieni speră la un buget pe măsura celui din 2012
Deși bugetul nu a fost votat încă la nivel de județ, așa că nici la nivelul comunelor, primarii abia așteaptă să vadă cifrele, indiferent care ar fi acestea: de ele depinde începerea muncii pe proiecte, căci fără bani nu se poate face mai nimic. Acesta e și cazul primarului din Ilieni, Fodor Imre, care spune că planuri are multe pentru comună, dar lipsa banilor nu-i permite să se avânte în prea multe acțiuni.
Canalizarea, o prioritate
Unul dintre cele mai importante proiecte pe care Fodor Imre le are în vedere se referă la canalizarea comunei, pentru care există studiile dar încă nu s-au găsit sursele de finanțare. Un al doilea proiect important prevede reabilitarea conacelor – unul la Dobolii de Jos și altul la Ilieni.
„Aceste conace sunt reprezentative pentru zona noastră și ar fi păcat să se distrugă în totalitate. Se află în proprietatea administrației locale, dar ne-ar trebui foarte mulți bani să le punem la punct. Împreună cu cei din Consiliul Local voi încerca să identificăm în acest an surse de finanțare astfel încât măcar să începem ceva în direcția reabilitării”, a explicat primarul, arătând că de altfel mai există și alte clădiri în comună care ar trebui să fie refăcute – întâi pentru valoarea lor și apoi inclusiv din motive de estetică.
Proiect de 2,5 milioane de euro
În rest, există speranța demarării în acest an a lucrărilor pentru un proiect câștigat prin FEADR. Proiectul are o valoare de 2,5 milioane de euro și chiar dacă a fost depus în 2009 se pare că doar spre finele acestui an vor începe lucrările propriu-zise. Fiind un proiect integrat de dezvoltare, are mai multe componente: infrastructură – repararea unor drumuri comunale, cultură – renovarea și dotarea căminelor culturale din Dobolii de Jos și Sâncrai, reabilitarea unui pod de piatră din Sâncrai și componenta socială – înființarea unui centru after-school la Ilieni. Fodor Imre spune că în 2012 a fost încheiat contractul, iar în prezent este în curs implementarea caietelor de sarcini, urmând ca undeva spre jumătatea acestui an să fie demarată achiziția publică pentru proiectare și apoi cea de execuție.
Cu gândul la bugetul care ar putea fi adoptat undeva în luna martie, Fodor Imre a arătat că speră ca acesta să fie măcar la nivelul celui din 2012, adică de 1,7 milioane lei.
„Eu sper la așa un buget, dar tare mi-e că va fi mai mic... În ultimii cinci ani bugetul a tot scăzut, astfel că am ajuns la un buget cu 40% mai mic în 2012 față de cel din 2007. Prin urmare, pentru proiecte de dezvoltare ne rămâne foarte puțin, dacă stăm să scădem salariile din învățământ, cheltuielile de funcționare, salariile din administrație”, a arătat Fodor Imre.
Primarul spune că tot e bine atâta vreme cât Primăria s-a ținut departe de datorii, așa că nu au astfel de obligații. Ba dimpotrivă, alții sunt datori – Ministerul Mediului și cel al Educației. Cele două ministere care au derulat proiecte la Ilieni au rămas datoare cu sume care în totalitate depășesc 300.000 de lei și care tare bine ar prinde acum la bugetul local.