Plăcuțele personalităților românești, plătite din buzunarul primarului
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, va sponsoriza realizarea plăcuțelor cu denumirile de străzi ce poartă numele unor personalități române, deoarece donația primită în urmă cu câțiva ani în scopul realizării plăcuțelor pentru noile denumiri din oraș se limitează doar la cele ce poartă numele unor personalități maghiare.
Antal Arpad a declarat că primele plăcuțe cu denumirile de străzi ce poartă nume de personalități române au început să fie amplasate, odată cu plăcuța ce va marca strada Mihai Eminescu. Potrivit primarului, în perioada aceasta se lucrează la realizarea plăcuței de prezentare și citare a poetului național, aceasta urmând să fie inscripționată în limbile română, maghiară și engleză.
„Din moment ce nimeni altcineva nu s-a oferit, voi sponsoriza eu realizarea plăcuțelor ce poartă numele unor personalități române. Donația veche se referea strict la personalitățile maghiare, de aceea nu putem folosi acei bani pentru realizarea plăcuțelor ce poartă numele unor personalități române”, a explicat Antal Arpad.
Primarul a mai arătat că nu face acest lucru pentru a-i mulțumi pe unii sau pe alții, ci pentru că pur și simplu consideră că această sponsorizare în favoarea plăcuțelor ce vor marca personalitățile române este „un gest de normalitate”.
Prima plăcuță montată de Primărie a fost cea care marchează strada Petofi Sandor, în centrul orașului, pe aceasta arătându-se că Petofi a fost poet, revoluționar, fiind recunoscut ca „erou național maghiar“ (în textul în limba română) şi ca „poetul național al Ungariei“ (în cel în limba engleză). Alături de aceste informații, se indică și faptul că strada se află în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, dedesubt aflându-se un citat din Petofi Sandor.
Antal Arpad a explicat că astfel de citate vor fi postate alături de fiecare plăcuță din oraș ce va purta numele unei personalități, fie că aceasta aparține culturii maghiare sau celei românești.
CL Sfântu Gheorghe a aprobat în primăvară, cu voturile împotrivă ale consilierilor români, schimbarea denumirilor câtorva zeci de străzi din oraș. Potrivit acestei hotărâri a CL, strada 1 Decembrie 1918 a fost împărțită în trei porțiuni - una cu denumirea poetului național Mihai Eminescu, alta cu denumirea poetului maghiar Petofi Sandor, în timp ce o a treia parte va păstra denumirea Zilei Naționale a României - 1 Decembrie 1918. Majoritatea noilor denumiri evocă personalități maghiare, iar în rest, primarul Antal Arpad a propus și schimbarea unor denumiri de străzi care nu purtau nume de personalități dar, susținea edilul, aveau conotații comuniste.
Modificarea denumirilor de străzi include nu doar plăcuțe noi ci și schimbarea cărților de identitate pentru cele 9.000 de persoane care locuiesc pe străzile incluse în lista cu denumiri noi, însă primarul Antal Arpad a dat asigurări că buzunarele cetățenilor nu vor fi afectate.