Placă memorială dedicată Centenarului, dezvelită de Prefectura Covasna
Acesta este singurul monument de for public dedicat Unirii realizat în reședința de județ
Anul Centenar aduce la Sfântu Gheorghe nu doar evenimente și festivități, ci și o placă memorială dedicată celebrării Zilei Naționale la 100 de ani de la Marea Unire. Aceasta a fost prezentată publicului miercuri, 28 noiembrie a.c., într-un eveniment organizat în fața Prefecturii Covasna, pe fațada căreia se și află tăblia.
Placa memorială, pe care scrie „Înfăptuirea visului de aur al tuturor românilor – 1918 - 2018”, alături de sigla Centenarului, a fost sfințită de preoții ortodocși într-un eveniment solemn în care a avut loc dezvelirea plăcuței. În discursul său, prefectul Sebastian Cucu a oferit câteva detalii cu privire la motivul inaugurării acesteia chiar în 28 noiembrie, dar și despre ideea din spatele acestea acțiuni.
„Placa memorială, pentru că nu îmi place să îi spun comemorativă pentru că nu o comemorăm Ziua de 1 Decembrie, ci o celebrăm, este dedicată Zilei de 1 Decembrie 1918. (...) De ce o placă memorială pentru ziua de 1 Decembrie? Asta cred că se înțelege de la sine. În Anul Centenar, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, am găsit de cuviință ca și aceasta să fie una dintre activitățile care să cinstească Marea Unire de la 1918. Al doilea considerent este acela că în afară de Bustul preotului Gheorghe Cerbu de la Întorsura Buzăului și Grupul Statuar de la Covasna, care va fi inaugurat vineri și care îi reprezintă pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria, din păcate, la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, reședință de județ, nu avem, un alt monument de for public care să fie inaugurat în acest An Centenar și care să cinstească acest mărit eveniment. Prin urmare am găsit de cuviință să facem noi acest lucru”, a declarat prefectul Sebastian Cucu, subliniind totodată că placa memorială a fost un cadou oferit județului Covasna de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.
În ceea ce privește motivul pentru care placa a fost prezentată publicului miercuri, și nu sâmbătă, de 1 Decembrie, este, potrivit prefectului, pentru că s-a dorit în acest fel marcarea momentului în care Bucovina a fost alipită României. „Am găsit de cuviință să cinstim acest moment”, a mai spus Sebastian Cucu.
Nici locul amplasării plăcii memoriale nu a fost ales întâmplător, a punctat prefectul, care a explicat că Instituția Prefectului județului Covasna s-a născut odată cu Unirea și este totodată localizată într-o clădire „mai bătrână decât Unirea”.
Tot miercuri, municipiul reședință de județ a fost împânzit cu steaguri tricolore în cinstea Zilei Naționale. Festivitățile dedicate Anul Centenar sunt în toi în toată țara, cât și în județul Covasna. Programul acestora poate fi consultat pe www.covasnamedia.ro, pe pagina dedicată Centenarului, cu link situat între secțiunile de Vreme și Cursul Valutar.