ACTUALITATE 15 ianuarie 2014

Peste o sută de indicatoare rutiere, dispărute de pe DJ 121

de Székely Emőke | 197 vizualizări

Autorităţile judeţene cred că acestea au fost furate şi valorificate la fier vechi

Nu au trecut nici doi ani de când drumul renovat dintre Târgu Secuiesc și Covasna a fost dat în folosință, dar au apărut deja neregulile. Hoții au pus ochii și... mâinile pe indicatoarele de circulație amplasate pe acest drum, iar Consiliul Județean nu poate face altceva decât să le înlocuiască. Poliția spune că nu a primit încă o sesizare despre aceste furturi.

„S-au furat peste 100 de semne de circulaţie montate pe porţiunea de drum între Târgu Secuiesc şi Covasna. Nu ne-am aşteptat să efectuăm astfel de lucrări de întreţinere pe drumul judeţean 121, reabilitat acum un an şi jumătate” – a declarat Kovács Ödön, managerul public al judeţului Covasna.

„Drumul Judeţean 121 era drumul despre care am putut spune că totul este în regulă.  Trebuie doar curăţat şi atât. În urmă cu câteva săptămâni, unul dintre colegii noştri a observat însă că de pe marginea drumului lipsesc câteva indicatoare de circulaţie. După evaluarea situaţiei, am avut o surpriză neplăcută: pe această porţiune de drum au dispărut peste 100 de semne de circulaţie” – a spus Kovács. El a mai adăugat că unele indicatoare rutiere au fost furate cu tot cu suport, în alte cazuri a dispărut doar indicatorul, iar înlocuirea grabnică a acestora intră în sarcina Consiliului Judeţean Covasna.

Pagubă de zeci de mii de lei

„Am cerut deja oferte pentru noile indicatoare: preţul unui indicator cu suport şi cu TVA inclus este cuprins undeva între 500 şi 700 lei. Evident, acolo unde mai există suportul, va costa mai puţin, dar şi aşa valoarea totală se ridică la 30-40 de mii de lei. Problema este că cu aceşti bani am fi putut curăţa toate canalele de la Balvanyos sau am fi putut construi două podeţe noi în locul celor deteriorate” – a precizat Kovács Ödön. Managerul public al judeţului şi-a exprimat convingerea că poliţia va trata problema cu prioritate, menţionând totodată că semnele de circulaţie nu dispar doar de pe această porţiune de drum, ci furturile afectează şi alte zone ale judeţului. Purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Nicoleta Marin, ne-a declarat însă că Poliția nu a primit nicio sesizare despre aceste furturi.

Indicatoarele ajung la fier vechi

În opinia lui Kovács, o problemă majoră îl reprezintă faptul că semnele de circulaţie sunt preluate fără problemă de centrele de colectare a fierului vechi. El a arătat că în unele locuri se poate observa că stâlpul de susţinere a indicatorului rutier a fost tăiat cu flexul, iar pe unele porţiuni hoţii au lucrat cu atâta minuţiozitate, încât în locul semnelor dispărute a rămas doar amintirea existenţei acestora. Pe drumul judeţean 121 aceasta nu este prima renovare, deoarece, după accidentul de la Catalina, a trebuit înlocuit parapetul metalic deteriorat. Managerul public al judeţului a declarat că semnele de circulaţie dispărute vor fi înlocuite în curând, până atunci, şoferii sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă sporită.

Investiție de milioane de euro

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat la inaugurarea oficială a DJ 121 din august 2012 că reabilitarea drumului este un exemplu al faptului că prin voință și muncă se pot realiza lucruri care sunt în folosul tuturor. „Am început lucrările în martie 2011, iar după un an și jumătate am terminat reabilitarea acestui drum. Lungimea drumului reabilitat este de 17,1 km, am construit două poduri mari și două mai mici, 9 km de trotuar, 64 de podețe, iar amplasarea indicatoarelor reprezintă o premieră, întrucât toate sunt bilingve, inclusiv cele geografice” – a declarat Tamás Sándor. Cele două poduri mari se află la Catalina și Imeni, cele două mai mici sunt la Zăbala și Pava. Valoarea totală a investiției este de peste 15 milioane de euro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.