Peste 50 de echipe sunt așteptate la Parada Cârnaților
Evenimentul va avea loc pe 12 octombrie la Sfântu Gheorghe
Pregătirile sunt în toi pentru cea de a XI-a ediție a Paradei Cârnaților, eveniment organizat an de an de Asimcov. Președintele Asociației, Bagoly Miklós, a declarat că au deja confirmare de la 30 de echipe care vor participa, și se așteaptă la peste 50 de formații care vor pregăti cârnați după rețete tradiționale.
Dată și locație schimbate
„Până acum Parada Cârnaților a fost organizată în luna mai, dar am observat că nu este tocmai bine ca acest eveniment să se suprapună cu altele. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am schimbat data și am ales ca anul acesta Parada Cârnaților să aibă loc pe 12 octombrie. Un alt motiv este acela că sezonul tăierii porcului, al preparării cârnaților începe toamna și se termină înainte de postul Paștelui” – a declarat Bagoly. Acesta a precizat că anul acesta Parada va avea loc în centrul orașului și speră că astfel numărul vizitatorilor va fi mai mare decât în anii trecuți.
Cârnați cât cuprinde
Echipele participante se pot înscrie la Asimcov, la Restaurantul Park sau Restaurantul Tribel, taxa de participare fiind de 300 de lei, iar în schimbul acestei sume participanții primesc 10 kg de carne, vas de plastic, șorțuri, dar și 6 bilete pentru susținători. Aceștia nu pot intra în timpul concursului în cortul special amenajat, dar își pot susține favoriții de pe margine. Bagoly Miklós i-a sfătuit pe participanți să folosească rețete tradiționale. Premiul pentru echipa câștigătoare va fi o vacanță oferită de Agenția Sun Travel, dar și dreptul de a participa la Festivalul Cârnaților de la Békéscsaba, Ungaria.
A doua zi, Festivalul Sarmalelor
Parada va avea loc așadar sâmbătă 12 octombrie, iar o zi mai târziu, duminică va fi organizat Festivalul Sarmalelor, unde de asemenea se pot înscrie echipe. Detaliile acestei competiții vor fi comunicate ulterior de organizatori, însă președintele SVESZ, Kovács István, spune că Festivalul Sarmalelor este o bună oportunitate de a crea în weekend-ul respectiv o atmosferă de sărbătoare. „Oamenii poate ies sâmbătă, apoi duminică se plimbă în centru, intră la festival, servesc sărmăluțe și se simt bine. De asemenea sperăm să avem un târg meșteșugăresc și un concert în acel sfârșit de săptămână” – a declarat Kovács.
Prima ediție a Festivalului Sarmalelor a avut loc anul trecut, iar organizatorii doresc să facă o tradiție și din acest eveniment. Întreg weekend-ul gastronomic este organizat de Asimcov, SVESZ și Ordinul Cavalerilor Preparatori la Foc Deschis, cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie, al Consiliului Județean Covasna și al Consiliului Local Sfântu Gheorghe.