ACTUALITATE 4 martie 2011

Peste 50 de ani cu foarfecele în mână

de Monica Vrânceanu | 673 vizualizări
Joska bacsi e unul dintre cei mai vechi frizeri din Sfântu Gheorghe Povestea celei mai vechi frizerii din Sfântu Gheorghe, care mai funcționează și astăzi, începe cu mai bine de jumătate de secol în urmă, iar locația este una foarte bine cunoscută, deoarece se află chiar în inima orașului. Pe vremuri, pragul frizeriei așezate aproape față în față cu Poşta veche era trecut de sute de bărbați zilnic, aici venind să se tundă sau să se bărbierească cei mai înstăriți dintre locuitori. Frizeria a trecut

Joska bacsi e unul dintre cei mai vechi frizeri din Sfântu Gheorghe

Povestea celei mai vechi frizerii din Sfântu Gheorghe, care mai funcționează și astăzi, începe cu mai bine de jumătate de secol în urmă, iar locația este una foarte bine cunoscută, deoarece se află chiar în inima orașului. Pe vremuri, pragul frizeriei așezate aproape față în față cu Poşta veche era trecut de sute de bărbați zilnic, aici venind să se tundă sau să se bărbierească cei mai înstăriți dintre locuitori. Frizeria a trecut cu bine prin comunism, iar de-a lungul anilor și-a format nu doar clientela ci și un personal foarte bine cunoscut, care-i făcea pe unii clienți să revină aici chiar și din alte localități sau orașe. Salonul de frizerie, adaptat în special bărbaților, a rezistat în timp și este și azi unul cu un aer aparte, chiar dacă normele sanitare stricte au făcut ca micile chiuvete pentru bărbierit atașate măsuțelor de tuns să dispară.

La 70 de ani, Joska bacsi, pe numele său întreg Erdo Jozsef Attila, este cel mai longeviv frizer din Sfântu Gheorghe, practicând meseria de la 14 ani, fără întrerupere.

Joska Bacsi nu s-a lăsat de meserie, chiar dacă este pensionar și primește 800 de lei lunar. Are nevoie de bani, dar îi place atât de mult ce face și este atât de obișnuit să lucreze cu oamenii, să știe tot ceea ce se întâmplă în jurul său, încât spune că nicidecum n-ar putea sta departe de frizerie.

În frizeria în care și-a construit cariera lucrează acum zece frizeri, în două schimburi. Pe vremuri însă, își amintește Joska Bacsi, el era cel care conducea zece frizeri, fiindu-le superior și direcționând mersul frizeriei.

”S-au schimbat tare treburile, nu mai vine atât de multă lume. Nu mai sunt banii ca pe vremuri, acum oriunde te duci, şi la magazin, vezi că fiecare cumpără câte puţin, pentru că n-au de unde plăti. Aşa şi la frizerie, vine omul când e urgent să se tundă şi vine mai rar. Înainte, salonul era plin, fiecare frizer mai avea clienți în așteptare, bărbații veneau și la bărbierit... acum, oamenii nu mai au bani, iar mersul la frizer s-a schimbat ca însuși concept - e o necesitate acum, pe vremuri era așa, ceva pentru domni, un fel de relaxare nu doar trebuință”, explică Joska bacsi.

Joska bacsi a devenit frizer la 14 ani și își amintește cum părinții săi au vrut ca el să aibă înainte de toate o meserie, drept pentru care imediat ce-a terminat școala l-au dat ucenic la frizeria celui ce-l botezase.

”Am venit aici, la Jozsa bacsi, aşa îl chema pe mentorul meu, cel cu care am învăţat meserie. Pe vremea aia trebuia să-ți alegi o meserie și te puteai face cizmar, tâmplar, frizer sau croitor. Pentru că naşul meu era frizer... am venit aici. În colţ, lângă Teatru, unde e acum galeria de artă, era o altă frizerie şi astea două erau cele mai renumite. Era frumos înainte, plin de clienţi, dar acum s-au schimbat vremurile. Oricum, îmi iubesc meseria şi dacă ar fi să o iau de la capăt cu tinereţea şi drumul în viaţă, tot frizer m-aş face”, spune Joska bacsi, care crede că a tuns şi bărbierit, în 56 de ani de meserie, milioane de bărbaţi.

În ceea ce priveşte moda frizurilor pentru bărbaţi, Joska bacsi spune că este adeptul stilului clasic, deşi în anii de muncă a avut şi cereri mai ciudate. Frizerul spune că un domn ar trebui să se tundă simplu şi clasic, dar a avut şi tineri care voiau să-i tundă cu creastă, chiar dacă el poate tunde pe fiecare potrivit, aşa cum s-ar potrivi fizionomiei.

De-a lungul timpului, Joska bacsi a tuns şi personalităţi, iar un nume de care-şi aminteşte este cel al unui fost ministru, înainte de 1980, Fazekas Janos.

„Domnul Fazekas era ministru şi venea la mine periodic să-l tund. Mereu venea aici şi lăsa şi bacşis. I-am povestit odată că prea puţin câştigăm noi şi atunci l-a trimis afară, în faţa uşii, pe securistul care-l însoţea... şi mi-a zis că noi, cei care muncim, suntem prea cinstiţi. Şi nu doar pe ministru l-am tuns, că au venit la mine şi secretari de partid, primari, şefi de restaurante, tot felul de oameni importanţi. Şi chiar şi acum am clienţi de seamă, chiar săptămâna trecută l-am tuns pe prefectul Gyorgy Ervin.”

Atât de mult a iubit Joska bacsi meseria de frizer încât tot frizer l-a făcut şi pe unul dintre fiii săi, dar şi pe unul dintre nepoţi, iar acum lucrează toţi trei în acelaşi salon. Frizerul e de părere că unui bărbat nu-i trebuie prea multă carte ci mai degrabă o meserie, tocmai pentru că meseria e cea prin care bărbatul poate asigura veniturile familei, exact aşa cum presupune rolul şi poziţia sa.

„Tinerii din ziua de azi trebuie să înveţe să-şi iubească meseria, acesta este sfatul meu de viaţă. Când ai o meserie pe care ştii să o faci bine, te descurci. Câteodată nu ne prea înţelegem cu clienţii, dar trebuie să fim binevoitori, să vorbim frumos cu ei... altfel nu merge”, spune în încheiere Joska bacsi, care în acest an, pe 12 mai, va împlini exact 56 de ani de meserie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
ALINA, 5 martie 2011
ASTA DA EXEMPLU PENTRU MULTI,MULTA SANATATE JOSKA BACSI !!!!!!
ion, 4 martie 2011
Frumos articol si emotionant.Oameni ca acestia ar trebui sa fie promovati si dati drept model. Acest articol mi-a adus aminte de un alt frizer care tot asa avea o varsta inaintata vreo 80 de ani si citeste integral
Ariel, 4 martie 2011
pe el cine-l tunde? ;))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.