Peste 4000 de cauze soluţionate în 2010 de către procurorii din judeţul Covasna
Procurorii din judeţul Covasna s-au întâlnit în această săptămână pentru a dezbate raportul referitor la activitatea desfăşurată de parchetele din judeţul Covasna în anul 2010, la eveniment luând parte procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, Camelia Petrescu şi procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, Mădălina Băncilă.
Raportul activităţii din 2010 al parchetelor din judeţul Covasna a fost avizat în prealabil de către membrii Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, fiind prezentat de prim-procurorul Bokor-Toth Orsolya. Potrivit raportului, în anul 2010, numărul total al cauzelor penale înregistrate în judeţul nostru a fost de 6.041, iar procurorii au soluţionat 4.319 de cauze penale, din care 315 pentru urmărire penală proprie şi 4.004 pentru supravegherea cercetărilor efectuate de către Poliţie.
„Faţă de anul 2009 s-a constatat o scădere a cauzelor penale soluţionate prin rechizitoriu cu 6,6 %, fiind trimis instanţelor de judecată un număr de 350 de rechizitorii. În şapte cauze urmărirea penală a fost efectuată de procuror şi în 343 de cauze urmărirea penală a fost efectuată de organele Poliţiei sub supravegherea procurorului”, arată procurorul delegat şef Secţie urmărire penală, Ion Ciucu.
Potrivit acestuia, procurorii din judeţul Covasna au pus în 2010 concluzii în faţa instanţelor de judecată într-un număr de 909 cauze penale şi 374 cauze civile, declarând şi motivând 112 apeluri şi recursuri împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă.
La prezentarea şi discutarea Raportului, procurorii au apreciat că activitatea desfăşurată în anul 2010 a fost bună, corespunzătoare cerinţelor de calitate specifice muncii de procuror, mai ales în condiţiile fluctuaţiei de personal şi neocupării posturilor libere din cadrul parchetelor. Astfel, s-a arătat că Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a reuşit să redacteze 193 de rechizitorii cu 267 inculpaţi, chiar dacă are un număr incomplet de procurori, toate parchetele din judeţ organizându-şi corespunzător activitatea de primire în audienţă a cetăţenilor şi soluţionând în termene legale plângerile acestora contra soluţiilor date de procurori.
Din datele Raportului, anul trecut au fost achitaţi de instanţe 11 inculpaţi pentru şase dintre aceştia neîntrunindu-se elementele constitutive ale infracţiunii, pentru unul arătându-se că fapta nu a fost comisă de inculpat, iar pentru patru hotărându-se că faptele nu prezentau pericolul social al unei infracţiuni.