Peste 35.000 de porci au fost tăiaţi în judeţ de sărbători
Sărbătorile de iarnă au trecut fără niciun caz de trichineloză la animalele domestice sacrificate cu ocazia Crăciunului şi a Anului Nou. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a înregistrat 26.200 de tăieri de porci în gospodăriile particulare şi numai 9.100 în cazul abatoarelor.
Directorul DSVSA, Siko Barabasi Sandor, a spus că faţă de 2009, Crăciunul de anul trecut a avut numai 2 cazuri de suspiciune de trichineloză, dar ulterior au fost neconfirmate şi totul a revenit la normal. Totuşi au fost găsite animale care purtau acest parazit dar a fost în cazul vânatului.
„Pot să spun că în 2010 nu am avut mari bătăi de cap cu trichineloza. Se pare că populaţia şi-a învăţat lecţia şi a dus probe la medicul veterinar pentru analize. Chiar dacă porcii sacrificaţi nu au fost purtătorii acestui parazit am avut trei cazuri întâlnite la vânat. Două cazuri au fost depistate în staţiunea Covasna la urşi şi unul la Zagon la un mistreţ. Vom face cercetări să vedem dacă nu cumva există un focar de contaminare pentru a-l extermina”, a explicat directorul DSVSA.
Sacrificarea porcilor a uşurat recensământul agricol
Siko Barabasi a mai spus că tăierile de porci din ultima perioadă au fost şi un catalizator la recensământul general agricol. Cele mai multe persoane au raportat şi numărul de înregistrare al animalelor astfel au putut fi scoase foarte repede din sistem şi cifrele sunt mai aproape de realitate acum decât înainte.
„La nivel de judeţ recensământul a fost finalizat în proporţie de 87%, un procent destul de mare. Recensământul a fost îngreunat în zonele unde am întâlnit dificultăţi de comunicare cu oamenii, în special Vâlcele şi Hăghig, acolo am întâlnit rezistenţă maximă şi nu avem niciun rezultat. Sacrificarea porcilor pot să spun că ne-a uşurat într-un fel munca deoarece în proporţie de 80% proprietarii de animale au raportat numărul de înregistrare la medicul veterinar şi astfel acestea au fost scoase din baza de date naţională.
Scopul acestui recensământ nu a fost pentru a vedea cine câte capete de animale are ci să corelăm puţin realitatea cu bazele de date. Spre exemplu sunt porci în bazele de date care au deja 9 sau 10 ani, vârstă mare pentru cineva care doreşte să obţină profit de pe urma lor. Ar fi fost de obligaţia lor să raporteze la moartea, sacrificarea sau vânzarea animalelor numărul de înregistrare prins de urechea lor, dar campania Ministerului Agriculturii a avut oarecum rezultate pozitive”, a conchis Siko Barabasi Sandor.
Foto: adevarul.ro